Home » Γενικός Εισαγγελέας εναντίον Γενικού Ελεγκτή: Ηχηρά ονόματα μαρτύρων και άπλυτα στη φόρα

Γενικός Εισαγγελέας εναντίον Γενικού Ελεγκτή: Ηχηρά ονόματα μαρτύρων και άπλυτα στη φόρα

by FarosTv
0 comment

Γενικός Εισαγγελέας εναντίον Γενικού Ελεγκτή: Ηχηρά ονόματα μαρτύρων και άπλυτα στη φόρα

Ηχηρά ονόματα από τον κόσμο της Νομικής περιλαμβάνονται στους μάρτυρες από τους οποίους η ομάδα των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή θα ζητήσει να καταθέσουν ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι δε καταθέσεις τους αναμένεται να προκαλέσουν όχι μόνο αίσθηση αλλά και πάταγο, αν κριθεί από τις υποθέσεις που χειρίστηκαν και τις οποίες επικαλείται και ο Γενικός Εισαγγελέας, κ. Γιώργος Σαββίδης με σκοπό να πετύχει την παύση του.

Αυτό προκύπτει τόσο από τη δήλωση του ιδίου του Γενικού Ελεγκτή όσον και από δηλώσεις ενός εκ των δικηγόρων του σχετικά με την κατάθεση εγγράφων και άλλων στοιχείων.

Ανάμεσα στα έγγραφα τα οποία αναμένεται να ζητηθεί να κατατεθούν ως μαρτυρικό υλικό θα περιλαμβάνονται και φάκελοι που αφορούν το μαύρο βαν των παρακολουθήσεων, τις φυλακές, την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφοράς, το υπουργείο Άμυνας κ.ο.κ. Μάλιστα, όπως γίνεται αντιληπτό, από τις μαρτυρίες και το υλικό που θα κατατεθεί, ενδέχεται να βγουν και κάποια άπλυτα στη φόρα τα οποία δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Όσον αφορά τους μάρτυρες, γίνεται αντιληπτό ότι θα κληθούν να καταθέσουν άτομα τα οποία, ως εκ της θέσεως τους, ενεπλάκησαν σε έρευνες και έχουν ιδίαν αντίληψη και γνώση ακόμη και για το παρασκήνιο σοβαρών υποθέσεων που απασχόλησαν την Πολιτεία και την κοινωνία.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ακριβώς για να προσκομιστούν μαρτυρίες, η νομική ομάδα του Γενικού Ελεγκτή δεν θα υποβάλει ένσταση ως προς τη δικαιοδοσία του Γενικού Εισαγγελέα να υποβάλει αίτηση για παύση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εξέταση θα γίνει αναφορά σε αναρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα. Σημειώνεται, ότι ο τελευταίος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αίτηση που υπέβαλε στον Ανώτατο, ως προς τα δικαιώματα που έχει εκ του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, στην αίτηση αναφέρεται, πως ο Αιτητής (δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας) «είναι ως εκ της θέσεως του και των εξουσιών που του παρέχει το Σύνταγμα, ο κατεξοχήν προασπιστής της νομιμότητας και του δημοσίου συμφέροντος και σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει εξουσία κατά την κρίση του προς το δημόσιο συμφέρον να κινεί, διεξάγει οποιανδήποτε διαδικασία κατά οποιουδήποτε προσώπου στη Δημοκρατία και επομένως νομιμοποιείται και έχει έννομο συμφέρον να καταχωρίσει αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς». Περαιτέρω υποδεικνύει πως ο Γενικός Εισαγγελέας (δηλαδή ο ίδιος) «είναι πρόσωπο θιγέν και δυσμενώς επηρεαζόμενο από επίδικη ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή».

Με βάση όλα τα πιο πάνω, γίνεται αντιληπτό, πως η μητέρα όλων των μαχών θα δοθεί κατά την κυρίως εξέταση της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα με τα δύο στρατόπεδα να προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Σύμφωνα με ανάρτηση του philenews, τα βασικά θέματα τα οποία περιλαμβάνει ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης στην αίτηση του για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στον χειρισμό των οποίων επεδείχθη, κατ’ ισχυρισμόν, «ανάρμοστη συμπεριφορά», είναι τα ακόλουθα:

-Αναφορές εναντίον Γενικού Εισαγγελέα και υπουργείου Άμυνας.
-Αναφορές εναντίον Γενικού Εισαγγελέα και υπουργείου Οικονομικών.
-Αναφορές εναντίον Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με το θέμα των πολιτογραφήσεων.
-Αναφορές εναντίον Πανεπιστήμιου Κύπρου, του πρύτανη και της θυγατέρας του και του δρα Πισσαρίδη.
-Προηγουμένη στάση και τοποθετήσεις ως προς τις γνωματεύσεις του πρώην Γενικού Εισαγγελέα.
Η μεταβολή της και η σχέση του Γενικού Ελεγκτή με τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα.
-Προσφυγή Γενικού Ελεγκτή για τίτλους αξιωματούχων.
-Χειρισμός καταγγελιών κατά Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας.
-Συμπεριφορά Γενικού Ελεγκτή κατά τη διάρκεια των ερευνών της Αρχής κατά της Διαφθοράς.
-Δηλώσεις Γενικού Ελεγκτή μετά την έκδοση του πορίσματος της Αρχής κατά της Διαφθοράς.
-Συμπεριφορά Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με την ιστοσελίδα «Ομάδα Στήριξης Γενικού Ελεγκτή» στο Facebook.
-Συμπεριφορά Γενικού Ελεγκτή στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ» (πρώην «Twitter»).
-Νομική γνωμάτευση Γενικού Ελεγκτή για κυριότητα κοινόκτητης ιδιοκτησίας σε κοινόκτητες οικοδομές.
-Έλεγχος Αστυνομίας για ανείσπρακτες εξώδικες καταγγελίες.
-Πολλαπλές συντάξεις και παράλληλη καταβολή σύνταξης και μισθού.
-Απαράδεκτη παραποίηση γεγονότων και παραπληροφόρηση.

Χαλαρά η ομάδα του Γενικού Ελεγκτή

Πάντως, παρά το φαινομενικά βαρύ κατηγορητήριο, η ομάδα νομικών που στηρίζει τον Γενικό Ελεγκτή δεν φαίνεται να αγχώνεται ιδιαίτερα θεωρώντας κάποια από τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται, μέχρι και αστεία.

Σχετικά με τη διαφορετική έκφραση γνώμης, σε σχέση με θέσεις που ανέπτυξε σε διάφορα ζητήματα ο Γενικός Εισαγγελέας, νομικοί της ομάδας η οποία στηρίζει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη θεωρούν πως αυτό πόρρω απέχει από του να θεωρηθεί ανάρμοστη συμπεριφορά. Μάλιστα, υποδεικνύουν, πως κάτι τέτοιο δεν είναι καν μεμπτό.

Παντελώς ανυπόστατο θεωρεί η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή και τον ισχυρισμό ότι οι θέσεις που εξέφρασε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προσβάλλουν τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.
Ως προς το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής διαβίβασε καταγγελία εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, υποδεικνύεται πως ούτε κατά διάνοια είναι μεμπτό. Είναι η θέση ότι απλώς ο Γενικός Ελεγκτής μεσολάβησε προκειμένου να διαβιβαστούν οι καταγγελίες στην Αρχή.

Ως προς τις ανακοινώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την προαναφερθείσα υπόθεση, νομικός παρατήρησε στον «Φ», πως υπάρχει κάποια απόχρωση σοβαροφάνειας, αλλά αυτή δεν στηρίζεται νομικά.

Υποδεικνύεται, εξάλλου, πως δεν υπήρξε αθώωση από Δικαστήριο αλλά σχετική έρευνα κατέληξε ότι δεν υπήρχε επαρκής μαρτυρία. Συνεπώς, κατά τους δικηγόρους του Γενικού Ελεγκτή, αυτός είχε κάθε δικαίωμα να υποδείξει ότι εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα να υπήρξε αδίκημα.

Σχετικά με τις αναφορές σε αναρτήσεις του γιου του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην Ομάδα Στήριξης του Γενικού Ελεγκτή και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νομικοί του Γενικού Ελεγκτή θεωρούν πως δεν είναι καν άξιες σχολιασμού.

Αυτά σούρνει στον Ελεγκτή ο Εισαγγελέας

Ο Γενικός Εισαγγελέας μέσω της αίτησής του, στολίζει κανονικά τον Γενικό Ελεγκτή και του σούρνει όσα είχε μαζεμένα για χρόνια. Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες αναφορές του:

-«Περιορίζομαι να σας αναφέρω ότι για ακόμα μια φορά κρίνετε κατά τρόπο απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο, την άσκηση των συνταγματικών μου αρμοδιοτήτων».

-«Η επιστολή σας αυτή καταγράφεται ως ακόμα μια εκδήλωση της ανάρμοστης συμπεριφοράς που επιδεικνύετε, με αποκορύφωμα τις παντελώς ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπολύετε εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων».

-«Ο Γενικός Ελεγκτής διατυμπάνιζε την πλήρη δικαίωση του μετά από καταγγελία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η απευθείας ανάθεση στις 2 πιο πάνω συμβάσεις ήταν νόμιμη είναι εσφαλμένη».

-«Εν κατακλείδι, θεωρώ το περιστατικό αυτό ως ακόμα μια απαράδεκτη εκτροπή του ρόλου και των εξουσιών του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος, για ακόμη μία φορά, προφασιζόμενος ανυπόστατες και κατ’ ισχυρισμόν παρανομίες, κατήγγειλε τη χώρα μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.»

-«Είναι εισήγηση του Αιτητή (του Γενικού Εισαγγελέα) ότι η πιο πάνω συμπεριφορά είναι τόσο κακή και/ή τόσο μεμπτή ώστε να καθιστά τον Γενικό Ελεγκτή ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματός του και/ή δημιουργεί, ευλόγως, αμφιβολίες σε τρίτους, αντικειμενικά κρίνοντες, ως προς την καταλληλότητα του να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματος του κατά τρόπο έντιμο, ορθό και εξυπηρετούντα το δημόσιο συμφέρον, το οποίον το αξίωμα προορίζεται να εξυπηρετεί».

-Ο Γενικός Εισαγγελέας ισχυρίζεται με την αίτησή του, ότι στόχος των αναρτήσεων ήταν η άσκηση πίεσης προς τον Γενικό Εισαγγελέα εκκρεμούσης της νομικής γνωμοδότησής του.-Ο Γενικός Εισαγγελέας ισχυρίζεται (με την αίτησή του) ότι η όλη στάση και συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο το ερευνητικό και εν γένει έργο της Επιτροπής αφού η δημοσιοποίηση της δικής του έκθεσης δεν εξυπηρετούσε κανένα.

-Ο Γενικός Εισαγγελέας ισχυρίζεται, ότι η μόνη περίπτωση διαφωνίας του Γενικού Ελεγκτή με γνωματεύσεις του τέως Γενικού Εισαγγελέα και δημοσιοποίησης της διαφωνίας, έλαβε χώραν το έτος 2014. Η ριζική μεταβολή της στάσης του και η συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, η οποία έχει απολήξει σε απανωτές δημόσιες διαφωνίες του, έκδηλα περιφρονώντας και υποσκάπτοντας τις γνωματεύσεις του νυν Γενικού Εισαγγελέα, είναι πρόδηλο ότι οφείλεται σε αλλότρια κίνητρα και συνιστά ως εκ τούτου, ανάρμοστη συμπεριφορά, η οποία αφ’ εαυτής δικαιολογεί την απόλυσή του.

-«Η εντύπωση που δημιουργείται στον μέσο λογικό πολίτη (από αναφορές του Γενικού Ελεγκτή για το μαύρο βαν), είναι ότι ο Γενικός Ελεγκτής, όχι μόνο υιοθετεί και συμμερίζεται τις κατηγορίες περί διαφθοράς αλλά και ότι αυτές γίνονται με την ενθάρρυνση, προτροπή και παρότρυνση του. Η παράλειψή του να διαχωρίσει τη θέση του συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.