Table of Contents
Κάντε TO BHMA προτιμώμενη πηγή
Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου τουΝίκου Ανδρουλάκη, βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος συγκεντρώθηκαν σε γνωστό στέκι της πόλης, γνωστό για τα «σουτζουκάκια» του. Στη συζήτηση που είχαν οι συνδαιτημόνες του «πράσινου» τραπεζιού, συμφώνησαν στα σημαντικά στοιχεία τηςπαρουσίας του ΠαΣοΚ και του αρχηγού του στη Θεσσαλονίκη.
Αφενός, έκριναν ως θετικό το αποτύπωμα του ΠαΣοΚ στη ΔΕΘ και μάλιστα σε κάθε επίπεδο. Πολιτικά, οργανωτικά και επικοινωνιακά, το ΠαΣοΚ έδειξε πως είναι ένα κόμμα με μεγάλο εκτόπισμα. «Μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις», ακούστηκε χαρακτηριστικά. Επίσης, η παρουσία του κόσμου, δεδομένων των καιρικών συνθηκών και της συναυλίας του Αντώνη Ρέμου, κρίθηκε πως ήταν αρκετά μεγάλη και πέρα από κάθε προσδοκία. Για πολλούς, μάλιστα, έδειξε πως όταν υπάρχει καλό κλίμα στην κορυφή, η βάση ακολουθεί, ανταποκρίνεται και συμμετέχει. Η σκηνή, τα χρώματα και η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη έδειξαν επίσης πως κάτι αρχίζει να κινείται στο ΠαΣοΚ.
Η ομιλία και η συνέντευξη
Θετικά ήταν επίσης τα σχόλια για τη δομή της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο λόγος είναι πως μόλις το 15% της ομιλίας του προέδρου του ΠαΣοΚ αφορούσε διαπιστώσεις και προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της κυβέρνησης. Το υπόλοιπο 85% χαρακτηρίστηκε ως «εμπροσθοβαρές και προγραμματικό» κι αυτό ήταν κάτι που άρεσε σε βουλευτές και στελέχη, καθώς, όπως σημείωναν, «δίνει όραμα και προοπτική».
Όσο για τη συνέντευξη Τύπου, οι απαντήσεις για το κοινωνικό κράτος και την άνοδο της ακροδεξιάς, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε διακριτή την προσωπική του παρουσία στην πολιτική, απέσπασαν κολακευτικά σχόλια. Εξάλλου, από τη Δευτέρα συζητείται επίσης θετικά πως ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να βάλει ως συγκρίσιμο στοιχείο με τους πολιτικούς του αντιπάλους, τη διαδρομή και την εντιμότητά του.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ
Τηλεφώνημα Ανδρουλάκη σε συνεργάτες
Η παρουσία όμως του ΠαΣοΚ στη ΔΕΘ έδειξε και κάτι που δε θα πουν τα στελέχη και οι βουλευτές, που δηλώνουν ικανοποιημένοι, άλλωστε σε όλα τα κόμματα, τα μέλη τους κάτι αντίστοιχο θα δήλωναν. Έδειξε πως ένας κύκλος που βαφτίστηκε «Ξεκίνημα Νίκης» και είχε αφετηρία την Κρήτη και τερματική γραμμή τη Θεσσαλονίκη, έκλεισε. Το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι, πώς θα κινηθεί η Χαριλάου Τρικούπη το επόμενο διάστημα και πώς θα κεφαλαιοποιήσει την καλή στιγμή που είχε στη ΔΕΘ. Ο πήχης έχει μπει ψηλά και η συνέχεια πρέπει να είναι ανάλογη.
Αρχικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη και έχει συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες του διημέρου. Έχει μιλήσει με στελέχη από το οργανωτικό και την ομάδα επικοινωνίας και έχει εικόνα ακόμη και για το πώς κάλυψαν τα ΜΜΕ την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Ζήτησε μάλιστα από τους συνεργάτες του να συνεχίσουν να εργάζονται στον ίδιο ρυθμό.
Οι επόμενες κινήσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη θα συνεδριάσει η επιτελική ομάδα που έχει συσταθεί στη Χαριλάου Τρικούπη και ασχολείται με την πορεία του ΠαΣοΚ στην Αθήνα. Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Δημήτρης Κατσικάρης, ο Γιάννης Κουτσούκος, ο Ηρακλής Δρούλιας, ο Νίκος Δασκαλάκης, καθώς και οι οκτώ εκπρόσωποι των Νομαρχιακών, θα συζητήσουν ένα σχέδιο δράσης για την Αττική, που αποτελεί και τη μεγάλη «πληγή» του κινήματος.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του οργανωτικού σχεδιασμού, Ηρακλής Δρούλιας, έχει ήδη ετοιμάσει ένα πλάνο, προκειμένου να το παρουσιάσει στον πρόεδρο και τον γραμματέα του ΠαΣοΚ, ώστε το κόμμα να συνεχίσει να δουλεύει πάνω στο μοντέλο της Κρήτης και της Μακεδονίας. Αυτή η κίνηση αρέσει και στον γραμματέα του κόμματος, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά πως «τον πετυχημένο δρόμο τον διορθώνεις, αν χρειάζεται, δεν τον αλλάζεις» και δίνει τη συγκατάθεσή του προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος είναι να βρεθεί το ΠαΣοΚ σε κάθε γωνιά της χώρας, το επόμενο εξάμηνο και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική.
Όσον αφορά το λεκανοπέδιο, θα ακολουθηθεί το ίδιο μοτίβο. Συγκεκριμένα, θα βγουν κλιμάκια παντού, σε κάθε Δήμο και σε κάθε γειτονιά. Παράλληλα, στον Δήμο της Αθήνας θα συνεχιστούν οι θεματικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το προηγούμενο Σάββατο, με τον Παύλο Χρηστίδη και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη να μιλούν στους νέους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σύντομα εκδήλωση με τον Στέφανο Παραστατίδη για την Παιδεία.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και η ιδέα να πραγματοποιηθεί μία περιφερειακή συνδιάσκεψη στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα. Άλλωστε, στις 18 Οκτωβρίου, που συμπληρώνονται 45 χρόνια από τη μεγάλη νίκη του ΠαΣοΚ και την άνοδο του για πρώτη φορά στην εξουσία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση, με ομιλίες και συναυλία. Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση αναζητείται μάλιστα χώρος στα Δυτικά προάστια και κερδίζει έδαφος η ιδέα να υλοποιηθεί στο Περιστέρι.
Η υπόλοιπη Ελλάδα
Επίσης, θα πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες τρεις περιφερειακές συνδιασκέψεις, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η περιφερειακή συνδιάσκεψη που θα γίνει στη Στερεά Ελλάδα, θα έχει ως έδρα τη Λαμία, κάτι που βολεύει γεωγραφικά, ώστε να οργανωθεί κάτι μεγαλύτερο. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη μελετούν ένα φιλόδοξο σχέδιο, που προβλέπει πως μέσα σε μία εβδομάδα, όλο το ΠαΣοΚ θα «σαρώσει», όχι μία, αλλά δύο περιφέρειες. Συγκεκριμένα, κλιμάκια θα περιοδεύσουν ταυτόχρονα σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, καταλήγοντας στη Λαμία, για την περιφερειακή συνδιάσκεψη.
Θεωρείται επίσης σίγουρο πως τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί και η περιφερειακή συνδιάσκεψη της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή αυτό το γεγονός, όπως έγινε και στη ΔΕΘ, κλιμάκια του ΠαΣοΚ θα ξαναβγούν στον δρόμο και τις πλατείες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ετοιμάζεται περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.
Αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο, ξανά στην Κρήτη, καθώς και στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.
Πηγή: To Vima