Home » Πήρε φωτιά το πετρέλαιο μετά τη νέα επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Πήρε φωτιά το πετρέλαιο μετά τη νέα επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

by FarosTv
0 comment

Πήρε φωτιά το πετρέλαιο μετά τη νέα επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Τι προβλέπουν για την τιμή οι αναλυτές – Οι νέοι φόβοι για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Τα σημερινά (19/4) πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν, που πυροδότησαν νέους φόβους για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, έφεραν άλμα πάνω από 3% στις τιμές του πετρελαίου.

Το Brent κινήθηκε 3,63% υψηλότερα στα 90,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 3,66% στα 85,76 δολάρια το βαρέλι.

Αυξήθηκαν επίσης οι τιμές για τα «ασφαλή καταφύγια». Οι σποτ τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν στο νέο ιστορικό υψηλό των 2.431 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το γεν ενισχύθηκε 0,45% στα 153,93 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο της ιρανικής πόλης Ισφαχάν. Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flight Radar 24 έδειξε ότι πολλές πτήσεις εκτράπηκαν στον ιρανικό εναέριο χώρο νωρίς την Παρασκευή.

Ο «σκιώδης πόλεμος» τελείωσε

Το Ισραήλ υποσχέθηκε την Κυριακή ότι το Ιράν θα πληρώσει για τη μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση το Σαββατοκύριακο στο εβραϊκό κράτος. Μια μέρα νωρίτερα, το Ιράν έπληξε στρατιωτικούς στόχους εντός του Ισραήλ, εκτοξεύοντας περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

«Με τα φαινομενικά χτυπήματα του Ισραήλ στο Ιράν σήμερα, ως αντίποινα για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την περασμένη Κυριακή, έχουμε τώρα έναν άμεσο θερμό πόλεμο μεταξύ χωρών», δήλωσε ο διευθυντής της Global Oil Service της Rapidan Energy, Clay Seigle. «Το κεφάλαιο «σκιώδης πόλεμος» έφτασε στο τέλος του», πρόσθεσε. Υποστήριξε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο «μεγάλος κίνδυνος» για τις αγορές πετρελαίου στον επεκτεινόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή είναι να διακοπούν οι εξαγωγές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο. Η περιοχή είναι υπεύθυνη για τη διάθεση στην παγκόσμια αγορά περισσότερων από 20 εκατ. βαρλειών πετρελαίου την ημέρα.

Μια διακοπή ή το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, ενός βασικού σημείου ασφυξίας που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν και μέσω του οποίου ρέει καθημερινά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα προκαλούσε επίσης αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

«Μια διαταραχή του Ορμούζ θα ήταν πολύ σοβαρή για την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας πιθανώς τις τιμές του πετρελαίου σε τριψήφια επίπεδα σε επίπεδα που προκαλούν καταστροφή της ζήτησης», πρόσθεσε.

Πηγή: ot.gr

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.