Σε 73 ανέρχονται οι νεκροί, ανάμεσά τους 7 παιδιά, από την πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί σε πενταώροφο κτήριο στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, ανακοίνωσαν οι αρχές της μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Αφρικής στο X, πρώην Twitter

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν 73 νεκροί και 52 τραυματίες οι οποίοι έχουν διακομιστεί σε διάφορα νοσοκομεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης του Γιοχάνεσμπουργκ Ρόμπερτ Μουλάουτζι, εξηγώντας ότι ένα από τα παιδιά που έχασε τη ζωή του ήταν κάτω των 2 ετών. Κάποιοι από τους τραυματίες έχουν εισπνεύσει καπνό και έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία για να λάβουν βοήθεια, διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυρκαγιά ξέσπασε στη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης προς Πέμπτη και έχει ήδη κατασβεστεί από την πυροσβεστική. Οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων θυμάτων συνεχίζονται στο κτήριο.

 

Η πυρκαγιά ξέσπασε στη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης προς Πέμπτη και έχει ήδη κατασβεστεί από την πυροσβεστική. Οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων θυμάτων συνεχίζονται στο κτήριο.

«Προχωράμε όροφο όροφο», εξήγησε ο Μουλάουτζι, ο οποίος εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, όμως ο Εμγκσίνι Τσουάκου, μέλος των δημοτικών αρχών και αρμόδιος για τη δημόσια ασφάλεια, εκτίμησε ότι ενδέχεται να ξεκίνησε από ένα αναμμένο κερί.

 

Το κτήριο βρίσκεται σε υποβαθμισμένη περιοχή στην πρώην επιχειρηματική συνοικία του Γιοχάνεσμπουργκ, με κάποιους από τους ενοίκους να διαμένουν σε αυτό παράτυπα, σύμφωνα με τον Μουλάουτζι.

Δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα στο δρόμο

Οι διασώστες βγάζουν από το καμένο κτίριο απανθρακωμένα πτώματα και τα τοποθετούν στον δρόμο, καλυμμένα με σεντόνια ή κουβέρτες, σύμφωνα με δημοσιογράφο που βρίσκεται στο σημείο της τραγωδίας.

«Είναι μια θλιβερή ημέρα για την πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ (…) Στη διάρκεια περισσότερων από 20 ετών υπηρεσίας δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Πολλοί άνθρωποι» ενδέχεται να παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου όταν ξέσπασε η πυρκαγιά», τόνισε ο Μουλάουτζι.

«Στο εσωτερικό του κτιρίου υπήρχε μία πόρτα (ασφαλείας) που ήταν κλειστή», σχολίασε ο Τσουάκου. «Πολλά από τα απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν πίσω από αυτή την πόρτα».