Friday, July 19, 2024
Home » Διεθνές κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη Σιγκαπούρη – Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα, ανάμεσα τους 2 «Κύπριοι»

Διεθνές κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη Σιγκαπούρη – Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα, ανάμεσα τους 2 «Κύπριοι»

0 comment
Διεθνές κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη Σιγκαπούρη - Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα, ανάμεσα τους 2 «Κύπριοι»

Μετρητά, ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 737 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Αστυνομία της Σιγκαπούρης συνέλαβε 10 αλλοδαπούς για φερόμενα αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και πλαστογραφίας, σε μια υπόθεση που τα ποσά «ζαλίζουν», καθώς αφορά μετρητά, ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 737 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το liberal.gr, η Αστυνομία της Σιγκαπούρης πραγματοποίησε ταυτόχρονες επιδρομές την Τρίτη σε όλη την πόλη για να συλλάβει τους υπόπτους, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των αρχών.

Εκδόθηκαν εντολές απαγόρευσης διάθεσης 94 ακινήτων και 50 οχημάτων, συνολικής εκτιμώμενης αξίας άνω των 815 εκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλες κατασχέσεις περιλάμβαναν τραπεζικούς λογαριασμούς, μετρητά, πολυτελείς τσάντες, κοσμήματα, ρολόγια, ηλεκτρονικές συσκευές και ορισμένα έγγραφα με πληροφορίες για εικονικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι αλλοδαποί ήταν ηλικίας μεταξύ 31 και 44 ετών και η εθνικότητά τους περιλαμβάνει Κινέζους, Τούρκους, Κύπριους, Καμπότζηδες και Νι-Βανουάτου, ανέφερε η αστυνομία της Σιγκαπούρης. Πρόκειται συγκεκριμένα για δύο πρόσωπα τα οποία εξασφάλισαν διαβατήριο στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος πολιτογραφήσεων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης ανέφερε ότι «έχει έρθει σε επαφή με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (FIs) στα οποία εντοπίστηκαν τα δυνητικά μολυσμένα κεφάλαια. Οι εποπτικές δεσμεύσεις με αυτά τα ΑΠ συνεχίζονται», χωρίς να κατονομάζει τα ΑΠ.

ΥΠΕΣ: Ανάκληση υπηκοοτήτων εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις νομοθεσίας

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθεί την υπόθεση των συλλήψεων στη Σιγκαπούρη προσώπων που είναι ύποπτα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μεταξύ των οποίων και δυο πρόσωπα με κυπριακή υπηκοότητα, και εάν προκύψουν οποιεσδήποτε πληροφορίες, οι οποίες να ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία για αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας, θα προχωρήσει άμεσα με όλες τις δέουσες ενέργειες, που προβλέπονται από τον νόμο, για την ανάκληση της υπηκοότητας τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τα δημοσιεύματα αναφορικά με τις συλλήψεις προσώπων που συνδέονται με διεθνές κύκλωμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στη Σιγκαπούρη, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι είναι ενήμερο πως μεταξύ των συλληφθέντων ως ύποπτοι συγκαταλέγονται και δύο πρόσωπα, τα οποία κατέχουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Περαιτέρω σημειώνει ότι η νομοθεσία για αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας προβλέπει ότι η υπηκοότητα δύναται να ανακληθεί, εάν και εφόσον το πρόσωπο, που κατέχει την κυπριακή υπηκοότητα, καταδικαστεί σε φυλάκιση για σοβαρό ποινικό αδίκημα.

«Συνεπώς, το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθεί την υπόθεση και, εάν προκύψουν οποιεσδήποτε πληροφορίες, οι οποίες να ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία για αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας, θα προχωρήσει άμεσα με όλες τις δέουσας ενέργειες, που προβλέπονται από τον νόμο, για την ανάκληση της υπηκοότητας τους», προστίθεται.

Περαιτέρω, επισημαίνεται, ότι η κυπριακή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει από τις αρχές τις Σιγκαπούρης οποιοδήποτε αίτημα παροχής βοήθειας στο πλαίσιο της διερεύνησης που διεξάγεται. Στη περίπτωση που ληφθεί τέτοιο αίτημα, θα παρασχεθεί άμεσα οποιαδήποτε πληροφόρηση ή άλλη απαιτούμενη συνδρομή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου

Για διεθνή στιγματισμό της Κύπρου κάνει λόγο η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

«Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Διεθνή Τύπο», τονίζει, «οι Αρχές της Σιγκαπούρης έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις 10 ατόμων σε σχέση με ξέπλυμα χρήματος. Ανάμεσα στους 10 είναι και 2 πρόσωπα με Κυπριακά Διαβατήρια».

Ο διεθνής στιγματισμός της χώρας μας αποτέλεσμα της κατάχρησης της πρακτικής των «Χρυσών διαβατηρίων» θα πρέπει να τύχει άμεσης διαχείρισης από τον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να προχωρήσουν σε ανάκληση των διαβατηρίων».

«Έχω ζητήσει ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών κατά πόσο αυτό γίνεται για τους συγκεκριμένους δυο οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως Κύπριοι Πολίτες!».

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More