Saturday, July 27, 2024
Home » «Έριχναν αναμμένο στερεό πετρέλαιο» – Ψάχνουν μαρτυρία για την πυρκαγιά στον Άγιο Σίλα

«Έριχναν αναμμένο στερεό πετρέλαιο» – Ψάχνουν μαρτυρία για την πυρκαγιά στον Άγιο Σίλα

0 comment

«Έριχναν αναμμένο στερεό πετρέλαιο» – Ψάχνουν μαρτυρία για την πυρκαγιά στον Άγιο Σίλα

Πηγή φωτογραφίας: Κώστας Πίκουλας

Με γοργούς ρυθμούς κινούντα οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού για τον εντοπισμό των εμπρηστών που προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στην περιοχή του Αγίου Σίλα. Την ίδια ώρα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δράστες να είναι οι ίδιοι που έθεσαν πυρκαγιά και στον Άγιο Θεράποντα το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Οι ανακριτές σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν περισσότερα στοιχεία και να φτάσουν στα ίχνη των εμπρηστών, αναζητούν από την ευρύτερη περιοχή κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, ενώ λαμβάνουν συνεχώς νέες μαρτυρίες πληγέντων και κατοίκων της περιοχής.

Στα χέρια της ανακριτικής ομάδας βρίσκεται πληροφορία που θέλει δύο άτομα να επέβαιναν διπλοκάμπινου οχήματος και πετούσαν από το παράθυρο αναμμένα κομμάτια από στερεό πετρέλαιο. Πρόκειται για μαρτυρία η οποία δόθηκε στο ΤΑΕ Λεμεσού, ωστόσο το πρόσωπο που την έδωσε, ανέφερε στους ανακριτές ότι αυτή η πληροφορία ήρθε εις γνώση του από άλλο πολίτη. Τα πράγματα εδώ περιπλέκονται καθώς για την ώρα δεν έχει εντοπιστεί ο πολίτης που αντιλήφθηκε τα δύο πρόσωπα και το ανέφερε σε άλλους.

Μιλώντας στον «Φ» ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για πληροφορία, απευθύνοντας έκκληση προς το κοινό αλλά και στον συγκεκριμένο πολίτη, να μεταβεί στη Αστυνομία και να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα όσα υπέπεσαν στην αντίληψή του.

Κάτω από το μικροσκόπιο των ερευνών έχουν τεθεί και πρόσωπα που απασχόλησαν στο παρελθόν τις Αρχές με υποθέσεις εμπρησμού και άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο. Για την ώρα δεν έχει προκύψει κάτι το επιλήψιμο ενώ πρόσωπο που είχε καταδικαστεί πριν από μερικά χρόνια για φωτιά στην ίδια περιοχή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φ», συνεχίζει να εκτίει ποινή φυλάκισης.

Πάντως, δεν μπορεί να περάσει απαρατηρείτο το γεγονός ότι και οι δύο φωτιές που ξέσπασαν στην περιοχή του Αγίου Σίλα στη Λεμεσό, στις 9 Μαΐου αλλά και στις 31 Μαΐου, έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Συγκεκριμένα και οι δύο πυρκαγιές τέθηκαν στην ίδια περιοχή, η δεύτερή σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο της πρώτης. Εκδηλώθηκαν γύρω στο μεσημέρι ενώ τις συγκεκριμένες ημέρες στη Λεμεσό έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι οι εμπρηστές έδρασαν μελετημένα, έχοντας γνώση για τις καιρικές συνθήκες και ότι πρόκειται για δύσβατες περιοχές.

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η Πυροσβεστική είχε υπόψη της ότι η πυρκαγιά που απείλησε τη βιομηχανική περιοχή στις 9 Μαΐου, τέθηκε κακόβουλα, εντούτοις διαφαίνεται ότι δεν λήφθηκαν τα επιπρόσθετα μέτρα στην περιοχή ούτως ώστε να αποτραπεί η προχθεσινή φωτιά.

Πέραν των €200.000 η ζημιά

Φανερά απογοητευμένος δηλώνει στον «Φ» ο ιδιοκτήτης του εργοστασιου με καυσόξυλα Ιάκωβος Κουμής, ο οποίοςείδε την περιουσία του και τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη και αποκαΐδια. Κατακεραυνώνει τις ενέργειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι δεν έριξε ούτε και μια σταγόνα νερό στην επιχείρησή του, πριν ακόμη η φωτιά επεκταθεί. «Ήρθαν τρία πυροσβεστικά και πήγαν κατευθείαν να προστατεύσουν μια κατοικία. Ηφωτιά ήταν έξω από την επιχείρησή μου και αντί να τη σβήσουν, ενώ ήταν στην αρχή, την άφησαν να προχωρήσει στο δεύτερο τεμάχιο».

Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι χάρη στη βοήθεια εθελοντικών ομάδων έσωσε τη γεννήτρια της επιχείρησής του. Η ζημία στο υποστατικό ανέρχεται στις €200.000, με τον ιδιοκτήτη να αναφέρει ότι κάηκε ακριβός εξοπλισμός μηχανημάτων. Δίπλα από το υποστατικό του κ. Κουμή, κάηκε και επιχείρηση με ξύλινα παλέτα. Από την πυρκαγιά υπέστησαν ζημιές λυόμενα υποστατικών, ένα κτηνοτροφικό, ενώ δεκάδες ζώα κάηκαν ζωντανά. Παράλληλα, καταστράφηκαν καλλιέργειες, δέντρα και άγρια βλάστηση. Συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού αναμένεται να μεταβούν στην πληγείσα περιοχή για να καταγράψουν τις ζημιές ενώ περίπου 5 τ.χ. μετατράπηκαν σε στάχτη.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More