Home » Εννέα στις δέκα σκοπεύουν να επενδύσουν στην καινοτομία

Εννέα στις δέκα σκοπεύουν να επενδύσουν στην καινοτομία

by FarosTv
0 comment

Η καινοτομία μπορεί να γίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τωνελληνικών επιχειρήσεων καθώς εννέα στους δέκα επιχειρηματίες στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι θα προωθήσουν την καινοτομία αυξάνοντας τις σχετικές επενδύσεις τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η Deloitte Ελλάδος οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέδειξαν τις επενδύσεις στην εκπαίδευση (71%) και ταφορολογικά κίνητρα για την έρευνα και ανάπτυξη (55%) ως τις πρωταρχικές δράσεις που θα μπορούσε να υλοποιήσει το κράτος για την ενίσχυση της καινοτομίας, ενώ παράλληλα η ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα αποτελεί ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση της καινοτομίας από το77% των συμμετεχόντων της έρευνας.

Χρηματοδότηση

Για τους έλληνες επιχειρηματίες τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα αποτελούν ένα εξαιρετικά ουσιαστικό εργαλείο και η έρευνα ανέδειξε τρία διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ (55%), NextGen EU (38%) και Horizon Europe (31%), τα οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις προτίθενται να αξιοποιήσουν.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων θεωρεί επίσης ότι εντός της επιχείρησης η καινοτομία μπορεί να αναπτυχθεί όταν αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της ταυτότητάς της (40%), ενώ τέσσερις στις δέκα αναφέρουν ότι μπορεί να αναπτυχθεί όταν περιλαμβάνει σταδιακές βελτιώσεις σε υπάρχοντα προϊόντα ή διαδικασίες. Κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της καινοτομίας πάντως έχουν οι επενδύσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη (33%) και τα big data analytics (30%) έχουν αναγνωριστεί ως οι βασικές τεχνολογίες στις οποίες οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες σκοπεύουν να επενδύσουν όσον αφορά την καινοτομία έως το 2027.

Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο έχουν οι προτιμήσεις των πελατών και στη λογική αυτή η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανέδειξε τις αλλαγές στον σχεδιασμό προϊόντων ή υπηρεσιών (80%), την έρευνα αγοράς (42%) και τις αλλαγές στις μεθόδους μάρκετινγκ (40%) ως τις κυριότερες περιοχές προς επένδυση για την καινοτομία. Ωστόσο, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται υπέρμαχοι της καινοτομίας, η επιδίωξη της καινοτομίας για αυτές είναι συχνά συνδεδεμένη με την αντιμετώπιση μιας σειράς εμποδίων που μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδο και την επιτυχία όπως οι επιχειρησιακές και διαρθρωτικές δυσκαμψίες (69%) και η έλλειψη στρατηγικής (47%).

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.