Table of Contents
Κάντε TO BHMA προτιμώμενη πηγή
Από γαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις, που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά ιατρεία, έως υδροθεραπείες του εντέρου και άλλες «θεραπευτικές» πρακτικές σε κέντρα αισθητικής, οι οποίες ενδέχεται να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, καταγράφουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι έχουν εντείνει τις σχετικές δράσεις τους, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται τόσο ιατρεία που παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες δε συνάδουν με την άδεια λειτουργίας τους ή την ειδικότητα των ιατρών τους, όσο και κέντρα που εφαρμόζουν αμφιλεγόμενες μεθόδους.
«Βροχή» οι καταγγελίες
Τις τελευταίες ημέρες, από την επομένη του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη, οι καταγγελίες στους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και ιδιαίτερα σε αυτόν της Αθήνας (ΙΣΑ), πέφτουν «βροχή». Τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα. Ασθενείς, θορυβημένοι από την τραγική κατάληξη του δημοφιλή τραγουδιστή, στο ιατρείο της οδού Καρνεάδου, στο Κολωνάκι, ερωτούν για πράξεις στις οποίες έχουν υποβληθεί και καταγγέλλουν ακόμη και συμπεριφορές ιατρών.
«Έχουμε αναφορές για γαστροσκοπήσεις και κολονοσκοπήσεις σε ιδιωτικά ιατρεία. Επιτρέπεται; Όχι, διότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού. Και όμως, γίνονται. Μάς αναφέρουν ακόμη και περιπτώσεις αντιμετώπισης γλαυκώματος από μη οφθαλμιάτρους», λένε από τον ΙΣΑ.
Στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, τα πρώτα στοιχεία του Medwatch, της ψηφιακής πλατφόρμας που «σκανάρει» το Διαδίκτυο, για τον εντοπισμό περιπτώσεων που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, αποτυπώνουν με σαφήνεια την έκταση του φαινομένου και αναδεικνύουν το σημαντικό κενό ελέγχου, που εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα.
Στην Αθήνα, εντοπίστηκαν οι περισσότερες «κόκκινες» δομές, 231 για την ακρίβεια, που σημαίνει ότι χρήζουν λεπτομερούς ελέγχου. Από αυτές, οι 160 δεν ήταν καν ιατρικές, γεγονός που αναδεικνύει και τη διάσταση του προβλήματος, πέρα από τον αμιγώς ιατρικό χώρο. Ωστόσο, περίπου 50 ήταν ιατρεία.
Στη Θεσσαλονίκη, από τις 77 ύποπτες δομές, οι πέντε ήταν ιατρεία. Ανάμεσά τους και ένα δερματολογικό ιατρείο, το οποίο λειτουργούσε χωρίς την παρουσία του ιατρού.
«Σε αυτό το ιατρείο είχαμε και στο παρελθόν ελέγχους και το είχαμε κλείσει. Ξανάνοιξε με άλλο ΑΦΜ. Αυτό έγινε δυο τρεις φορές. Και στον τελευταίο έλεγχο, κάναμε και πάλι την ίδια διαπίστωση: μπήκαμε αιφνιδιαστικά και είδαμε ότι λειτουργούσε κανονικά, χωρίς να είναι εκεί ο ιατρός», δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπάτζιος.
Ακαδημία υδροθεραπείας στη Θεσσαλονίκη
Άλλη περίπτωση που διαπίστωσε ο Σύλλογος, κατά τους πρόσφατους ελέγχους, είναι η λειτουργία χώρου ολιστικής ιατρικής, όπου, όχι μόνο γίνονταν υδροθεραπείες παχέος εντέρου, αλλά οι ιδιοκτήτες του κέντρου είχαν ιδρύσει και ακαδημία, η οποία εκπαίδευσε ανθρώπους και χορηγούσε πιστοποιήσεις.
«Μετά τον έλεγχο, φτιάξαμε φάκελο και τον προωθήσαμε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας», δηλώνει ο κ. Μπάτζιος, σημειώνοντας ότι, επειδή ακριβώς τις τελευταίες ημέρες, έχουν πληθύνει οι καταγγελίες, συγκρότησαν πέντε τριμελή συνεργεία, από δύο που λειτουργούσαν μέχρι τώρα, να μπορούν να κάνουν καθημερινά ελέγχους στην πόλη.
Να σημειωθεί ότι η υδροθεραπεία παχέος εντέρου δεν είναι απλή διαδικασία, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 45 λεπτά και δεν είναι αποδεκτή από την ιατρική κοινότητα, καθώς μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της φυσικής χλωρίδας του εντέρου, ακόμη και διάτρηση.
Στον Πειραιά, εντοπίστηκαν 16 «κόκκινες» δομές, από τις οποίες καμία δεν είναι ιατρείο.
«Σε ό,τι μας αφορά, κάναμε τους απαιτούμενους ελέγχους και διαπιστώσαμε ότι οι 16 ”κόκκινες” δομές στον Πειραιά δεν είναι ιατρεία. Άρα, δεν έχουν πάρει άδεια λειτουργίας από εμάς», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης.
«Κβαντική βιοϊατρική» στον Πειραιά
Οι μέχρι τώρα έλεγχοι έδειξαν ότι οι συγκεκριμένες δομές είναι, στην πλειονότητά τους, κέντρα αισθητικής. Ορισμένα, μάλιστα, προβάλλονται ως ινστιτούτα έρευνας και θεραπευτικής, διαφημίζοντας την εφαρμογή μεθόδων όπως ο βιοσυντονισμός και η «κβαντική βιοϊατρική», παράλληλα με υπηρεσίες όπως το μασάζ.
Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι οι δομές δεν είναι ιατρικές, και επομένως δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά λειτουργούν με δήλωση στην ΑΑΔΕ, αρμόδιοι για τον περαιτέρω έλεγχο είναι άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, μεταξύ των οποίων η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ).
«Έχουμε και κάποιες ”κίτρινες” δομές, οι οποίες στην πλειονότητά τους διαφημίζουν τιμές για υπηρεσίες και ιατρικές πράξεις. Οι συγκεκριμένες δομές έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών», αναφέρει.
Στην Πάτρα, όπου το Medwatch δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου έχουν ήδη ξεκινήσει το δικό τους «σάρωμα» στην πόλη. «Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τη διενέργεια αισθητικών επεμβάσεων από μη ιατρούς. Μέχρι πέρυσι, καταγράφαμε περίπου 10 τέτοιες περιπτώσεις τον χρόνο. Το τελευταίο διάστημα, όμως, παρατηρείται σαφής αυξητική τάση», αναφέρει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.
Ακολούθως, οι σχετικές περιπτώσεις διαβιβάζονται στην Περιφέρεια και την Εισαγγελία για τις περαιτέρω ενέργειες.
ΠΗΓΗ: To Vima
Δείτε το πλήρες άρθρο εδώ.