Table of Contents
Κάντε TO BHMA προτιμώμενη πηγή
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών για να φωτιστούν τα αίτια της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε σε κτίριο στην Πλάκα. Όπως αποκάλυψε στο MEGA News, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», οι έρευνες διεξάγονται στοχευμένα.
«Οι έρευνες συνεχίζονται στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου που έμενε το ζευγάρι των ηλικιωμένων, για να δουν τις σωληνώσεις της παροχής φυσικού αερίου, που υπάρχει μια σύγχυση για το πότε περίπου υπήρχε σύνδεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η σύνδεση της παροχής φυσικού αερίου με την περιοχή φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, πιθανότατα την περίοδο 2012-2013, σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν συγκεντρωθεί. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, «σύμφωνα με κάποια ευρήματα της πυροσβεστικής, μπορεί να είναι και παλαιότερη, από τη δεκαετία του ’90».
Η συγκεκριμένη παροχή συνέδεε το δίκτυο του αερίου με συνολικά τρεις συσκευές στο σπίτι στην Πλάκα: ένα ενεργειακό τζάκι, έναν καυστήρα και ένα boiler που εξυπηρετούσαν τον θερμοσίφωνα και την ηλεκτρική κουζίνα.
Όλα δείχνουν το boiler
Αναφορικά με την κατάσταση στην οποία εντοπίστηκαν οι συσκευές, ο δημοσιογράφος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Να πούμε λοιπόν ότι το ενεργειακό τζάκι βρέθηκε άθικτο, σχετικά, να μην έχει μεγάλες ζημιές, πράγμα που δείχνει ότι από εκεί δεν προήλθε η έκρηξη, κοντά σε αυτό ή σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την κουζίνα».
Αντίθετα, το σκηνικό αλλάζει για το σύστημα θέρμανσης του νερού: «Ο θερμοσίφωνας, το boiler δεν έχει βρεθεί και εκεί εστιάζεται η έρευνα της Πυροσβεστικής».
Η σημασία των τοξικολογικών εξετάσεων για την έκρηξη στην Πλάκα
Για να μπορέσουν οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής να εντοπίσουν την ακριβή εστία της έκρηξης στην Πλάκα, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό και κάτι ακόμα: ότι για να δουν ακριβώς την εστία της έκρηξης, να βρουν το σημείο της έκρηξης θα περιμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και των εξετάσεων των ιατροδικαστικών ερευνών».
Όπως εξήγησε, στόχος των εξετάσεων αυτών είναι να διαπιστωθεί «ποιος έχει εισπνεύσει αέριο προ του θανάτου του, δείγμα ότι στον χώρο που βρισκόταν υπήρχε διαρροή αερίου. Είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο των ερευνών». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να φανεί ακόμα και αν εξεταστεί ποιοι από τους ενοίκους –συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών που είχαν νοικιάσει διαμέρισμα μέσω πλατφόρμας Airbnb– είχαν εισπνεύσει αέριο, καθώς «αν ήταν στο διαμέρισμα που έμεναν τα άτυχα παιδιά, οι αλλοδαποί, αυτοί πιθανόν να μην έχουν εισπνεύσει τέτοιου είδους αέριο, δείγμα ότι δεν είχαν διαρροή στον χώρο αυτόν του συγκεκριμένου».
Αντίστοιχα, η έρευνα θα εξετάσει και τα έξι θύματα από τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, ενώ επαναλαμβάνεται ότι «οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν αποκτήσει μια εικόνα τι περίπου μπορεί να συνέβη και αφορά τη φθορά στις σωλήνες».
Το ιστορικό παρόμοιων ατυχημάτων και η προειδοποίηση
Κάνοντας μια αναδρομή σε προηγούμενα παρόμοια περιστατικά στη χώρα, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος υπογράμμισε ότι παρόμοια σοβαρά ατυχήματα με εκρήξεις λόγω παροχής φυσικού αερίου «έχουν συμβεί άλλες δυο φορές στην Ελλάδα: Το 2012, στη διάρκεια δύο συνδέσεων παροχής φυσικού αερίου σε δύο διαμερίσματα στα Πετράλωνα και στο Γκύζη. Αυτά είναι τα επισήμως καταγεγραμμένα».
Κλείνοντας, απηύθυνε μια σαφή σύσταση προς τους πολίτες εν μέσω της ανησυχίας που έχει προκληθεί: «Πρέπει ο κόσμος να κοιτάξει την εγκατάστασή του, γιατί και η παραμικρή φθορά μπορεί να δημιουργήσει τέτοιες διαρροές».
ΠΗΓΗ: To Vima
Δείτε το πλήρες άρθρο εδώ.