Νέος πολιτικός χάρτης στην Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Analytica Market Research πριν από τις εκλογές για λογαριασμό της Cyprus Times – Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις η «μάχη» στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας – Τα ονόματα των υποψηφίων που προηγούνται
Αλλάζει άρδην ο πολιτικός χάρτης της Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας της Analytica Market Research. ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ χάνουν έναν αξιοσημείωτο αριθμό εδρών – οι οποίες φαίνεται πως θα αποδοθούν σε ΕΛΑΜ, Άμεση Δημοκρατία, Άλμα και Volt.
Σε αντίθεση, για την Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας δεν προβλέπονται μεγάλες ανατροπές. Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, διατηρούν από μία έδρα. Για την τρίτη έδρα φαίνεται πως θα δοθεί μάχη ανάμεσα σε ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ.
Ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα διενεργήθηκε από την Analytica Market Research για λογαριασμό της Cyprus Times από τις 5 μέχρι τις 8 Μαΐου 2026 και σε αυτήν συμμετείχαν με τηλεφωνικό και διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, συνολικά 5,421 άτομα, 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας για την Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας για την Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού
Εκλογική Περιφέρεια Αμμοχώστου
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ο ΔΗΣΥκαταλαμβάνει δύο έδρες, από τις τέσσερις που είχε μετά τις Βουλευτικές του 2021. Μείωση εδρών καταγράφεται και για το ΑΚΕΛ, το οποίο πάει από τις τρεις έδρες στις δύο. Δύο Βουλευτές εκλέγει το ΕΛΑΜ, από έναν που είχε εκλέξει το 2021.
Από μία έως δύο έδρες καταλαμβάνει το ΔΗΚΟ, το οποίο είχε κερδίσει το 2021 δύο έδρες – τις οποίες έκανε… τρεις μετά τη συμπερίληψη του Μιχάλη Γιακουμή στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αντίστοιχος αριθμός εδρών (μία με δύο) αποδίδονται στηνΆμεση Δημοκρατία, ανάλογα με τον ακριβή αριθμό των έγκυρων ψήφων και αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που θα μεταφερθούν στη δεύτερη κατανομή. Από μία έδρα καταλαμβάνουν Άλμα και Volt.
Η έρευνα της Analytica καταγράφει και τα πρόσωπα που προηγούνται τη δεδομένη στιγμή στο ψηφοδέλτιο της Αμμοχώστου. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται αφορούν στις περιπτώσεις όπου το το δείγμα μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές για αξιόπιστα αποτελέσματα.
Από πλευράς ΔΗΣΥ προηγούνται οι Γιώργος Κάρουλλας, Νίκος Γεωργίου, Γιώργος Λυσανδρίδης και Πάρις Μάρκου.
Στο ΑΚΕΛ η πρώτη πεντάδα διαμορφώνεται ως εξής: Νίκος Κέττηρος, Γιώργος Κουκουμάς, Νικολέττα Σοφοκλέους, Γιαννάκης Γαβριήλ και Φλώρος Νικολάου.
Στο ΕΛΑΜ τις περισσότερες ψήφους συγκεντρώνουν οι Λίνος Παπαγιάννης, Λίνος Ιωάννης Χ”Γεωργίου και Νεφέλη Κούρτη.
Ως οι επικρατέστεροι για τις έδρες τηςΆμεσης Δημοκρατίας εμφανίζονται οι Νταϊάνα Κωνσταντινίδη, Ελένη Μενελάου και Ανδρέας Βαρωσιώτης.
Στο ΔΗΚΟ προηγούνται οι Ζαχαρίας Κουλίας, Χρίστος Σενέκης και Μιχάλης Γιακουμή.
Τέλος, στο Άλμα οι πρώτοι τρεις στην κατάταξη είναι οι Λίτσα Δρουσιώτου, Μαρία Φιλίππου και Αγγέλα Μαλακτού.
Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας
Στην Κερύνεια δεν προβλέπονται μεγάλες ανατροπές. Ο ΔΗΣΥ διεκδικεί από μία έως δύο έδρες (το 2021 εξέλεξε 2 Βουλευτές). Το ΑΚΕΛ καταλαμβάνει μία έδρα, ακριβώς όπως το 2021. Πέραν του ΔΗΣΥ, για την τρίτη έδρα θα δοθεί μάχη ανάμεσα στο ΕΛΑΜ και το ΔΗΚΟ.
Στον ΔΗΣΥ την «κούρσα» οδηγεί η Ρίτα Σούπερμαν, στο ΑΚΕΛ η Αναστασία Χάσικου, στο ΔΗΚΟ ο Ανδρέας Νικηταράς και στο ΕΛΑΜ ο Γιώργος Τοούλας.
Διαβάστε αύριο στη Cyprus Times τα στοιχεία για τις Εκλογικές Περιφέρειες Λάρνακας και Πάφου: πόσες έδρες αποδίδονται σε κάθε κόμμα και ποιοι υποψήφιοι προηγούνται.
Δημογραφικά Στοιχεία
ΠΗΓΗ: Cyprus Times
Δείτε το πλήρες άρθρο εδώ.