Στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Διαστήματος, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2025 στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νικόδημος Δαμιανού.
Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη», η οποία έχει συνολικό προϋπολογισμό 95,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021 -2027, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησής του ως ανεξάρτητης πρωτοβουλίας με επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση, επισημαίνοντας ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η γεφύρωση του χάσματος Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) μεταξύ των κρατών μελών (ΚΜ) παραμένει μια πιεστική πρόκληση. Εξίσου σημαντικό, σημείωσε ο κ. Δαμιανού, είναι να καταστεί το ρυθμιστικό και χρηματοδοτικό περιβάλλον της Ευρώπης πιο φιλικό προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) μέσω ειδικών εργαλείων του νέου προγράμματος-πλαισίου για την Ε&Κ. Επεσήμανε επίσης τη σημασία της στήριξης των τεχνολογιών διττής χρήσης, καθώς και των αμυντικών τεχνολογιών μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (European Innovation Council – EIC), αλλά και ευρύτερα μέσω αυξημένης και εξειδικευμένης χρηματοδότησης.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου υπήρξε πολιτική συμφωνία επί της Σύστασης Συμβουλίου για το Πρόγραμμα Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας 2025-2027, ενώ εγκρίθηκαν τα Συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην επιστήμη.
Όσον αφορά στον τομέα του Διαστήματος, κύριο θέμα του Συμβουλίου αποτέλεσε η συζήτηση προσανατολισμού με τίτλο «Διαστημικά δεδομένα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της ασφάλειας και της διαχείρισης κρίσεων στην ΕΕ».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Δαμιανού ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των δεδομένων παρατήρησης της Γης στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, ανέδειξε τη συμβολή της Κύπρου στην ευρωπαϊκή διαστημική αρχιτεκτονική ως ΚΜ που φιλοξενεί έναν από τους τέσσερις επίγειους σταθμούς του προγράμματος Galileo για υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, καθώς και δύο σταθμούς RIMS του EGNOS, οι οποίοι υποστηρίζουν κρίσιμες εφαρμογές στην αεροναυσιπλοΐα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δρομολογούμενη δημιουργία εθνικού σταθμού επίγειας παρατήρησης της Γης – επένδυση στρατηγικής σημασίας που θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Κύπρου να συμβάλει ουσιαστικά στη συλλογή και αξιοποίηση διαστημικών δεδομένων για σκοπούς πρόληψης, παρακολούθησης και διαχείρισης κρίσεων σε περιφερειακό και διασυνοριακό επίπεδο. Αναφέρθηκε δε η ενεργός συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κβαντικό Δίκτυο Επικοινωνιών (EuroQCI). Το δίκτυο ενισχύει τον ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου για την ασφαλή μετάδοση δεδομένων και τη διανομή κρίσιμης πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο, ενδυναμώνοντας την ανθεκτικότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο ίδιο πλαίσιο, το Συμβούλιο ενέκρινε τα Συμπεράσματα σχετικά με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων, ιδίως από δορυφορικά συστήματα παρατήρησης της Γης, για σκοπούς πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων.
Διαβάστε επίσης: Σε λειτουργία η διασύνδεση της κυπριακής εφαρμογής «Ψηφιακός Πολίτης» και του ελληνικού gov.wallet
Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το digitallife.com.cy