Η νεότερη έρευνα της Canalys (πλέον μέρος της Omdia) καταγράφει μείωση 2% στις αποστολές smartphones προς την Ευρώπη (εκτός Ρωσίας) το πρώτο τρίμηνο του 2025, με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται στα 32,4 εκατομμύρια συσκευές, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη χαμηλή ζήτηση για συσκευές entry level.
Η Samsung διατήρησε την πρώτη θέση στην ευρωπαϊκή αγορά smartphones, με μικρή αύξηση αποστολών στις 12,2 εκατομμύρια συσκευές. Η επίδοση αυτή στηρίχθηκε σε ιστορικό υψηλό όγκο πωλήσεων της σειράς Galaxy S, που συνέβαλε και στη μεγαλύτερη μέση τιμή πώλησης συσκευών για τη Samsung στην Ευρώπη. Η Apple βρέθηκε στη δεύτερη θέση, καθώς οι αποστολές iPhone αυξήθηκαν κατά 10% και έφτασαν τα 8,0 εκατομμύρια συσκευές, ενισχυμένες από τη ζήτηση τελικών χρηστών και την επίδραση των αρχικών πωλήσεων του iPhone 16e. Η Xiaomi παρέμεινε ανθεκτική, παρά τη χαμηλή ζήτηση στους βασικούς της τομείς, με αποστολές μειωμένες κατά 2% στα 5,3 εκατομμύρια και συμπλήρωσε είκοσι συνεχόμενα τρίμηνα στην πρώτη τριάδα. Η Motorola και η Google ακολούθησαν με 1,7 εκατομμύρια και 0,9 εκατομμύρια αποστολές αντίστοιχα, με τη Google να εμφανίζεται για πρώτη φορά στην πεντάδα των κορυφαίων κατασκευαστών σε τριμηνιαία βάση.
Σύμφωνα με τον Runar Bjørhovde, Senior Analyst της Canalys, η χρονιά ξεκίνησε δύσκολα για πολλές εταιρείες στην ευρωπαϊκή αγορά smartphones, κυρίως για όσες βασίζονται σε πωλήσεις συσκευών κάτω των 400 ευρώ. Η μέτρια ανάκαμψη του προηγούμενου έτους οδήγησε αρκετούς κατασκευαστές να υπερεκτιμήσουν τη ζήτηση στα τέλη του 2024, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν το 2025 με υπερβάλλον απόθεμα στο κανάλι διανομής. Η ζήτηση για συσκευές entry level έμεινε χαμηλή, εν μέρει επειδή η αντικατάσταση είχε ήδη πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το προηγούμενο έτος, ενώ ο έντονος ανταγωνισμός οδήγησε σε επιθετικές προωθητικές ενέργειες. Το πρώτο τρίμηνο του 2025 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός αποστολών συσκευών με τιμή κάτω των 200 ευρώ εδώ και πάνω από μία δεκαετία, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες της αγοράς. Η Xiaomi και η Motorola ήταν οι εταιρείες που επηρεάστηκαν περισσότερο εντός της πεντάδας, με την κατάσταση να είναι ακόμη δυσκολότερη για πολλές εταιρείες εκτός κορυφαίων θέσεων.
Η αγορά premium συσκευών συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ευρώπη, με τις Apple και Samsung να κυριαρχούν και το μερίδιο συσκευών αξίας άνω των 800 ευρώ να αγγίζει το 32%, σε υψηλό ρεκόρ. Η Apple ήταν ο μεγάλος νικητής στο τρίμηνο, με διψήφια αύξηση αποστολών παρά τα υψηλά αποθέματα iPhone 13 και 14, που διακόπηκαν τον Δεκέμβριο του 2024 εξαιτίας της οδηγίας για υποχρεωτική θύρα USB-C. Η σταθερή ζήτηση για iPhones από καταναλωτές και επιχειρήσεις συνεχίζει να στηρίζει τις επιδόσεις της Apple στην Ευρώπη, αν και οι κανονιστικές δυσκολίες και τα πρόστιμα εξακολουθούν να δημιουργούν εμπόδια για τη δραστηριότητά της στην περιοχή.
Η Samsung κατέγραψε τον υψηλότερο όγκο αποστολών premium συσκευών που έχει σημειώσει ποτέ σε τρίμηνο, κυρίως λόγω της θετικής ανταπόκρισης στη σειρά Galaxy S25. Οι αποστολές Galaxy S αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, με επιπλέον ώθηση από δυναμικές προωθητικές ενέργειες που στόχευαν σε αναβάθμιση συσκευών, όπως εκπτώσεις ανταλλαγής, πακέτα συσκευών, δωρεάν αναβαθμίσεις χαρακτηριστικών και απευθείας μειώσεις τιμής. Το πρόσφατα λανσαρισμένο Galaxy Club, που διασφαλίζει επιστροφή 50% της αξίας αγοράς μετά από 12 έως 15 μήνες, έχει στόχο την ταχύτερη ανανέωση συσκευών μεταξύ των πιο πιστών πελατών της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον Bjørhovde, αυξάνονται οι ανησυχίες στους εταίρους του ευρωπαϊκού καναλιού διανομής smartphones για το μέλλον του ανταγωνισμού, καθώς η ισχύς συγκεντρώνεται σε Apple και Samsung. Οι πιέσεις στη ζήτηση και το κόστος αναμένεται να ενταθούν, καθώς νέοι κανονισμοί όπως το οικολογικό design και η οδηγία για τις μπαταρίες, θα επηρεάσουν τα λειτουργικά περιθώρια και πιθανόν να μειώσουν τη συνολική δυναμικότητα της αγοράς, ειδικά στα έντονα ανταγωνιστικά τμήματα χαμηλού κόστους. Η Canalys προβλέπει πτώση 3% στην ευρωπαϊκή αγορά smartphones το 2025 και μικρή επιστροφή σε ανάπτυξη 1% το 2026, που μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους κατασκευαστές. Η διαρκής έμφαση στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιβίωσης, ενώ η εις βάθος κατανόηση της μεταβολής στη συμπεριφορά των καταναλωτών και στη διαδικασία αγορών είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών προσέλκυσης νέων πελατών σε ένα περιβάλλον όπου η διαφοροποίηση και η διατήρηση του ενδιαφέροντος των χρηστών είναι ολοένα και πιο δύσκολη.
Διαβάστε επίσης: Πώς αξιολογούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις τις ταχυδρομικές υπηρεσίες στην Κύπρο
Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το digitallife.com.cy