Προκλητικές τοποθετήσεις χωρίς αντίλογο στο podcast του Φειδίαμε τον Τατάρ – Όσα είπε ο κατοχικός ηγέτης και προσπέρασε ο Ευρωβουλευτής – Επικίνδυνες τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση του Κυπριακού
Αρκούντως προβληματική αποδείχθηκε η συζήτηση που είχε ο Φειδίας Παναγιώτου με τον Ερσίν Τατάρ, η οποία δημοσιεύθηκε στον απόηχο των θυελλωδών αντιδράσεων για τα θέματα σημειολογίας. Πέραν της εικόνας, οφείλουμε να κρατήσουμε το γεγονός ότι ακούστηκαν πολλές επικίνδυνες προσεγγίσεις και ανακρίβειες που έμειναν αναπάντητες από δύο φανερά ημιμαθείς συνομιλητές.
Καταρχάς ο Ευρωβουλευτήςγνώριζε ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις φιλοξενώντας τον κατοχικό ηγέτη στο podcastτου. Άλλωστε είναι κάτι που παραδέχεται με εριστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η έγγραφη της οποίας έγινε την 1η Ιουλίου. Όπως επίσης στο εισαγωγικό σχόλιο που οπτικοποίησε μετά το πρώτο κύμα σάλου και συμπεριέλαβε στο βίντεο. Η εν λόγω παραδοχή προφανώς συνδέεται με το δίπτυχο της ιδιότητας του και της παρουσίας του στο χώρο όπου έγινε η κουβέντα,ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι παρά το περιεχόμενο της συζήτησης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Τουρκοκύπριος ηγέτης ή πολιτικός μιλάει σε ελληνοκυπριακό Μέσο. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που το πράττει σχεδόν χωρίς αντίλογο, μέσω μιας διαδικασίας που φλερτάρει με το όριο της προσπάθειας να φανεί ο Ερσίν Τατάρ συμπαθής. Σε μια περίοδο κατά την οποία το ίδιο πρόσωπο εμποδίζει απροκάλυπτα και εμμονικά την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.
Στο παρελθόν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε προβεί σε παραστάσεις και διαβήματα για περιπτώσεις ξένων πολιτικών ή δημοσιογράφων που βρέθηκαν ή προγραμμάτιζαν να βρεθούν στα κατεχόμενα για να συναντήσουν τον κατοχικό ηγέτη.Ο Φειδίας Παναγιώτου δεν πτοήθηκε και επέλεξε να δώσει υπόσταση στον Ερσίν Τατάρ. Τον επισκέφθηκε στο ολοκαίνουργιο παλάτι που του έχτισε ο Ερντογάν και χαρακτηρίζεται ως σύμβολο για την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος. Και τον άκουσε προσεκτικά να προπαγανδίζει, φέροντας στο πέτο καρφίτσα με τη σημαία του ψευδοκράτους.
Από τα πρώτα λεπτά φάνηκε πως θα εξελιχθεί αυτή η συζήτηση. Ο Τατάρ μίλησε σε δραματικό τόνο για τα γεγονότα του 1963, δηλώνοντας πως δεν επιθυμεί να ζήσουν οι επόμενες γενιές κάτι ανάλογο. Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος πολύ συχνά εκτοξεύει πολεμικές απειλές κατά των Ελληνοκυπρίων, επιχειρώντας να καλλιεργήσει ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας για να περάσει τις δικές του αντιλήψεις για τα δύο κράτη.
Στο ίδιο πνεύμα περιέγραψε την τουρκική εισβολή ως ειρηνευτική επιχείρηση για τη σωτηρία των Τουρκοκυπρίων, επικαλούμενος το δικαίωμα επέμβασης που πηγάζει από το Σύνταγμα του 1960. Αν και στο σημείο όπου μιλούσε για τη μετάβαση του στο Λονδινο ως ανήλικος παραδέχθηκε -προφανώς άθελα του- πως βρέθηκε στους συγγενείς του εκεί λόγω του «πολέμου».
Όσο για τον οικοδεσπότη δεν αντέδρασε στα πιο πάνω, με μοναδικές εξαιρέσεις την αναφορά στο νεκρό θείο του κατά την τουρκική εισβολή και την επανάληψη της επιδερμικής τοποθέτησης ότι «μαθαίνουμε τη μισή ιστορία». Αν κάθε φορά που λέει αυτή την ατάκα μελετά και μια σελίδα από την πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει, θα γνώριζε σίγουρα πολύ περισσότερες πληροφορίες.
Ο Φειδίας Παναγιώτου κουνούσε συγκαταβατικά το κεφάλι του στις αναφορές του Ερσίν Τατάρ ότι η κυριαρχική ισότητα προβλέπεται δήθεν στο Σύνταγμα και το Σχέδιο Ανάν. Ότι στην Κύπρο υπάρχουν από πάντα δύο κράτη και δεν ήταν ποτέ ζήτημα μειοψηφίας ή πλειοψηφίας. Αναφορές που αναίρεσε μόνος του στην πορεία της συζήτησης, όπως και το αμίμητο περί σφετερισμού του κράτους από την ελληνοκυπριακή πλευρά.Με τον Ελληνοκύπριο πολιτικό να μην βγάζει άχνα.
Την ίδια στάση είχε ο οικοδεσπότης και όταν ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν δύο κράτη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας Ευρωβουλευτής θα μπορούσε εύκολα να απαντήσει πως αυτός ο στόχος είναι μη υλοποιήσιμος. Όπως θα μπορούσε να ρωτήσει τον Τατάρ γιατί σαμποτάρει τη συμμετοχή της Ένωσης στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, γιατί αρνήθηκε να συναντήσει τον Ευρωπαίο Ειδικό Απεσταλμένο και γιατί επικρίνει συχνά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το Κυπριακό, χωρίς ποτέ να αναφέρεται στη μεγάλη οικονομική στήριξη που λαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι από τις Βρυξέλλες.
Όταν δε ο Τατάρ δήλωσε πως ο κατοχικός στρατός βρίσκεται στην Κύπρο για τη διασφάλιση της ειρήνης(!), ο Φειδίας Παναγιώτου το μόνο που θεώρησε ωφέλιμο να πράξει ήταν να επιμείνει στην ερώτηση του για το οικονομικό κόστος. Όπως επέδειξε έντονη επιμονή και ζωηρό ενδιαφέρον για το μισθό και το lifestyle του κατοχικού ηγέτη.
Μετά από όλα αυτά δεν θα ανέμενε κανείς από τον Ευρωβουλευτή να αντιδράσει και στην υπερηφάνεια με την οποία μίλησε ο Τατάρ για την εργοδότηση του από τον ιδρυτή της Polly Peck, αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Ασίλ Ναντίρ. Ένα όνομα το οποίο ενεπλάκη σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς και ένα πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί από τη βρετανική Δικαιοσύνη για αδικήματα όπως φοροδιαφυγή, απάτες και υπεξαίρεση. Αφού πρώτα δημιούργησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία, εκμεταλλευόμενος παράνομα ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα.
Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το : Cyprus Times