Monday, June 16, 2025
Home » Συνταγματική αναθεώρηση: Καχυποψία, «αγκάθια» και σημάδια σύγκλισης από ΝΔ-ΠαΣοΚ

Συνταγματική αναθεώρηση: Καχυποψία, «αγκάθια» και σημάδια σύγκλισης από ΝΔ-ΠαΣοΚ

0 comments

Με επιφυλακτικότητα και καχυποψία -λόγω αδιεξόδων του παρελθόντος- αλλά και με καλή πίστη σε επιμέρους ζητήματα που χρονίζουν δείχνουν να προσέρχονται στον διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση ΝΔ και ΠαΣοΚ, αναζητώντας στην παρούσα Βουλή τα άρθρα εκείνα που θα συγκεντρώσουν τον «μαγικό» αριθμό των 180 βουλευτών, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την αναθεώρησή τους με 151 «ναι» από την σύνθεση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Η διαπίστωση αυτή προέκυψε από τον διαδικτυακό διάλογο που είχαν ο βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, και ο βουλευτής Επικρατείας με το ΠαΣοΚ και Λέκτορας Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου στο Oriel College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παναγιώτης Δουδωνής, στο πλαίσιο της σειράς HAPSc Dialogues που διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (HAPSc), με στόχο να ενισχυθεί ο δημόσιος διάλογος γύρω από κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα.

«Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία» είπε ο κ.Καιρίδης, απευθύνοντας προσκλητήριο διαλόγου και συναίνεσης προς το ΠαΣοΚ. «Τα δύο κόμματα που έχουν διαχρονικά κατά την Μεταπολίτευση κυβερνητική ευθύνη και εμπειρία μπορούν να προχωρήσουν σε τομές, με τις απαραίτητες δεσμεύσεις, σε μια αναθεώρηση βασικών άρθρων του Συντάγματος χωρίς να εξαρτώνται από την ψήφο των μικρότερων κομμάτων διαμαρτυρίας» σημείωσε, με τον κ.Δουδωνή να παραπέμπει στις συλλογικές αποφάσεις που θα λάβουν τα όργανα του ΠαΣοΚ. «Για τα μεγάλα και τα κομβικά πρέπει να αναζητήσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις στην δεύτερη, αναθεωρητική Βουλή, ανεξαρτήτως ποιος θα είναι το πρώτο κόμμα» ανέφερε, δηλώντας έτσι ξεκάθαρα αντίθετος στην παραχώρηση λευκής επιταγής απέναντι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στον διάλογο τέθηκε, επίσης, η ίδρυση «ιδιωτικών» πανεπιστημίων και η ενδεχόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16, η Δικαιοσύνη και οι προτάσεις για τον τρόπο επιλογής των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ανάγκη θεσμικών αλλαγών.

Όλο το παρασκήνιο της πολιτικής στο inbox σου

Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου

Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ναι στην αξιολόγηση, «αγκάθι» η μονιμότητα

Η συζήτηση ξεκίνησε από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, θέμα που συνδέθηκε στον δημόσιο διάλογο με την μονιμότητα στο δημόσιο, καθώς από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη διατυπώθηκε ότι η κακή αξιολόγηση πρέπει να έχει και επιπτώσεις. «Αρχικά, πρέπει να πείσουμε ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης θα είναι αντικειμενικές, υπάρχουν συστήματα στο εξωτερικό που μπορούμε να υιοθετήσουμε. Δεν είναι σκοπός μας να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους αλλά να τους δώσουμε κίνητρο και να τους κινητοποιήσουμε» είπε ο κ.Καιρίδης υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και οι δημόσιοι υπάλληλοι να τίθενται εκτός υπηρεσίας.

«Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει για την μονιμότητα στις περιπτώσεις τέλεσης κακουργημάτων, σοβαρών παραπτωμάτων και δεν χρειάζεται συνταγματική παρέμβαση. Για την αξιολόγηση υπάρχει επίσης σχετικός νόμος αλλά δεν εφαρμόζεται. Είμαστε υπέρ, φυσικά, σε μια αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια, κανείς προοδευτικός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αντίθετος. Για την μονιμότητα όμως δεν μπορεί να ανοίξει θέμα. Το μόνο που θα δημιουργήσει είναι μια μεγάλη αναστάτωση. Μονιμότητα δεν σημαίνει παρανομία. Δεν συμφωνώ με την κατάργηση της μονιμότητας γιατί συντελεί σε έναν κομματισμό» απάντησε ο Παναγιώτης Δουδωνής λέγοντας ότι αξιολόγηση και μονιμότητα είναι δύο διαφορετικά πράγματα που σκοπίμως συγχέονται προκειμένου να δοθεί η αίσθηση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης.

Μη Κρατικά, Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια

Η συνταγματική αναθεώρηση δεδομένα θα στραφεί και προς το άρθρο 16 του Συντάγματος με τον κ.Δουδωνή να δηλώνει υπέρμαχος των Μη Κρατικών, Μη κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι επιδιώκει την ίδρυση κερδοσκοπικών πανεπιστημίων κατά το μοντέλο της Κύπρου και της Βουλγαρίας που σημαίνει στην πράξη «εμπόριο πτυχίων». «Το θέμα αυτό θα επιλυθεί στην δεύτερη Βουλή» κατέληξε με την ευχή να μην γίνει η αναθεώρηση μονοθεματική.

«Το ΠαΣοΚ είναι υπέρ των Μη κρατικών, Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων»

«Παγκόσμια εξαίρεση με παράδοξο το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση όταν δεν υπάρχει αυτό στις υπόλοιπες βαθμίδες» χαρακτήρισε το άρθρο 16 ο κ.Καιρίδης. «Υπήρξε ένας αναχρονισμός στο Σύνταγμα και ήρθε η ώρα να τον αλλάξουμε. Είναι θετικό βήμα ότι το ΠαΣοΚ είναι υπέρ των Μη Κρατικών, Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Θέλουμε Παιδεία εξωστρεφή» ανέφερε, λέγοντας «πως ήρθε η ώρα να ανοιχτεί η αγορά σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα με έλεγχο και αυστηρές προδιαγραφές».

Δικαιοσύνη και επιλογή ανώτατων δικαστικών

Οι δύο βουλευτές συμφώνησαν και στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου διορισμού των ανώτατων δικαστικών λειτουργών με την απεμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας προκειμένου να υπάρξει και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο κ.Καιρίδης πρότεινε και αλλαγή στον τρόπο καθορισμού των αμοιβών των δικαστικών λειτουργών. «Δεν μπορεί οι δικαστές να καθορίζουν τις αμοιβές τους. Είναι μια ελληνική πατέντα, που έχει οδηγήσει σε παραλογισμούς. Η εισοδηματική πολιτική ψηφίζεται από την Βουλή με τον προϋπολογισμό και δεν μπορεί να τελεί σε δικανική κρίση. Οι φόροι και τα έξοδα του κράτους είναι ζήτημα του λαού».

«Δεν μπορεί οι δικαστές να καθορίζουν τις αμοιβές τους»

«Πρέπει να δούμε τα μοντέλα που ισχύουν στο εξωτερικό. Νομίζω ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος στον τρόπο που ορίζεται η ηγεσία της δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη» είπε, από τον πλευρά του, ο Παναγιώτης Δουδωνής θυμίζοντας μάλιστα την πρόταση του ΠαΣοΚ που θέλει ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς να μην μπορούν μετά το τέλος της θητείας τους να καταλαμβάνουν θέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές για διάστημα πέντε ετών προκειμένου να μην δίνεται η αίσθηση συναλλαγής με την εκτελεστική εξουσία.

Δείτε ολόκληρο τον διάλογο:

YouTube thumbnailΠηγή: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00