Eφεση ασκήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας για την αθώωση των βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών, οι οποίοι αντιμετώπισαν κατηγορία εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, στη λογική ότι ο πραγματικός επικεφαλής του κόμματος τους ήταν ο έγκλειστος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.
Σύμφωνα με την έφεση που ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης που οδήγησε σε απαλλαγή των βουλευτών που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες, αποδείχθηκε η κατηγορία της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος και προσκομίστηκαν στοιχεία και αποδείξεις για τον ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές του 2023 καθώς υπήρξαν επισκέψεις υποψηφίων του κόμματος στις φυλακές όπου ο Κασιδιάρης εκρατείτο.
Το χρονικό της υπόθεσης και η «στροφή» Στίγκα
Στην υπόθεση με τους Σπαρτιάτες και την ποινική εμπλοκή των βουλευτών που εξελέγησαν με το εν λόγω κόμμα, είχε κατηγορηθεί και ο Ηλίας Κασιδιάρης ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης των εκλογέων, αλλά και αυτός αθωώθηκε όπως και οι λοιποί κατηγορούμενοι.
Σημαντικό ρόλο στην αθώωση τους διαδραμάτισε το γεγονός, ότι ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας, που είχε κάνει δημόσιες καταγγελίες με σαφείς υπαινιγμούς για τον Ηλία Κασιδιάρη, στο δικαστήριο ανακάλεσε τα πάντα και υποστήριξε ότι το κόμμα του κατέβηκε την τελευταία στιγμή στις εκλογές και πίσω από αυτό δεν ήταν ως πραγματικός επικεφαλής ο έγκλειστος της ΧΑ.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ
Για τις αρχικές καταγγελίες Στίγκα είχε παρέμβει η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και είχε διατάξει έρευνα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, έρευνα που διενήργησε η ίδια οδηγώντας την υπόθεση στο ακροατήριο με την άσκηση ποινικών διώξεων.
Στο πλαίσιο των ερευνών είχε κληθεί και είχε καταθέσει ο Βασίλης Στίγκας στοιχεία τα οποία στη συνέχεια και ενώπιον του δικαστηρίου αναίρεσε στο σύνολο τους.
Να σημειωθεί, ότι μετά την άσκηση της δίωξης η δίκη για τους Σπαρτιάτες θα γίνει και πάλι, ενώ αναμένεται ως τα μέσα Ιουνίου και η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, (Εκλογοδικείου) για τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για μη νόμιμη εκλογή συγκεκριμένων βουλευτών του εν λόγω κόμματος.
Αν το Εκλογοδικείο δεχθεί τις ενστάσεις οι βουλευτές κατά των οποίων στρέφονται οι αιτιάσεις για τη νομιμότητα της εκλογής τους θα εκπέσουν και στη θέση του θα εκλεγούν άλλοι, από τα πολιτικά κόμματα που διαθέτουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αδιάθετων υπόλοιπων στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες.
Πηγή: To Vima