Monday, June 16, 2025
Home » Γυναίκες στην ηγεσία: πώς να έχουν τον έλεγχο της εικόνας τους

Γυναίκες στην ηγεσία: πώς να έχουν τον έλεγχο της εικόνας τους

0 comments

Η εικόνα που προβάλλει ένας ηγέτης δεν είναι ένα επιφανειακό θέμα εντυπώσεων, αλλά κάτι που καθορίζει την αξιοπιστία του, τις ευκαιρίες που του δίνονται, την ελευθερία κινήσεων και, τελικά, την πορεία της καριέρας του. Για όσα άτομα δεν εντάσσονται στο πατριαρχικό πρότυπο του ηγέτη, δηλαδή δεν είναι λευκός, άνδρας, ετεροφυλόφιλος, σωματικά αρτιμελής και προνομιούχος κοινωνικά, η διαχείριση της δημόσιας εικόνας είναι μια διαδικασία ακόμα πιο απαιτητική.Για τις γυναίκες, η προσπάθεια αυτή έρχεται σε σύγκρουση με στερεότυπα βαθιά ριζωμένα και, πολλές φορές, δύσκολα αναιρέσιμα, καθώς όσες βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας συχνά αντιμετωπίζουν το γνωστό δίλημμα: ή θα θεωρηθούν ικανές αλλά ψυχρές, ή συμπαθητικές αλλά όχι αποτελεσματικές. Αν σε αυτό προστεθούν έμφυλες προκαταλήψεις, ο δρόμος προς την ηγεσία μοιάζει με διαρκή άσκηση ισορροπίας πάνω σε τεντωμένο σκοινί. Υιοθετούν αυστηρότητα για να πείσουν ή μετριοπάθεια για να μη «χαλάσουν την εικόνα» τους, όμως και οι δύο τακτικές συχνά οδηγούν σε εσωτερική κόπωση και στην αίσθηση ότι δεν είναι αυθεντικές.

Από αντίσταση σε επαναπροσδιορισμό

Τι θα συνέβαινε όμως αν, αντί να προσπαθούν να αναιρέσουν κάθε στερεότυπο, οι γυναίκες επέλεγαν να επαναπροσδιορίσουν οι ίδιες το πώς παρουσιάζονται; Αναλύοντας μαρτυρίες εκατοντάδων επαγγελματιών γυναικών, προκύπτουν συγκεκριμένες στρατηγικές που δείχνουν πώς μπορεί κάποια να ελέγξει το αφήγημα γύρω από την εικόνα της, μετατρέποντας τις προκαταλήψεις σε αφορμή για επαγγελματική ενδυνάμωση.

Vector silhouettes of men and a women, a group of standing business people, black color isolated on white background

Οι περισσότερες θέλουν να δείχνουν ικανές και προσιτές, χωρίς να θυσιάζουν την προσωπική τους αλήθεια. Η Καθηγήτρια του Harvard, Λάκσμι Ραμαρατζάν, σημειώνει πως οι ηγέτες που αξιοποιούν την πολυπλοκότητα της ταυτότητάς τους και τη μετατρέπουν σε πλεονέκτημα, καταφέρνουν να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με ευρύτερα ακροατήρια και όχι μόνο με εκείνους που κατανοούν τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει.Αυτό το ζήτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, καθώς πολλές εταιρείες υποχωρούν από πολιτικές εξ αποστάσεως εργασίας και περιορίζουν προγράμματα για την ισότητα των φύλων. Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις δηλώνουν πως αισθάνονται αυξανόμενη ανασφάλεια για το πώς επηρεάζονται οι προοπτικές τους σε ένα ρευστό και συχνά αντίξοο περιβάλλον. Πλέον, χρειάζονται εργαλεία που να λειτουργούν αξιόπιστα ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της δικής τους αφήγησης.

Περνώντας στην αντεπίθεση

Χαρακτηρισμοί που συχνά δίνονται πολύ εύκολα σε γυναίκες στελέχη εταιρειών, ειδικά σε ανταγωνιστικούς κλάδους, θα μπορούσαν οι ίδιες, αντί να προσπαθούν να τους αγνοήσουν ή αποσιωπήσουν, να τους θέσουν στo επίκεντρο της συζήτησης υπερασπιζόμενες τον εαυτό της.Αν για παράδειγμα κάποια χαρακτηριστεί πολύ «ήπια» -κάτι που είναι πολύ σύνηθες-, ή αν σκοπίμως υποβαθμίζονται τα προσόντα τους -πτυχία, προϋπηρεσία κλπ.-, η μόνη λύση είναι η αντεπίθεση. Μπορούν να τονίσουν τις σπουδές της σε συγκεκριμένο τομέα, να μιλήσουν με πιο πολλή παρρησία για τις ικανότητές τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες υψηλού ρίσκου.Ένα καλό tip είναι να ζητήσουν από ανθρώπους-κλειδιά να ενισχύσουν το νέο αφήγημα εκ μέρους τους, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι αυτοπροβάλλονται.Δεν χρειάζεται να υποκριθούν πως είναι κάτι που δεν είναι. Απλώς να εστιάσουν σε όσα εκτιμούν οι ίδιες και ξέρουν ότι εκτιμώνται και στον οργανισμό τους. Η συνοχή ανάμεσα στις αξίες τους, στις ανάγκες της εταιρείας και στην εικόνα που θέλουν να προβάλουν, θα τους επιτρέψουν να χτίσουν μια στιβαρή, προσωπική εκδοχή ηγεσίας.

Αλλαγή Αντίληψης με Θετικό Τόνο

Άλλο ένα μελανό σημείο ως προς τις γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας είναι τα αυθαίρετα συμπεράσματα που βγαίνουν για εκείνες. Ειδικά όταν επιλέγουν να γίνουν μητέρες. Τότε εγείρονται ερωτήματα για το αν θα μπορέσουν και θα θελήσουν να είναι το ίδιο διαθέσιμες για την εταιρεία όπως πριν.Αντί να συγκρουστεί μετωπικά, μπορεί η γυναίκα που υφίσταται αυτή την αμφισβήτηση να αναλάβει δράση: να ζητήσει συστηματικά νέες προκλήσεις, προβάλλοντας διάθεση και ενθουσιασμό. Η στάση της θα καλλιεργήσει μια νέα εικόνα, πιο ζωντανή, πιο φιλόδοξη, μια αφήγηση που να προκαλεί θετικά συναισθήματα και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τη βλέπουν.Δεν χρειάζεται να κατονομάσει την προκατάληψη ή να συγκρουστεί ανοιχτά. Αντίθετα, μπορεί να αξιοποιήσει στρατηγικά την αισιοδοξία και το θετικό κλίμα για να ξεφύγει από το δίπολο «σιωπώ ή συγκρούομαι».

Μετατροπή της κριτικής σε δύναμη

Μια άλλη καλή συμβουλή είναι να δει τις επικρίσεις που γίνονται για την ίδια με ψυχραιμία, να κάνει έρευνα και να αποφασίσει ποιο είναι το προφίλ που θέλει να έχει και να παλέψει γι’ αυτό. Μπορεί να μελετήσει το πώς φέρονται και κινούνται συνάδελφοί της που, σύμφωνα με την ίδια, εκπέμπουν κύρος, να τους κάνει ερωτήσεις και να διαμορφώσει τη δική της εκδοχή ηγετικής παρουσίας, ευθυγραμμισμένη με τις προσωπικές της αξίες και προσωπικότητα.Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια πιο αυθεντική και συντονισμένη εκδοχή του εαυτού της που σίγουρα θα αναγνωριστεί από τους άλλους και θα ενισχύσει την επιρροή της.

Επιπλέον tips επιβίωσης

Για κάθε γυναίκα που αισθάνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται ως ισότιμη στην ιεραρχία της επιχείρησης όπου εργάζεται, υπάρχουν πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.Καλό είναι να πάρει απόσταση και να δει τα πράγματα «απ’ έξω», ως τρίτη. Να μη νιώθει υποχρεωμένη να αντιδράσει σε κάθε κριτική και να σκεφτεί ποια στοιχεία της ταυτότητάς της αξίζει να αναδείξει και ποια την κάνουν να ξεχωρίζει με ουσιαστικό τρόπο.

Να επικοινωνεί στοχευμένα. Οι πράξεις είναι σημαντικές, όπως και το πώς τις παρουσιάζει κανείς. Να σιγουρευτεί ότι έχει γίνει αντιληπτή από τους άλλους η αλλαγή που κάνει.Θα την βοηθούσε πολύ να δημιουργήσει συμμαχίες. Οι μέντορες και οι υποστηρικτές είναι καταλύτες. Μπορούν να ενισχύσουν το αφήγημά της και να την προστατέψουν από αρνητικές ερμηνείες.Τέλος, να μιλάει ξανά και ξανά. Η αλλαγή της εικόνας δεν γίνεται με μία φράση. Πρέπει να επαναλαμβάνει το μήνυμα με συνέπεια και πίστη. Χρειάζεται επιμονή και διάρκεια.Η αλλαγή της αντίληψης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως είναι εφικτή όταν γίνεται με στρατηγική, αυθεντικότητα και πίστη στον εαυτό.Πηγή: Harvard Business ReviewΑυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00