Table of Contents
Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι όντως υπάρχει μια αποκλιμάκωση του φαινομένου, στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, καθώς, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ άνοδος καταγράφεται και στον αριθμό των οφειλετών με χρέη πάνω από 50 ευρώ.
Οι λίστες
Μάλιστα, ούτε η θεσμοθετημένη ετήσια δημοσιοποίηση των στοιχείων των μεγαλο-οφειλετών έχει καταφέρει να «τρομάξει» όσους χρωστούν για διάστημα άνω του έτους πάνω από 150.000 ευρώ στην Εφορία, ώστε να σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος.
Ανεπίδεκτες
Σημειώνεται ότι εξαιρούνται της δημοσιοποίησης οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής, οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ωστόσο κάθε χρόνο προκύπτει ότι πάνω-κάτω τα ίδια ονόματα φιγουράρουν στις σχετικές λίστες και το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι η σειρά που αυτά εμφανίζονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος Απριλίου 2025 διαμορφώθηκε στα 110,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024, με ποσοστό 23,8% – ή 26,3 δισ. ευρώ – να χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο είσπραξης.
Η αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου υπολογίζεται από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 8,6 δισ. ευρώ συν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 1η Μαΐου 2024 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, μείον τις εισπράξεις και διαγραφές, οι οποίες αγγίζουν συνολικά τα 7,09 δισ. ευρώ.
Η διάρθρωση
Εξετάζοντας την ποιοτική διάρθρωση του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου διαπιστώνουμε ότι το 60,69% αυτού, που αντιστοιχεί σε 51,2 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές. Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης, όπως τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά), τα οποία αποτελούν το 28,88% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου ή 24,4 δισ. ευρώ, και οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κ.λπ.), οι οποίες αποτελούν το 10,42% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου ή 8,8 δισ. ευρώ.
Ανησυχία
Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ποιοτική διάρθρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των φορολογουμένων που χρωστούν στην Εφορία. Αναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος Απριλίου του 2025 παρατηρείται μείωση κατά 403.084 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, με αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός οφειλετών να διαμορφώνεται στους 4.242.507 οφειλέτες.
Ομως, αυτό που πρέπει να ανησυχεί τουπουργείο Οικονομικών είναι το γεγονός ότι αυτή η μείωση αφορά αποκλειστικά όσους χρωστούν ελάχιστα ποσά έως 50 ευρώ, καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι οφειλέτες με χρέη έως 50 ευρώ μειώθηκαν μέσα σε ένα έτος κατά 452.472 και την ίδια στιγμή οι οφειλέτες με χρέη πάνω από 50 ευρώ αυξήθηκαν κατά 49.388! Και αυτό είναι το πιο σοβαρό.
Οι οφειλέτες
Ειδικότερα, όσοι χρωστούν από 50 έως 500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 24.820, με τα συνολικά χρέη αυτής της κατηγορίας οφειλετών να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στα 268 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες με χρέη από 10.000 έως 100.000 ευρώ αυξήθηκαν σε αριθμό κατά 20.215 και τα ποσά κατά 713 εκατ. ευρώ.
Σημαντική άνοδο παρουσιάζει ο αριθμός των οφειλετών με χρέη από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ, καθώς αυξήθηκαν κατά 3.336 και τα χρέη τους κατά 826 εκατ. ευρώ, ενώ στους οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά, καθώς οι συνολικές οφειλές τους αυξήθηκαν κατά 2,16 δισ. ευρώ.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι από την κατανομή των οφειλετών και του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου διαπιστώνεται ότι το σύνολο σχεδόν των οφειλών (96,5%) πηγάζει από την κατηγορία άνω των 10.000 ευρώ, ενώ στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 76,2% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Αντιθέτως, το 90,9% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές έως 10.000 ευρώ, με το συνολικό τους ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,5% των συνολικών οφειλών.
Ψηφιακό πελατολόγιο: Ξεκινά η ιχνηλάτηση πελατών σε συνεργεία και πάρκινγκ
Με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε πλήρη εφαρμογή ένα νέο σύστημα ιχνηλάτησης πελατών σε συνεργεία, πάρκινγκ, ενοικιάσεις ΙΧ – μοτοσικλετών κ.λπ.
Πρόκειται για το ψηφιακό πελατολόγιο – μια νέα, υποχρεωτική διαδικασία καταγραφής συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο πριν από την παροχή υπηρεσιών – σε συνεργεία αυτοκινήτων, φανοποιεία, πλυντήρια, πάρκινγκ αυτοκινήτων, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων.
Η καταγραφή περιλαμβάνει στοιχεία όπως αριθμό κυκλοφορίας, ώρα εισόδου και τύπο υπηρεσίας, ενώ αποδίδεται αυτόματα ένας μοναδικός αριθμός εγγραφής που συνοδεύει το τελικό παραστατικό και διαβιβάζεται στο myDATA.
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν το μέτρο αυτό θα περιορίσει δραστικά την παραοικονομία στην Ελλάδα, που υπολογίζεται σε ετήσια βάση σε 40 δισ. ευρώ, αλλά το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας που διαχρονικά βρίσκονται ανάμεσα στους πρωταθλητές της φοροδιαφυγής και πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα.
Ενα από αυτά είναι και το ψηφιακό πελατολόγιο, που όμως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, για να πετύχει θα πρέπει να υπάρχει τεχνική ωριμότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων, επαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των επιχειρήσεων, αλλά και πλήρης συμμόρφωση με τις αρχές του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).
Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το : ToVima.gr