Table of Contents
Το πρώτο βήμα για να προλάβει η Ελλάδα το… τρένο της ενεργειακής πρωτοπορίας έγινε με τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για την προώθηση της παραγωγής βιομεθανίου και τους κανόνες για το υδρογόνο, το οποίο εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.
Η πιο ώριμη ωστόσο τεχνολογία από τις δύο είναι εκείνη του βιομεθανίου, με την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής στην Ευρώπη να καλπάζει: παλαιές, νέες και υπό ανάπτυξη προσεγγίζουν τις 2.000 μονάδες.
Ωστόσο, η σύνταξη του νομοσχεδίου καθυστέρησε πολύ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου κ. Αλέξανδρος Υφαντής από το βήμα του Hydrogen & Green Gases Forum, και με δεδομένο ότι απαιτούνται δύο με τρία χρόνια για να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επενδύσεις, οριακά θα πιάσει η Ελλάδα τους στόχους για το 2030.
Το κόστος
Σήμερα, μόνο μια πιλοτική μονάδα ετοιμάζεται στην Πρέβεζα, δίπλα σε υφιστάμενο σταθμό βιοαερίου που διαχειρίζεται μεγάλη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κρέατος, με προοπτική στα τέλη του έτους να παράγει έως 10 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως.
«Το κράτος θα πρέπει να αξιολογήσει διττά το βιομεθάνιο και να μην το βλέπει μόνο ως ενέργεια αλλά και ως διαχειριστή αποβλήτων. Το θεσμικό πλαίσιο αγνοεί τη διάσταση της πρώτης ύλης που είναι τα οργανικά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιλυθεί το θέμα του κόστους πρώτης ύλης ώστε οι μονάδες να είναι ανταγωνιστικές.
Οι πρώτες ύλες
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, μιλώντας στο «Βήμα» επισημαίνει ότι οι μονάδες αναερόβιας χώνευσης (μονάδες βιοαερίου – βιομεθανίου) που λειτουργούν στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση πρώτων υλών, όπως είναι τα απόβλητα κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα γεωργικά υπολείμματα, τα απόβλητα αγροτο-βιομηχανιών, τα υπολείμματα τροφίμων και τα οργανικά αστικά απόβλητα.
Κίνητρα
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αρχή έχει αναθέσει μελέτη για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, στην οποία περιλαμβάνεται και η εναερόβια χώνευση.
«Θα εξετάσουμε τις παραμέτρους στην εναερόβια χώνευση που έχουν να κάνουν με την πρώτη ύλη και θα κάνουμε κάποια πρόταση για το πώς μπορεί να υπάρχει ένα οικονομικό κίνητρο για τη συλλογή των πρώτων υλών ώστε να πριμοδοτείται η ροή των αποβλήτων προς τις μονάδες αυτές» τονίζει, σημειώνοντας ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη περί τα μέσα φθινοπώρου.
Αξιοποίηση
Θα ακολουθήσει σχετική πρόταση της ΡΑΑΕΥ προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε κυρίως τα αγροτικά απόβλητα, αλλά και μέρος των οργανικών που περιέχονται στα οικιακά απορρίμματα (αποτελούν το 40% του συνόλου), να μην καταλήγουν σε χωματερές ή στο περιβάλλον δημιουργώντας εστίες μόλυνσης ή και πυρκαγιάς, αλλά να αξιοποιούνται.
Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, ο προβληματισμός της αγοράς εστιάζει στην υποχρεωτικότητα ιδιοκατανάλωσης των θερμικών αναγκών, στον περιορισμό των ωρών ηλεκτροπαραγωγής, στην επαναδιαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσης, στο κόστος σύνδεσης των μονάδων με το δίκτυο μεταφοράς ή διανομής φυσικού αερίου και στους κινδύνους που ενέχει η διακοψιμότητα στη λειτουργία των μονάδων βιοαερίου – βιομεθανίου.
Οι προοπτικές
Σήμερα, λειτουργούν 80 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 119,5 MWe και ενέργεια καυσίμου περίπου 1,4 TWh/χρόνο.
Παραγωγή βιομεθανίου όμως δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Από τους υφιστάμενους σταθμούς βιοαερίου, εκτιμάται ότι οι 38 που γειτνιάζουν με τα δίκτυα φυσικού αερίου, μπορούν να μετατραπούν σχετικά γρήγορα σε παραγωγή βιομεθανίου με παραγωγή περίπου 0,9 TWh/χρόνο.
Ομως, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το παραγόμενο δυναμικό βιομεθανίου στην Ελλάδα το 2030 θα ανέρχεται σε 2,1 TWh (τεραβατώρες) ανά έτος.
Η υπόλοιπη παραγωγή βιομεθανίου (της τάξεως των 1,2 TWh/χρόνο) για τον στόχο του έτους 2030 εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από νέες μονάδες, ωστόσο το επενδυτικό κόστος είναι μεγάλο όπως και το λειτουργικό (κόστος πρώτης ύλης), γεγονός που προβληματίζει την αγορά.
Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το συνολικό θεωρητικό δυναμικό παραγωγής βιομεθανίου από αναερόβια χώνευση βιομάζας ανέρχεται στην Ελλάδα σε 7 TWh ετησίως.
Ευρώπη: Μέτρα υποστήριξης για την ανάπτυξη νέων μονάδων
Στην Ευρώπη τα βιοαέρια καλύπτουν το 7% της ζήτησης αερίου. Οσον αφορά την παραγωγή και ανάπτυξη μονάδων βιομεθανίου ηγούνται η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αναλυτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βιοαερίου (European Biogas Association / ΕΒΑ) κ. Αντονι Λόριν, μιλώντας προσφάτως σε εκδήλωση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στη Γηραιά Ηπειρο υφίστανται πάνω από 1.548 μονάδες βιομεθανίου (άλλες 344 είναι οι νέες που μπαίνουν στην αγορά, σύμφωνα με τον χάρτη του Gas Infrastructure Europe).
Από αυτές, οι 1.325 βρίσκονται εντός της ΕΕ-27, με το 75% της παραγωγής τους να είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο φυσικού αερίου, κυρίως στο δίκτυο διανομής. Οσον αφορά το ευρωπαϊκό έργο «GreenMeUp», στο οποίο συμμετέχουν φορείς από 11 ευρωπαϊκά κράτη και συντονίζει το ΚΑΠΕ, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Τμήματος Βιομάζας του Κέντρου κυρία Μυρσίνη Χρήστου, στόχος του είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης της αγοράς του βιομεθανίου στην Ευρώπη στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, με την ενίσχυση των μέτρων πολιτικής σε χώρες με πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς του βιομεθανίου, όπως η Ελλάδα.
Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το : ToVima.gr