Friday, June 13, 2025
Home » Αίτημα στο ΥΠΕΣ για αυτονομία της Αράχωβας

Αίτημα στο ΥΠΕΣ για αυτονομία της Αράχωβας

0 comments

Σύμφωνα με την Επιτροπή διεκδίκησης αυτόνομου δήμου Αράχωβας, η ενσωμάτωση της Αράχωβας στο σημερινό δήμο υπήρξε και αποδείχθηκε απολύτως ανεπιτυχής, «δεν πληρούσε τις ουσιαστικές προδιαγραφές, τους στόχους και τις προϋποθέσεις του Καλλικράτη και απέτυχε λειτουργικά και πρακτικά να βελτιώσει την προϋφιστάμενη κατάσταση. Ο ΔΑΑ αποτέλεσε ″αυτοδιοικητικό μόρφωμα″ που προσπάθησε να συνδυάσει πρώην Δήμους και Κοινότητες με απολύτως διαφορετική κοινωνική διαστρωμάτωση, νοοτροπία και οικονομική λογική, κατεύθυνση και αυτοτέλεια. Κοινωνικά, παραγωγικά και δημογραφικά χωρίζει χάσμα τις Δημοτικές Ενότητες αυτές, τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους κι αυτό αποδείχθηκε από την ανεπιτυχή λειτουργία του ενιαίου δήμου που μόνο προβλήματα συσσώρευσε, ειδικά στη Αράχωβα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ορεινότητα και τουρισμός απαιτούν ειδική μεταχείριση

Στους λόγους που απαριθμούν, για να στηρίξουν το αίτημά τους, τα μέλη της Επιτροπής υποστηρίζουν πως η Αράχωβα είναι καθαρά ορεινή περιοχή, κτισμένη σε μέσο υψόμετρο 950 μέτρων, στις παρυφές του Παρνασσού και η γεωγραφική της θέση αυτή συνδυάζεται με την χειμερινή τουριστική κίνηση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, με αποτέλεσμα να έχει τα αντίστοιχα μειονεκτήματα (σκληρές καιρικές συνθήκες το χειμώνα κλπ) αλλά και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα που επιβάλλουν ειδική αντιμετώπιση σε επίπεδο παρεμβάσεων στις υποδομές και την κοινωνική ζωή, διακριτή από τις λοιπές Ενότητες του ενιαίου δήμου.

Οικονομική αυτοτέλεια και άνιση κατανομή πόρων

Cityhub – Το newsletter της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κάνε εγγραφή στο εβδομαδιαίο Newsletter του Cityhub για να λαμβάνεις στο inbox σου όλες τις σημαντικές εξελίξεις από τους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας. ΕΓΓΡΑΦΗ cityhubIcon

«Το ιδιαίτερο, όμως, χαρακτηριστικό της Αράχωβας είναι η οικονομική αυτοτέλεια του πρώην αυτοτελούς Δήμου, αλλά και της Δημοτικής Ενότητας στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου, με την έννοια ότι οι εισπράξεις από τα διάφορα ανταποδοτικά και μη τέλη μαζί με την επίσημη επιχορήγηση του κράτους, καθιστούν τη λειτουργία της Ενότητας πλεονασματική. Δυστυχώς το πλεόνασμα δεν διατίθεται για τις αναπτυξιακές και τις λοιπές ανάγκες της δημοτικής Ενότητας αλλά διαχέονται για την κάλυψη αναγκών των υπολοίπων Ενοτήτων παρότι αυτές έχουν ίδιους πόρους, με αποτέλεσμα οι υποδομές της πόλης μας, ειδικά στην καθαριότητα, συντήρηση και τις προσβάσεις να υστερούν καταφανώς και κυρίως να δημιουργούν αρνητική εικόνα για τους χιλιάδες επισκέπτες και διερχόμενους. Η ανεξαρτητοποίηση της Αράχωβας και η ανάδειξή της σε αυτόνομο Δήμο επιβάλλεται και για λόγους δικαιοσύνης. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τη συνένωση των τριών Δήμων, ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορείς να κρίνεις αντικειμενικά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αλλά και τις λύσεις που δόθηκαν ή καλύτερα που δεν δόθηκαν. Αδιάσειστη απόδειξη του αντικειμενικά δίκαιου χαρακτήρα του αιτήματός μας αποτελεί ότι την πρόταση ανεξαρτητοποίησης την οποία σας καταθέτουμε εκ μέρους της επιτροπής που εξέλεξαν οι κάτοικοι, υπερψήφισαν κατανοώντας το δίκαιο του αιτήματος και την ανάγκη αποδοχής του σύσσωμη η κοινωνία της πόλης μας, ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Ε. Αράχωβας και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δήμου, στο οποίο συμμετέχουν και σύμβουλοι από τις λοιπές Ενότητες του ΔΑΑ».

Από το “survive to operate, στην αυτονομία

Ήδη από την στιγμή της συνένωσης των Καποδιστριακών Δήμων, αναφέρεται στο υπόμνημα, δημιουργήθηκε προβληματισμός και επιτροπή κατά του Kαλλικράτη στην Αράχωβα. Η δύσκολη όμως περίοδος της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας το 2010 δεν δημιουργούσε το κατάλληλο κλίμα για να κοιτάξουν μακριά και να διεκδικήσουν περισσότερα. Τότε προτεραιότητα ήταν η επιβίωση και Δόγμα “survive to operate, επιβιώνουμε για να λειτουργήσουμε” ενώ η θέσπιση μιας τόσο μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης που θα μείωνε τα κόστη διοίκησης σε μία χώρα με 1200 Δήμους να γίνονται μόλις 325 δεν επέτρεπε πολλές κινήσεις.

Το Χρονικό Παράθυρο

Μετά από 15 χρόνια εμπειρίας στον Καλλικρατικό Δήμο και με την ύπαρξη προηγούμενων νομικών πλαισίων διαχωρισμού δήμων (όπως πριν τις εκλογές του 2019), οι κάτοικοι θεωρούν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη μετάβαση. Δηλώνουν έτοιμοι να εργαστούν μεθοδικά εντός της επόμενης διετίας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, στη βάση ενός ρεαλιστικού, σύγχρονου αυτοδιοικητικού μοντέλου.

Το αίτημα των κατοίκων της Αράχωβας δεν είναι απλώς θεσμικό. Είναι ένα μήνυμα για το πώς η διοικητική οργάνωση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ταυτότητες των τοπικών κοινωνιών, τις ιδιαιτερότητές τους, και το δικαίωμά τους να ορίζουν το μέλλον τους με όρους βιωσιμότητας, αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης.

Από το ένθετο cityhub Τοπικής Αυτοδιοίκησης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το: To Vima

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00