Saturday, July 27, 2024
Home » Υπό εκδίκαση 29 υποθέσεις εμπορίας προσώπων

Υπό εκδίκαση 29 υποθέσεις εμπορίας προσώπων

0 comment

Υπό εκδίκαση 29 υποθέσεις εμπορίας προσώπων

Αυξητική τάση υπάρχει σε σύγκριση με πέρσι, τόσο στον αριθμό υποθέσεων σωματεμπορίου που χειρίζεται το Γραφείο της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων (ΓΚΕΠ), όσο και στον αριθμό αναγνωρισμένων θυμάτων εμπορίας, αλλά καιστον αριθμό αναφορών-καταγγελιών τέτοιων υποθέσεων, ανέφερε η επικεφαλής του ΓΚΕΠ υπαστυνόμος Ελένη Μιχαήλ.

Πρόσθεσε ότι βρίσκονται τώρα υπό εκδίκαση στα κυπριακά δικαστήρια 29 υποθέσεις εμπορίας προσώπων, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξαν 13 καταδίκες Κυπρίων και αλλοδαπών, για σεξουαλική ή εργασιακή εκμετάλλευση, ή για εξαναγκασμό σε επαιτεία, ενώ υπογράμμισε ότι παρατηρείται τώρα, άλλη μια μορφή εμπορίας προσώπων, ο εξαναγκασμός στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. «Διερευνήσαμε – είπε – και υποθέσεις εικονικών γάμων, τρεις από τις οποίες βρίσκονται τώρα υπό εκδίκαση».

Η υπαστυνόμος Μιχαήλ, μιλούσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του σωματεμπορίου στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της οργάνωσης Cyprus STOP Trafficking που έγινε στη Λευκωσία την περασμένη Δευτέρα 27 Μαϊου 2024. «Θεωρούμε σημαντικό βήμα – είπε – ότι το τελευταίο διάστημα, πολίτες, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, εμπιστεύονται το πλαίσιο της Αστυνομίας και μας δίνουν πληροφορίες, ανώνυμα ή και επώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής της Αστυνομίας για την εμπορία προσώπων 1497, ή και μέσω της ιστοσελίδας της Αστυνομίας.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, διερευνήσαμε το τελευταίο διάστημα μια σοβαρή περίπτωση εργασιακής εκμετάλλευσης με 14 θύματα και δεύτερη υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης που εκδικάζεται στο κακουργιοδικείο Λεμεσού». Αποκάλυψε ότι η πληροφορία για την υπόθεση αυτή, προήλθε από τον πρόεδρο του Cyprus STOP Trafficking Νεόφυτο Νεοφύτου, που ήταν παρών στη διάρκεια της ενημέρωσης. «Επίσης – πρόσθεσε – διερευνήσαμε πρόσφατα υπόθεση εργασιακής εκμετάλλευσης με θύματα 7 αλλοδαπούς εργαζόμενους σε γεωργοκτηνοτροφική μονάδα, που ήταν αναγκασμένοι να διαμένουν σε άθλια υποστατικά χωρίς βασικές υποδομές και να εργάζονται ατέλειωτες ώρες καθημερινά, χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες τους, ενώ ο εργοδότης, τους κατακρατούσε παράνομα μισθούς και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα».

Ο πρώτος πελάτης στη φυλακή και ο…«lover boy»

Η υπαστυνόμος Μιχαήλ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα μέθοδο εξαπάτησης «lover boy», που κάποιοι σωματέμποροι εφαρμόζουν, παριστάνοντας τους…ερωτευμένους με τις ευάλωτες γυναίκες θύματα τους, τις οποίες «ψαρεύουν», συνήθως μέσω διαδικτύου. Όπως είπε, τις πείθουν με ψεύτικες υποσχέσεις να έρθουν στην Κύπρο και στη συνέχεια τις εκπορνεύουν και παίρνουν αυτοί τα χρήματα, με το πρόσχημα της…αγάπης.

Η υπαστυνόμος υπενθύμισε την πρώτη περίπτωση καταδίκης πελάτη σε υπόθεση εμπορίας προσώπων στην Κύπρο, που αφορούσε 38χρονο Ρουμάνο, παντρεμένο και πατέρα δύο ανήλικων παιδιών. Καταδικάστηκε τον Ιούνιο 2023 από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο στη Λευκωσία σε 3 χρόνια φυλάκιση για χρήση υπηρεσιών σεξουαλικής φύσης, από θύμα εμπορίας προσώπων. Η καταδίκη του βασίστηκε στο άρθρο του σχετικού νόμου του 2014 που τροποποιήθηκε το 2019 και ποινικοποιεί τη χρήση υπηρεσιών σεξουαλικής φύσης, από θύμα εμπορίας προσώπων, ανεξάρτητα αν γνώριζε ή όχι ο κατηγορούμενος, ότι πρόκειται για θύμα. Ο υπογράφων, είχα καλύψει δημοσιογραφικά για τον «Φ», την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής, στο πλαίσιο της οποίας είχαν καταδικαστεί και άλλοι δύο Ρουμάνοι, για αδικήματα σε σχέση με την εμπορία προσώπων και άλλα που περιλαμβάνονται στον ποινικό κώδικα. Το θύμα ήταν ανήλικη τελειόφοιτη μαθήτρια Λυκείου, που δεν είχε συμπληρώσει τα 18 της χρόνια. Η κοπέλα είχε πεισθεί από τον ένα από αυτούς, το «lover boy», να εγκαταλείψει το σπίτι της σε κοινότητα της επαρχίας Αμμοχώστου και το σχολείο της στη Λάρνακα και να φύγει μαζί του στη Λευκωσία. Εκεί, διευθέτησε εν αγνοία της και παρά τη θέλησή της, σεξουαλική συνεύρεση της με τον πελάτη για 50 ευρώ, που κατέληξαν στη δική του τσέπη…Ο σωματέμπορος καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση.

Philenews.com

You Might Also Like

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More