Saturday, July 27, 2024
Home » Το φαινόμενο του καλοκαιριού χτύπησε τα νοσοκομεία – Σε απεργία οι γιατροί, προειδοποιούν οι νοσηλευτές

Το φαινόμενο του καλοκαιριού χτύπησε τα νοσοκομεία – Σε απεργία οι γιατροί, προειδοποιούν οι νοσηλευτές

0 comment

Το φαινόμενο του καλοκαιριού χτύπησε τα νοσοκομεία – Σε απεργία οι γιατροί, προειδοποιούν οι νοσηλευτές

Οι γιατροί ανακοίνωσαν 24ώρη απεργία, οι νοσηλευτές προειδοποιούν. Ιούνιος 2024. Οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου διαφωνούν με τις προτάσεις του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας που αφορούν το ύψος των οικονομικών κινήτρων που λαμβάνουν, επιπρόσθετα του μισθού τους, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Οι συντεχνίες των νοσηλευτών διαμαρτύρονται και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις προτάσσοντας την υποστελέχωση κλινικών και τμημάτων. Ο ΟΚΥπΥ λένε, δεν προχώρησε ούτε καν στα όσα είχαν συμφωνηθεί προ δεκαημέρου, όταν ακυρώθηκε η προγραμματισμένη, τότε, εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Το φαινόμενο των απεργιών του καλοκαιριού χτύπησε και πάλι τα νοσοκομεία. Αναταραχές, διαφωνίες, στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις καταγράφονται σχεδόν κάθε χρόνο περί τα τέλη Μαϊου, αρχές Ιούνιου.

Για του λόγου το αληθές και μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γιατροί και νοσηλευτές, περί τα τέλη Μαϊου, αρχές Ιούνιου προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

Τον Ιούνιο του 2020 τα δημόσια νοσηλευτήρια (μεσούσης της πανδημίας) μπήκαν σε περιπέτειες εξαιτίας των έντονων διαφωνιών μεταξύ συντεχνιών και ΟΚΥπΥ για το ύψος των οικονομικών κινήτρων που θα παραχωρούνταν στους γιατρούς για τις υπηρεσίες που άρχισαν να προσφέρονται, τότε, και στο πλαίσιο της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, στο ΓεΣΥ.

Το ίδιο διάστημα οι νοσηλευτές μπήκαν επίσης σε ρυθμούς απεργιακών κινητοποιήσεων ζητώντας ενίσχυση της στελέχωσης των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό.

Τον Ιούνιο του 2021 οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου και ο ΟΚΥπΥ συγκρούστηκαν έντονα για το θέμα της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων. Ο διάλογος, σε ψηλούς τόνους και οι κινητοποιήσεις αφορούσαν, κυρίως, το ύψος της αποζημίωσης που θα λάμβαναν οι γιατροί.

Το ίδιο διάστημα οι συντεχνίες των νοσηλευτών διαμαρτύρονταν και προχώρησαν σε απεργία μετά την έρευνα που διατάχθηκε εναντίον νοσηλευτών ψυχικής υγείας για περιστατικό που σημειώθηκε με ασθενή με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Στο τέλος Μαϊου 2023 οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τον μη καταρτισμό σχεδίου ασφαλιστικής κάλυψης τους από τον ΟΚΥπΥ.

Τον Ιούνιο του 2023 οι συντεχνίες των νοσηλευτών διαμαρτυρόνταν και πάλι για θέματα στελέχωσης.

24ωρη απεργία στις 20 Ιουνίου ανακοίνωσαν οι γιατροί

Η μέχρι τώρα διαπραγμάτευση μεταξύ συντεχνιών και ΟΚΥπΥ για το ύψος των οικονομικών κινήτρων που παραχωρούνται στους γιατρούς για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ έχει οδηγήσει, για άλλη μια φορά, σε έντονες διαφωνίες.

Οι συντεχνίες ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ έχουν εξαγγείλει 24 απεργία για τις 20 Ιουνίου, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που ο ΟΚΥπΥ δεν επανέλθει με νέα πρόταση θα επαναλάβουν τα μέτρα τους στις αρχές Ιουλίου.

Σε χθεσινή τους ανακοίνωση ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΚΙ, έκαναν λόγο για «απαξιωτική και προσβλητική στάσης των διοικούντων του ΟΚΥπΥ έναντι των εργαζομένων, αποσπασμένων δημόσιων υπαλλήλων και υπαλλήλων με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ».

Έκαναν αναφορά σε συνάντηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΥπΥ υποστηρίζοντας ότι «Η διαβούλευση δυστυχώς κατέληξε σε αδιέξοδο με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοτικής πλευράς. Η προαναφερθείσα συνάντηση και κατάληξη αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της διαχρονικά απαξιωτικής και προσβλητικής στάσης των διοικούντων του ΟΚΥπΥ έναντι των εργαζομένων, αποσπασμένων δημόσιων υπαλλήλων και υπαλλήλων με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ».

Ως εκ τούτου, «προς διεκδίκηση των δεδουλευμένων των μελών, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισαν όπως προχωρήσουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 20 Ιουνίου 2024 στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων, με περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων στις 2 και 3 Ιουλίου».

Έτοιμοι να αποφασίσουν μέτρα οι νοσηλευτές

Έξω φρενών με τον ΟΚΥπΥ και οι συντεχνίες των νοσηλευτών, οι οποίες, υπενθυμίζεται, πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχαν ακυρώσει εκδήλωση διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματίσει επιστρέφοντας τον διάλογο. Ο διάλογος ωστόσο δεν έχει αποδώσει και πλέον οι συντεχνίες προειδοποιήσουν με νέα μέτρα. «Θα κλιμακώσουμε τις ενέργειες μας, επιφυλασσόμαστε αν θα είναι απεργία ή οτιδήποτε άλλο», δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ Σάββας Ιακώβου. «Ο ΟΚΥπΥ είχε υποβάλει στους νοσηλευτές επιστολή με πρόταση επτά σημείων με στόχο την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης που παρουσιάζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Δυστυχώς στη συνάντηση, δεν ήταν σε γόνιμη βάση η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Δεν μας δόθηκαν λύσεις ώστε να μας ικανοποιούν. Το κλίμα δεν ήταν πολύ καλό, είχαμε συγκρούσεις».

Από πλευράς του ο πρόεδρος του κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης ανέφερε ότι «το μόνο που έγινε από τότε που ακυρώσαμε την εκδήλωση διαμαρτυρίας ήταν να προκηρυχθούν οι θέσεις για τους φροντιστές υγείας. Δεν έγιναν κινήσεις για πρόσληψη προσωπικού, δεν έγιναν κινήσεις για σωστή εξοικονόμηση υφιστάμενου προσωπικού. Ο ΟΚΥπΥ δεν είναι συνεπής στις υποσχέσεις του, δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Τα τμήματα είναι υποστελέχωμενα, έρχεται η περίοδος των αδειών και το προσωπικό δεν μπορεί να πάρει την άδεια του χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More