Saturday, July 27, 2024
Home » Σύντομα ποινικοί ανακριτές από το Υπουργικό Συμβούλιο

Σύντομα ποινικοί ανακριτές από το Υπουργικό Συμβούλιο

0 comment

Σύντομα ποινικοί ανακριτές από το Υπουργικό Συμβούλιο

Το πόρισμα – κόλαφος της θανατικής ανακρίτριας που βρήκε 19 χρόνια μετά ότι ο θάνατος του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια και όχι αυτοκτονία, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για ιδιωτικές ποινικές διώξεις εκ μέρους της οικογένειας.

Το θέμα είχε εγερθεί μετά την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να ασκήσει ο ίδιος ποινικές διώξεις κατά τεσσάρων προσώπων που κατονομάζονταν από το πόρισμα των ποινικών ανακριτών Μάτσα – Αλεξόπουλου, ότι έφεραν ευθύνη ως προς τον τρόπο διερεύνησης της υπόθεσης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ανέλαβε ο τότε δικηγόρος της οικογένειας Χρήστος Τριανταφυλλίδης να ετοιμάσει ιδιωτικές ποινικές διώξεις για κατ’ ισχυρισμό πλημμελή εκτέλεση καθήκοντος για τέσσερα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών εντοπίζονταν ευθύνες κατά τριών αξιωματικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού που χειρίστηκαν τότε την υπόθεση του θανάτου του Θανάση, καθώς και του ιατροδικαστήΠανίκου Σταυριανού, ο οποίος είχε διενεργήσει αυτοψία στη σκηνή και στη συνέχεια νεκροτομή στη σορό του26χρονου στρατιώτη.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές ποινικές διώξεις δεν προχώρησαν μέχρι και σήμερα, επειδή μεσολάβησε η θανατική ανάκριση, με την οικογένεια του Θανάση, να αναμένει το πόρισμα. Τώρα που τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα, άνοιξε το πεδίο να προχωρήσουν οι ιδιωτικές ποινικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν στις ιδιωτικές ποινικές διώξεις θα περιλαμβάνονται και πρόσωπα που ανήκαν στις τάξειςτης Εθνικής Φρουράς και παρέλειψαν να προστατεύσουν τον 26χρονο, παρόλο που εξέφρασε φόβους για τη ζωή του και είχε ζητήσει μετάθεση.

Σημειώνεται ότι ο νυν Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, είχε δηλώσει ότι ναι μεν δεν θα ασκούσε ο ίδιος ποινική δίωξη όσων συμμετείχαν στη διερεύνηση –επιθεώρηση του φακέλου, όμως δεν θα αναστείλει τυχόν ιδιωτικές ποινικές διώξεις εκ μέρους της οικογένειας.

Στο μεταξύ, κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, η πλέον πιθανή εξέλιξη μετά το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης, είναι ο διορισμός ποινικών ανακριτών από το Υπουργικό Συμβούλιο, ατόμων εκτός Αστυνομίας, χωρίς κατ’ ανάγκη να προέρχονται από το εξωτερικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει τη μελέτη του πορίσματος από τον Γενικό Εισαγγελέα και σύντομα σε συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα ληφθεί απόφαση για το ποιοι θα διοριστούν να διενεργήσουν τη νέα έρευνα.

Σημειώνεται ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που τοΥπουργικό Συμβούλιο διορίζει ποινικούς ανακριτές, αφού και την πρώτη φορά το 2014 είχαν διοριστεί ανακριτές από το τότε Υπουργικό, οι οποίοι αν και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, έκριναν ότι η διέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος ήταν τροχοπέδη στον εντοπισμόικανοποιητικής μαρτυρίας για εντοπισμό των ενόχων.

Τέλος, ανοικτή παραμένει και η αγωγή της οικογένειας που καταχωρήθηκε το 2016 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για αποζημιώσεις για πλημμελή διερεύνηση της υπόθεσης από τις κυπριακές αρχές. Η Νομική Υπηρεσία που εκπροσωπεί το κράτος έχει δηλώσει ότι δεν θα αμφισβητήσει την ευθύνη της πολιτείας και τώρα απομένει να καθοριστεί το ύψος των αποζημιώσεων.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More