Saturday, July 27, 2024
Home » «Πρώτες βοήθειες» σε σχολεία για διαχείριση κρίσεων

«Πρώτες βοήθειες» σε σχολεία για διαχείριση κρίσεων

0 comment

«Πρώτες βοήθειες» σε σχολεία για διαχείριση κρίσεων

Αντιμέτωπα με κρίσεις διαφόρων τύπων και μορφών, βρίσκονται σχεδόν καθημερινά, τα σχολεία, γεγονός που αναδεικνύει άκρως αναγκαία και απαραίτητη τη σωστή και έγκαιρη διαχείρισή τους. Κρίσεις που χρειάζονται άμεση παρέμβαση, ούτως ώστε να επηρεάσουν στον ελάχιστο βαθμό τη λειτουργία των σχολείων αλλά και τους ίδιους τους εμπλεκόμενους σε αυτές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφονται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι ενέργειες της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) τουυπουργείου Παιδείας, η οποία μεταξύ άλλων, εστιάζει στη συστηματική προσπάθεια επιμόρφωσης του προσωπικού της σε θέματα διαχείρισης κρίσεων στο χώρο του σχολείου. Μια προσπάθεια που άρχισε από το 2009 μέσα από συστηματικές επιμορφώσεις του προσωπικού από διακεκριμένους εκπαιδευτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Σχολικής Ψυχολογίας (ISPA).

Η ανάγκη όμως για σωστή επιμόρφωση και άμεση δράση και παρέμβαση ούτως ώστε να διαχειριστούν άσχημες συνέπειες στο χώρο των σχολείων, διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε η αεροπορική τραγωδία της Helios. Κι αυτό, όπως εξήγησε στον «Φ», η προϊστάμενη της ΥΕΨ του υπουργείου Παιδείας, Έρνη Σισμάνη, διότι επρόκειτο για ένα γεγονός που συγκλόνισε ολόκληρη την κοινωνία και κατ’ επέκταση και τα σχολεία. Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Σισμάνη, ανέφερε ότι οι τραγικές συνέπειες εκείνου του συμβάντος επηρέασαν και τα σχολεία καθώς παιδιά έχασαν τους γονείς τους, εκπαιδευτικοί συγγενείς τους, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα του σχολείου να επηρεαστεί, όπως επίσης και η ομαλή λειτουργία γενικά της κοινότητας.

Σύμφωνα με την κ. Σισμάνη, η Υπηρεσία της έχει διαχειριστεί -και διαχειρίζεται σχεδόν καθημερινά- αρκετά δύσκολες καταστάσεις. Μερικές από αυτές που έχουν καταγραφεί είναι η φονική έκρηξη στο Μαρί, φυσικές καταστροφές όπως για παράδειγμα οι πυρκαγιές, πένθος, δολοφονίες καθώς επηρεάζονται και μαθητές, οικογενειακή ή και σχολική βία, ακόμη και η οικονομική κρίση αφού και αυτή οδήγησε σε απώλειες που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό οικογένειες και τα παιδιά τους. Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ΥΕΨ, «η κρίση αναφέρεται σε ένα γεγονός ή μια σειρά από γεγονότα που επηρεάζουν ή έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία της κοινότητας και δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με τους συνήθεις μηχανισμούς».

Η ΥΕΨ προγραμματίζει ήδη την επόμενη της επιμορφωτική δράση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου, από την Εθνική Ένωση Σχολικών Ψυχολόγων των ΗΠΑ. Πρόκειται για δράση που θεωρείται μια από τις πιο σύγχρονες στον τομέα της εκπαίδευσης σχολικών ψυχολόγων σε θέματα διαχείρισης κρίσεων στο σχολείο και παροχής Πρώτων Ψυχολογικών Βοηθειών. Στο πλαίσιο αυτής, θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο PREPaRE Model-Prevention, Preparedness, Response, and Recovery που παρέχεται από το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ και την Εσωτερική Ασφάλεια των ΗΠΑ και περιγράφει θέματα που αφορούν πρόληψη, προστασία, μετριασμό της έντασης του γεγονότος.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More