Saturday, July 27, 2024
Home » Ο Διευθυντής μου με παρενοχλεί – Τι πρέπει να κάνω;

Ο Διευθυντής μου με παρενοχλεί – Τι πρέπει να κάνω;

0 comment

Ο Διευθυντής μου με παρενοχλεί – Τι πρέπει να κάνω;

Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση

Κυρία Παττίχη δίσταζα πολύ να σας γράψω και να σας εκμυστηρευτώ τι συμβαίνει στη δουλειά μου. Ο Διευθυντής μου συνέχεια με αποκαλεί ‘αγάπη μου’ ‘μωρό μου’ και άλλα παρόμοια, αλλά το πιο ενοχλητικό είναι τα ανεπιθύμητα αγγίγματα και βλέμματα! Νιώθω ότι φταίω με κάποιο τρόπο και όπου το έχω μοιραστεί μου λεν ότι είμαι πολύ ευαίσθητη και να τον αγνοώ. Με μειώνει συνέχεια μπροστά στους συναδέλφους που είναι στην πλειοψηφία άντρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε πρωί που σηκώνομαι να πάω δουλειά νιώθω αναγούλες, πονοκεφάλους και πολλή στρες. Σκέφτομαι σοβαρά να φύγω από τη δουλειά μου!

Τι να κάνω;

Απελπισμένη

Απάντηση

Αγαπητή Απελπισμένη

Σε ευχαριστώ που μου εκμυστηρεύτηκες αυτή την ανεπιθύμητη και ενοχλητική συμπεριφορά από τον Διευθυντή σου. Αυτό που περιγράφεις είναι μέσα στα πλαίσια της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι κάθε μορφή ανεπιθύμητης σεξουαλικής συμπεριφοράς ή πράξης που δημιουργεί ένα δυσάρεστο, εχθρικό, παρενοχλητικό ή δυσμενή περιβάλλον εργασίας και θεωρείται διάκριση λόγω φύλου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από ανεπιθύμητα σχόλια ή παρατηρήσεις για την εμφάνιση ή το σώμα κάποιου, μέχρι ακόμα και ανεπιθύμητες προσπάθειες για σεξουαλική επαφή ή παρενόχληση. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι απειλητικές, ενοχλητικές και μπορούν να προκαλέσουν άγχος, ανασφάλεια ή άλλες αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις στα θύματα, όπως αυτές που μου περιγράφεις. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά και να αναγνωριστεί ως παραβίαση των δικαιωμάτων του ατόμου και των κανόνων του χώρου εργασίας.

Η εμπειρία αυτής της συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας, όπως οι χαρακτηρισμοί με τρυφερά ονόματα όπως “αγάπη”, ‘μωρό μου’ και άλλα παρόμοια όπως και η ανεπιθύμητη σωματική επαφή, είναι όχι μόνο δυσάρεστη και κάποτε τρομακτική, αλλά και απαράδεκτη. Τώρα υπάρχουν νομοθεσίες αναφορικά με αυτή την συμπεριφορά στους χώρους εργασίας.

Όταν έκανα μια εκπαίδευση στην Ουάσιγκτον για την σεξουαλική παρενόχληση, μας εξήγησαν πως κατάφεραν οι γυναικείες οργανώσεις να πείσουν τους υπεύθυνους να περάσουν νομοθεσία για αυτό το θέμα. Την δεκαετία του 1980 οι υπέρμαχοι το κατάφεραν με το να παραθέσουν με αριθμούς το πόσα ζημίωνε η κάθε εταιρεία από αυτό το φαινόμενο. Τους παρουσίασαν ότι ο θύτης δεν είναι τόσο παραγωγικός πλέον γιατί η προσοχή του είναι στο να παρενοχλεί το θύμα και το θύμα λόγω της παρενόχλησης αρρωσταίνει περισσότερες μέρες, οπότε η εταιρεία ζημιώνει! Και έτσι περάστηκαν οι νόμοι στην Αμερική!

Στην Κύπρο ‘οι εργοδότες έχουν ευθύνη με βάση της νομοθεσίας και οφείλουν να προστατεύουν τους/τις εργαζόμενους από κάθε πράξη προϊσταμένου/ης ή συναδέλφου/σας τους, η οποία συνιστά διάκριση λόγω φύλου και ιδίως από παρενόχληση ή σεξουαλική παρενόχληση’.

Επίσης οι εργοδότες ‘έχουν υποχρέωση απέναντι στο άτομο που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση και οφείλουν μόλις περιέλθει στη γνώση τους να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την παύση και μη επανάληψή τους, καθώς και για την άρση των συνεπειών τους. Σε αντίθετη περίπτωση είναι συνυπεύθυνοι με το δράστη’.

Ο εργοδότης επίσης απαγορεύεται ‘να προβεί σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση δυσμενή ενέργεια σε βάρος της/του εργαζόμενης/ου επειδή υπέκυψε, απέκρουσε ή κατήγγειλε το περιστατικό. Η προστασία αυτή ισχύει και για μάρτυρες τέτοιων περιστατικών.’

Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να επιλύσεις αυτό το θέμα.

  1. Κατανόηση των Δικαιωμάτων Σου: Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε ενέργεια, μάθε για τα δικαιώματά σου στον χώρο εργασίας. Οι νόμοι και οι πολιτικές των εταιρειών υπάρχουν για να προστατεύουν τους εργαζομένους από την παρενόχληση και τις διακρίσεις. Η κατανόηση αυτών των νόμων θα σου επιτρέψει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου αποτελεσματικά.
  2. Τεκμηρίωσε Όλα: Κράτα λεπτομερείς καταγραφές κάθε περιστατικού ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Σημείωσε την ημερομηνία, την ώρα, την τοποθεσία, τι ειπώθηκε ή έγινε και κάθε αυτόπτη μάρτυρα εκεί. Η τεκμηρίωση λειτουργεί ως απόδειξη και μπορεί να υποστηρίξει την υπόθεσή σου αν αποφασίσεις να προχωρήσεις το θέμα.
  3. Ορισμός Ορίων: Αρχικά επικοινώνησε ευγενικά, αλλά αποφασιστικά, με τον διευθυντή σου για τη συμπεριφορά του και εξήγα του πως σε κάνει να νιώθεις. Ορισμένες φορές, οι άνθρωποι είναι πιθανόν να μην αντιλαμβάνονται ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι ευπρόσδεκτη μέχρι να τους επιστήσει κάποιος την προσοχή. Να είσαι σαφείς για τα όριά σου και αποφασιστική στην επιβολή τους. Αν μετά από αυτή την πρώτη παρέμβαση, η συμπεριφορά συνεχιστεί τότε προχωρήστε και στα επόμενα βήματα.
  4. Μίλησε Απευθείας με τον Εργοδότη σου ή το HR: Αν ο διευθυντής σου δεν είναι ο εργοδότης σου, τότε συζήτα το θέμα απ’ ευθείας με τον εργοδότη σου, ή με το τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας (HR). Έκφρασε πώς σε κάνουν να νιώθεις οι ενέργειές του και ζήτησε τους να τις σταματήσουν αμέσως. Προσέγγισε τη συζήτηση επαγγελματικά και επικεντρώσου στην επίδραση της συμπεριφοράς του αντί να τον κατηγορείς. Δώσε τους την τεκμηρίωση σου για να υποστηρίξεις την καταγγελία σου.
  5. Φρόντισε τον Εαυτού Σου: Η αντιμετώπιση της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας είναι συναισθηματικά επώδυνη. Δώσε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και ζήτα υποστήριξη από φίλους, οικογένεια και μια θεραπεύτρια ή προπονήτρια ζωής που θα σε στηρίξει, θα σε ενθαρρύνει και θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς αυτή όλη την διαδικασία.
  6. Ενδυνάμωσε τον Εαυτού Σου: Είναι πολύ σημαντικό να φύγεις από το ρόλο του θύματος και να μπεις στο ρόλο μιας ηρωίδας! Με την κατάλληλη μάθηση, καθοδήγηση και στήριξη από μια εκπαιδευμένη προπονήτρια ζωής, θα μπορέσεις να διαχειριστείς τα σκαμπανεβάσματα που θα προκύψουν. Μην το αμελήσεις αυτό το βήμα.
  7. Κατάθεσε Επίσημη Καταγγελία: Αν οι ανεπίσημες προσεγγίσεις αποτύχουν να επιλύσουν το πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί να καταθέσεις επίσημη καταγγελία στο Τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού ή στην Συντεχνία σου. Βεβαιώσου ότι η καταγγελία σου είναι λεπτομερής και περιλαμβάνει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες και αποδείξεις.
  8. Εξέτασε Νομικές Επιλογές: Αν η παρενόχληση συνεχιστεί ή αν ο εργοδότης σου και όλοι οι άλλοι που επικοινώνησες, αποτύχουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα επαρκώς, ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσεις νομικές επιλογές. Συμβουλεύσου έναν δικηγόρο που ειδικεύεται σε περιπτώσεις παρενόχλησης για να κατανοήσεις τα δικαιώματά σου και τις επιλογές σου. Μπορούν να σε συμβουλεύσουν για τον καλύτερο τρόπο δράσης και να σε εκπροσωπήσουν εάν είναι απαραίτητο.
  9. Παρακολούθησε την Κατάσταση: Μετά την καταγγελία ή τη λήψη άλλων μέτρων, παρακολούθησε στενά την κατάσταση για να σιγουρευτείς ότι η παρενόχληση σταμάτησε. Κατάγραψε οποιαδήποτε περαιτέρω περιστατικά αν η συμπεριφορά συνεχιστεί και ξαναπροχώρησε το θέμα μέχρι να επιλυθεί ικανοποιητικά.
  10. Γνώρισε τις Επιλογές σου: Εάν ο εργοδότης σου αποτύχει να αντιμετωπίσει την παρενόχληση ή αν υποστείς εκδίκηση για την αναφορά της, μπορεί να χρειαστεί να εξετάσεις εναλλακτικές επιλογές όπως η εύρεση μιας νέας δουλειάς ή η καταγγελία σε σχετικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Συμπερασματικά, η παρενόχληση στον χώρο εργασίας δεν είναι ποτέ αποδεκτή και έχεις το δικαίωμα να λάβεις μέτρα για να προστατεύσεις τον εαυτό σου. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα και υπερασπίζοντας τον εαυτό σου, μπορείς να αντιμετωπίσεις την ανάρμοστη και απαράδεκτη συμπεριφορά αποτελεσματικά και να δημιουργήσεις έναν ασφαλέστερο χώρο εργασίας για τον εαυτό σου και τους συναδέλφους σου.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα. Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More