Saturday, July 27, 2024
Home » Νίκος Νικολαΐδης: «Διαχειριστήκαμε τον Δήμο με διαφάνεια και καθαρότητα»

Νίκος Νικολαΐδης: «Διαχειριστήκαμε τον Δήμο με διαφάνεια και καθαρότητα»

0 comment

Νίκος Νικολαΐδης: «Διαχειριστήκαμε τον Δήμο με διαφάνεια και καθαρότητα»

Δηλώνει περήφανος για τονΔήμο της Λεμεσού, τονίζοντας πώς κατά τη διάρκεια της Δημαρχίας του, διαχειρίστηκαν όλα τα ζητήματα με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και καθαρά χέρια. Σημειώνει πώς θέλει να συνεχίσει την πορεία των μεγάλων αλλαγών και των μεγάλων στόχων, με όραμα, χρηστή διοίκηση και καθαρά χέρια.

Ο Νίκος Νικολαΐδης, στη συνέντευξη τους στον «Φ», αναφέρεται στο νέο στεγαστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε πρόσφατα ο Δήμος Λεμεσού, τα μέτρα απάμβλυνσης του κυκλοφοριακού και το όραμα του για τη νέα πενταετία.

– Γιατί διεκδικείτε επανεκλογή στηΔημαρχία Λεμεσού και γιατί οι δημότες Λεμεσού να σας εμπιστευτούν ξανά;

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την πόλη μας αλλά και για τη σκληρή και συλλογική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Διαχειριστήκαμε τον Δήμο με αποτελεσματικότητα, καθαρότητα και διαφάνεια για να κάνουμε τη Λεμεσό κάθε μέρα και καλύτερη. Με αίσθημα ευθύνης και με σεμνότητα απευθύνομαι στους συνδημότες μου για να με εμπιστευθούν ξανά, καταθέτοντας ταυτόχρονα τον απολογισμό της πρώτης μας θητείας. Τα τελευταία 7 χρόνια:

  • Εφαρμόσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη μείζονα Λεμεσό
  • Ολοκληρώσαμε δεκάδες έργα, μεγάλα και μικρότερα, πολύτιμα για τη Λεμεσό, στο κέντρο και τις γειτονιές.
  • Αναβαθμίσαμε σημαντικά τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.
  • Λύσαμε οριστικά το αντιπλημμυρικό που χρόνιζε.
  • Φέραμε στις ξεχασμένες συνοικίες της πόλης μας νέα πνοή ανάπτυξης.
  • Δώσαμε έμφαση στο περιβάλλον, στο πράσινο, στην καθαριότητα.
  • Βελτιώσαμε τις δημοτικές υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση των δημοτών.
  • Δημιουργήσαμε νέους πολιτιστικούς θεσμούς, μουσεία και υποδομές.
  • Προσφέραμε στα παιδιά μας σύγχρονους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.
  • Εξασφαλίσαμε για την πόλη μας προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης με ανθρώπινο μέτρο, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΛΕΩΝ 2030».

Στις επερχόμενες εκλογές οι συμπολίτες μου καλούνται να επιλέξουν αν η Λεμεσός θα προχωρήσει με όραμα, σταθερότητα και χρηστή διοίκηση στην πορεία των μεγάλων αλλαγών και των μεγάλων στόχων, ή αν θα γίνει έρμαιο των διαφόρων λόμπυς και συμφερόντων.

– Ποια είναι τα σχέδια σας και ποιες οι προτεραιότητες σας την Λεμεσό για την επόμενη πενταετία;

– Προτεραιότητα μας είναι να συνεχίσουμε την πορεία αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των δημοτών με έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους, διευκολύνουν τη ζωή τους, δημιουργούν ένα σύγχρονο και βιώσιμο περιβάλλον για να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται, να δημιουργούν, να σπουδάζουν και να αθλούνται. Να στήνουν τις ζωές τους εδώ και να κάνουν νέες οικογένειες.

Παράλληλα, καθώς η Λεμεσός αποτελεί τoν κύριο αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας, να συνεχίσει να αναπτύσσεται οικονομικά με τρόπο που να ωφελούνται όλοι, χωρίς εξαιρέσεις. Με σχέδιο και οργάνωση για τους μεγάλους κλάδους, όπως η ναυτιλία, οι χρηματοοικονομικές και ψηφιακές υπηρεσίες, οι τεχνολογίες πληροφορικής. Αλλά και με ενδιαφέρον και βοήθεια για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων.

Η μεγάλη επιτυχία της συμμετοχής της Λεμεσού στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Αποστολή Πόλεων 2030, ανάμεσα στις πρωτοπόρες 100 κλιματικά ουδέτερες και ψηφιακές πόλεις της Ευρώπης, έχει ανοίξει τεράστιες προοπτικές άντλησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για έργα τα οποία θα τη μετατρέψουν σε μια σύγχρονη, βιώσιμη, πράσινη ευρωπαϊκή πόλη. Αυτό είναι το μέλλον της Λεμεσού.

-Ανακοινώσετε ένα σχέδιο για προσιτό ενοίκιο. Η ακρίβεια είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τους δημότες Λεμεσού. Τι προβλέπει αυτό το σχέδιο;

– Σήμερα πραγματοποιούμε το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής στέγης που έγινε στην Κύπρο, με την κατασκευή 600 οικιστικών μονάδων προσιτού ενοικίου. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικά οικογένειες να αποκτήσουν στέγη. Οι δικαιούχοι έχουν καθοριστεί στη βάση αντικειμενικών και πλήρως διαφανών κριτηρίων. Στόχος είναι κανένα νοικοκυριό να μην χρειάζεται να πληρώνει περισσότερα από το 30% των εισοδημάτων του για στέγαση.

Στις 22 Απριλίου, προκηρύχθηκαν οι προσφορές για κατασκευή της πρώτης από τις τέσσερις πολυκατοικίες της πρώτης φάσης των 138 οικιστικών μονάδων. Το έργο είναι μια συνεργασία Δήμου Λεμεσού και ΚΟΑΓ.

– Είναι ικανό αυτό το σχέδιο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υπάρχει και να προσφέρει λύσεις στους Λεμεσιανούς; Προγραμματίζετε άλλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση;

– Είναι μια τεράστια αρχή με πρωτοστάτη τον Δήμο που ανοίγει μεγάλους δρόμους. Εμείς δείχνουμε και την ευαισθησία και την αποφασιστικότητά μας και αν το κράτος ενισχύσει και διευρύνει ακόμα περισσότερο τα κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να παραχθούν μαζικά υποδομές προσιτής στέγης, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το στεγαστικό στον τόπο μας.

– Συζητείται έντονα το θέμα των πύργων και η εικόνα της πόλης. Ταιριάζουν με την αισθητική της πόλης; Επικρατεί σε πολλούς η άποψη ότι αλλοιώθηκε η εικόνα της πόλης;

– Η Λεμεσός έσωσε την Κύπρο. Και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δυσχερή περίοδο που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε. Στο πλαίσιο της ισχυρής πίεσης της νομοθεσίας των κινήτρων και του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος για τα διαβατήρια, υπήρξε μια μαζική, απότομη οικοδομική δραστηριότητα, που δεν έδωσε στην πόλη τον χρόνο να εντάξει ομαλά τις νέες αναπτύξεις στον μείζονα πολεοδομικό και κοινωνικό ιστό της.

Παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία των ψηλών κτηρίων είναι εκτός των ορίων του Δήμου μας, το Δημοτικό Συμβούλιο, από το 2018, ενόψει του τι ερχόταν, ζήτησε επιτακτικά να τεθούν πιο αυστηροί κανόνες και πλαίσιο για τα ψηλά κτήρια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο καταφέραμε να προστατέψουμε την Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα από το παλιό Λιμάνι μέχρι το Παλιό ΓΣΟ, από υπερβολικές αρχιτεκτονικές προτάσεις που θα αλλοίωναν την πολύ σημαντική για την αισθητική της πόλης περιοχή αυτή.

Εδώ θα δοθεί η επόμενη μεγάλη μάχη, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι δημότες πριν αποφασίσουν ποιον θα προτιμήσουν στις κάλπες. Ο Δήμαρχος πρέπει να έχει την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία να αντιστέκεται, να πιέζει και να ελέγχει.

– Θεωρείτε ότι υπήρξε υπερβολή στις αδειοδοτήσεις ψηλών κτιρίων; Θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάποιες αναπτύξεις;

– Ο κόσμος δυστυχώς δεν ξέρει τι σταματήσαμε και τι μειώσαμε και πώς θα ήταν η πόλη χωρίς τις δικές μας αντιστάσεις. Είναι γεγονός ότι η πρώτη άδεια που δόθηκε από την προηγούμενη δημαρχία για το πρώτο κτίριο 38 ορόφων στον παραλιακό, ανέτρεψε το μέχρι τότε μέγιστο ύψος των 20 περίπου ορόφων και επηρέασε σε καθοριστικό βαθμό την πορεία που ακολούθησε.

Το νυν Δημοτικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, κατέβαλε προσπάθειες να κρατηθεί όσο ήταν δυνατό το μέτρο. Σε αρκετές περιπτώσεις απέτρεψε ή μείωσε το ύψος σε υπερβολικές προτάσεις για αναπτύξεις. Στο Δήμο Λεμεσού κτίστηκαν ή βρίσκονται υπό ανέγερση 7 τέτοιες αναπτύξεις. Οι αποφάσεις ήταν συλλογικές και σε αρκετές περιπτώσεις, ήμουν στην μειοψηφούσα άποψη ως Δήμαρχος.

– Θα ακούσατε και εσείς την άποψη κάποιων λεμεσιανών που δηλώνου ξένοι στην πόλη τους. Πώς το σχολιάζετε;

– Η Λεμεσός, όπως και κάθε σύγχρονη, ζωντανή και δυναμική πόλη, εξελίσσεται και υποδέχεται νέους κατοίκους. Από τα παλαιότερα χρόνια ήταν η πόλη μας ανοικτή και φιλόξενη.

Πάντα είχε το πολιτισμικό βάθος να αφομοιώνει και να αξιοποιεί όλο αυτό το δυναμικό που συνέρρεε χωρίς να αλλοιώνεται η ιστορική και πολιτισμική φυσιογνωμία της.

Τα τελευταία αρκετά χρόνια η κοινωνικοοικονομική δημογραφία των ξένων που εισρέουν στην πόλη μας ασκεί μια ισχυρότερη πίεση στην πόλη που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα περιθωριοποίησης τους Λεμεσιανούς. Αυτό οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά και μακροπρόθεσμα.

– Τεράστιο πρόβλημα είναι και το κυκλοφοριακό στη Λεμεσό, Επεξεργάζεστε λύσεις ως Δήμος; Ποιες προτάσεις περιλαμβάνει ο πρόγραμμα σας;

– Η Λεμεσός τις τελευταίες δεκαετίες πολλαπλασιάστηκε. Σε πληθυσμό, σπίτια, γραφεία, αυτοκίνητα. Είναι αδύνατον οι υποδομές της να διευρύνονται ανάλογα. Ένας δρόμος υπάρχει για επίλυση του κυκλοφοριακού και θεωρώ ότι τον συμμεριζόμαστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς: Η υλοποίηση της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Ως δημοτική αρχή έχουμε την ισχυρή πολιτική βούληση να κάνουμε ό, τι μας αναλογεί, αλλά θα πρέπει και από το κράτος να υπάρξει και η ανάλογη αποφασιστικότητα για τη διάθεση των 300 περίπου εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, που απαιτούνται για τα έργα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού.

Ήδη έχουν καθοριστεί τα κυριότερα έργα και δράσεις σε σχέση με τις 3 βασικές κατευθυντήριες γραμμές του ΣΒΑΚ, κάποια από τα οποία ήδη τρέχουν:

Μέτρα στήριξης Δημόσιων Μεταφορών :Κεντρικός Σταθμός Λεωφορείων οδού Α. Θεμιστοκλέους, Σταθμός Μετεπιβίβασης στο τεμάχιο Επαμεινώντα, Δίκτυο Park and Ride βόρεια και νότια του παρακαμπτήριου, Mobility Hubs, συστήματα Bus on demand

Μέτρα προώθησης εναλλακτικών μέσων διακίνησης :35 χιλιόμετρα νέων Ποδηλατόδρομων – ποδηλατοδιαδρομών στην αστική περιοχή, Ζώνη ορίου ταχύτητας 30 ΧΑΩ νότια της Γλάδστωνος, Ρυθμίσεις στην οδό Ανεξαρτησίας

Οδικά έργα στρατηγικής σημασίας :Υπέργεια σύνδεση Κωστή Παλαμά με Έλλης Λαμπέτη, Οδός Ευαγόρα Λανίτη, Παρακαμπτήριος Κέντρου Αγ. Φύλας, Βόρειος Παρακαμπτήριος

Με την ίδια αποφασιστικότητα, σοβαρότητα και σχεδιασμό που λύσαμε προβλήματα δεκαετιών όπως το αντιπλημμυρικό, θα λύσουμε με έργα και δράσεις και το κυκλοφοριακό στην πόλη μας.

– Πέραν του στεγαστικού και του κυκλοφοριακού, ποιες θα είναι προτεραιότητες σας, εάν οι Λεμεσιανοί σε εμπιστευτούν ξανά;

– Η μεγαλύτερη πρόκληση για μας είναι η προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων για χρηματοδότηση και υλοποίηση των 300 περίπου έργων που ενέκρινε για το Δήμο μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Πρόγραμμα Αποστολή Πόλεων.

Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την πολιτική αναβάθμισης και αναζωογόνησης των συνοικιών μας με έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη καθαριότητα και το πράσινο στην πόλη μας.

Να αναβαθμίζουμε συνεχώς τις υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης και τον πολιτισμό.

– Τι απαντάτε σε όλους σας επικρίνουν ότι αυτή τα 7 χρόνια δεν έγιναν ουσιαστικά έργα στο Δήμο;

– Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Την 7ετία που πέρασε έγιναν δεκάδες έργα ουσίας, αναπλάσεις, δημιουργία ή βελτίωση υποδομών ή έργα κοινωνικού, πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, συνολικού προϋπολογισμού πέραν των €130 εκατομμυρίων, όπως:

  • 4 μεγάλες πλατείες (Μιχ. Κακογιάννη, Τίτη Κουδουνάρη, Αναγέννησης, Φιλελλήνων)
  • Κέντρο Ενηλίκων
  • Κέντρο Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας
  • Ανάπλαση Μισιαούλη – Καβάζογλου, Δημοκρατίας και Βορείου Ηπείρου
  • Πράσινος Περίπατος
  • Κέντρο Κοινωνικών Προγραμμάτων «Πλουτής Σέρβας»
  • Νέα Δημοτική Αγορά
  • Ανάπλαση Κέντρου Αγίας Φύλας
  • Περιβαλλοντικές αναπλάσεις στον Άγιο Σπυρίδωνα και στην Ομόνοια
  • Πάρκα και κυψέλες αθλητισμού στις γειτονιές
  • Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «Σχεδία»
  • Δεντροφυτεύσεις σε κύριες οδικές αρτηρίες
  • Νέα μεγάλα πάρκα στις συνοικίες της πόλης
  • Προκαταρκτικός σχεδιασμός του μεγάλου περιαστικού πάρκου
  • Νέοι πολιτιστικοί θεσμοί και ετήσια φεστιβάλ
  • Τρία νέα μουσεία (Καρναβαλιού, Αθλητισμού, Μουσείο Πόλης)
  • Χώροι άθλησης (ΓΣΟ, Γήπεδο ΑΕΤΟΥ, Γήπεδο στην Αγία Φύλα, Κέντρο Αθλημάτων Παραλίας)

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More