Saturday, July 27, 2024
Home » Νέες υπηρεσίες εντάσσονται στο ΓεΣΥ – Τι προστίθεται

Νέες υπηρεσίες εντάσσονται στο ΓεΣΥ – Τι προστίθεται

0 comment

Νέες υπηρεσίες εντάσσονται στο ΓεΣΥ – Τι προστίθεται

Στη δεύτερη φάση της ένταξης υπηρεσιών αποκατάστασης στο Γενικό Σύστημα Υγείας προχώρησε από την Παρασκευή ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείαςο οποίος πλέον μελετά τα δεδομένα του προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία ένταξης στο Σύστημα και των υπολοίπων κατηγοριών/διαγνώσεων για τις οποίες οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα μπορούν να εξασφαλίζουν υπηρεσίες, όταν τις χρειάζονται.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η οποία στάλθηκε στους επαγγελματίες του Συστήματος, από την Παρασκευή το ΓεΣΥ προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης και σε ασθενείς με συγκεκριμένες αναπνευστικές παθήσεις. Στις διαγνώσεις αυτές, περιλαμβάνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αναπνευστήρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ασθενείς στους οποίους έχει προηγηθεί διασωλήνωση ή μακροχρόνια παραμονή σε νοσηλευτήριο ή αντιμετωπίζουν χρόνιο αναπνευστικό νόσημα με ανάγκη χορήγησης οξυγόνου. Αναφέρεται ότι για την κάθε διάγνωση καθορίστηκαν και προϋποθέσεις με τον ΟΑΥ να επισημαίνει στην ανακοίνωση του ότι «υποσιτισμός ή νοσογόνος παχυσαρκία θα θεωρούνται επιβαρυντική παράγοντες της νόσου» και ως εκ τούτου, οι ασθενείς, «θα αξιολογούνται κατά προτεραιότητα».

Μέσω του ΓεΣΥ μπορούν εδώ και καιρό να λαμβάνουν υπηρεσίες ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις (προτεραιότητα σε ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλική αιμορραγία, εγκεφαλικό επεισόδιο, βαριές νευροεκφυλιστικές νόους, όγκους νευρικού συστήματος και βαριές νευροπάθειες), ασθενείς με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη με βαριά τετραπάρεση, παραπάρεση ή τετραπληγία, ακρωτηριασμούς, καθώς και πολυτραυματίες οι οποίοι νοσηλεύονται σε κέντρο τραύματος ή χειρουργικά τμήματα με ταυτόχρονη παρακολούθηση από άλλες ειδικότητες στη βάση της κλινικής τους εικόνας. Υπηρεσίες μέσω του Συστήματος λαμβάνουν (στη βάση κριτηρίων) επίσης ασθενείς που υποβάλλονται σε επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, βαλβιδοπλαστικής ή αντικατάστασης βαλβίδων, ανεύρυσμα αορτής και επεμβάσεις αποκατάστασης συγγενών καρδιοπαθειών.

Η διαδικασία παραπομπής των ασθενών σε κέντρο το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες αποκατάστασης μέσω του ΓεΣΥ παραμένουν οι ίδιες και για τη νέα κατηγορία η οποία έχει ενταχθεί στο Σύστημα.

Η επέκταση των υπηρεσιών αποκατάστασης στο ΓεΣΥ, γίνεται τη στιγμή που το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Κέντρων Αποκατάστασης στην Κύπρο, όπως πληροφορούμαστε, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του από το υπουργείο Υγείας και αναμένεται ότι θα επιστρέψει στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση εντός του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη Βουλή από την τέως υπουργό Υγείας Πόπη Κανάρη πέρσι τον Ιούνιο, ωστόσο η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας έκρινε ότι δεν είχε προηγηθεί επαρκής διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων και ως εκ τούτου ο νυν Υπουργός Μιχάλης Δαμιανός, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το απέσυρε προκειμένου να προχωρήσει εκ νέου σε διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο διάλογος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί. Αναφέρεται ότι, εξαιτίας της ανυπαρξίας νομοθεσίας, στο ΓεΣΥ είναι ενταγμένα αυτή τη στιγμή μόνο τρία κέντρα τα οποία λειτουργούν εντός νοσοκομείων.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More