Saturday, July 27, 2024
Home » Μια ανάσα πριν μείνουμε χωρίς εξειδικευμένα φάρμακα

Μια ανάσα πριν μείνουμε χωρίς εξειδικευμένα φάρμακα

0 comment

Μια ανάσα πριν μείνουμε χωρίς εξειδικευμένα φάρμακα

Λύση στο τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε με την εξάντληση του κονδυλίου για την αγορά εξειδικευμένων φαρμάκων προσπαθεί διακαώς να βρει το υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό Μιχάλη Δαμιανό να ετοιμάζεται για την αυριανή συνάντηση του με τους αντιπροσώπους των εταιρειών εισαγωγής φαρμάκων με στόχο να εξασφαλίσει τη συνεργασία τους για την όσο το δυνατό ταχύτερη ένταξη των σκευασμάτων αυτών στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια ώρα, η είδηση για την εξάντληση του κονδυλίου τηςΕπιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει την οργή των οργανωμένων ασθενών με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Χαράλαμπο Παπαδόπουλο να τονίζει σε δηλώσεις του στον «Φ» ότι «πρέπει να σταματήσουμε, ως κράτος, να υπολογίζουμε τις ανθρώπινες ζωές και την υγεία των πολιτών με βάση τα χρήματα».

Αναφέρεται ότι το υπουργείο Υγείας διαθέτει χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών το επόμενο δεκαπενθήμερο ενώ έχει ήδη αποταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας επιπρόσθετες πιστώσεις για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες του τρέχοντος μήνα.

«Φθάσαμε σε αυτό το σημείο, δηλαδή να μην διαθέτει κονδύλι το υπουργείο Υγείας για να αγοράσει τα φάρμακα των ασθενών, επειδή υποθέσαμε ως κράτος ότι ο ΟΑΥ θα είναι έτοιμος να αναλάβει όλα τα καινοτόμα φάρμακα μέχρι τον Απρίλιο αλλά δεν σκεφτήκαμε, όταν γινόταν ο προϋπολογισμός στο τέλος του 2023 και μειώνονταν τα προβλεπόμενα κονδύλια, ότι οι διαδικασίες που ακολουθεί ο ΟΑΥ είναι τόσο χρονοβόρες που όση πίεση και να ασκήσουμε με τα μειωμένα κονδύλια δεν θα καταφέρουμε να βγάλουμε τον χρόνο».

Αποτέλεσμα, «να μπουν μόνο €50 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, αν και ο αρχικός υπολογισμός ήταν για €120 και να την πληρώνουν οι ασθενείς και μόνο οι ασθενείς κάτι το οποίο εμείς ως ομοσπονδία ασθενών δεν μπορούμε να δεχτούμε. Αυτή η λογική του ηΥγεία είναι ένας χώρος στον οποίο μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση χρημάτων πρέπει να σταματήσει».

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More