Saturday, July 27, 2024
Home » Λεωφορειολωρίδες και στη Λεμεσό

Λεωφορειολωρίδες και στη Λεμεσό

0 comment

Λεωφορειολωρίδες και στη Λεμεσό

Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι νενομισμένες διαδικασίες από πλευράς του κράτους σε σχέση με τη δημοπράτηση των έργων που αφορούν την κατασκευή λεωφορειολωρίδων επί της λεωφόρου Νίκου και Δέσποινας Παττίχη και της παραλιακής λεωφόρου μέχρι τον Άγιο Τύχωνα, όπως επίσης και την κατασκευή ποδηλατολωρίδων, καθώς και δύο σταθμών στάσης και μετεπιβίβασης (park and ride).

Η δημοπράτηση των έργων αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο με το Τμήμα Δημοσίων Έργων να βρίσκεται αυτό το χρονικό διάστημα στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των εγγράφων και των σχεδίων.

Μιλώντας στον «Φ» επί του θέματος, η ανώτερη εκτελεστικός μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων και Υπεύθυνη Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας, Εύη Αναγιωτού, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται καμία αμφιβολία για τη υλοποίησή τους, βάζοντας τέλος σε διάφορες τοποθετήσεις και αναφορές περί ακύρωσης κατασκευής των λεωφορειολωρίδων.

Τα έργα για την κατασκευή των λεωφορειολωρίδεων έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2026, ενώ για υπόλοιπα μέχρι το 2029. Πρόκειται για 16 χιλιόμετρα λεωφορειολωρίδων και 28 χιλιόμετρα ποδηλατολωρίδων,με τον κονδύλι να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Οι προσφορές για κατασκευή τους αναμένεται να προκηρυχθούν εντός Αυγούστου, σημείωσε η κ. Αναγιωτού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έργα προτεραιότητας και άμεσης εφαρμογής όπως είναι χαρακτηρισμένα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. «Έχουν χαρακτηριστεί πράσινα και ψηφιακά και εντάχθηκαν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και από το Ταμείο Συνοχής “ΘΑλΕΙΑ 2021-2027”. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να υλοποιηθούν μέχρι το 2026 και 2029 αντίστοιχα και δεν τίθεται καμία αμφιβολία για την υλοποίησή τους», υπογράμμισε, τονίζοντας, παράλληλα, ότι τα έργα αυτά αποτελούν δέσμευση του υπουργείου Μεταφορών και κατ’ επέκταση του κράτους, ως συνεισφορά για την επίτευξη των εθνικών στόχων για μείωση των ρύπων από τις μεταφορέςκάτω από την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και τον Νομοθετικό Πακέτο «Fit for 55». Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Αναγιωτου, τα έργα αυτά συνεισφέρουν στους στόχους του Δήμου Λεμεσού για Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη Λεμεσός μέχρι το 2030.

Ερωτηθείσα εάν έχουν γίνει αλλαγές στους αρχικούς σχεδιασμούς, ανέφερε ότι οι αλλαγές στο πλάνο έχουν παρουσιαστεί και επεξηγηθεί κατά την παρουσίαση του ΣΒΑΚ Λεμεσού το 2019. «Τα έχουμε δουλέψει και τα έχουμε παρουσιάσει μαζί με τους εμπλεκόμενους δήμους Λεμεσού, σε τεχνικό επίπεδο αλλά και στα δημοτικά συμβούλια και έχουμε την έγκριση τους για κατασκευή», είπε.

Σε ότι αφορά την κατασκευή των λεωφορειολωρίδων στον παραλιακό, θα αρχίζουν από το park and ride στον Άγιο Τύχωνα και θα εκτίνονται περίπου μέχρι την περιοχή του Κάστρου. Από τον Άγιο Τυχωνα μέχρι τη συμβολή της οδού Χριστάκη Κράνου στη Γερμασόγεια, η λεωφορειολωρίδα λόγω επιβλητικότητας αλλά και κυκλοφοριακής κίνησης, θα γίνεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας (προτεραιότητα στο λεωφορείο στα φανάρια), ενώ από την οδό Χριστάκη Κράνου μέχρι το Κάστρο, θα είναι λεωφορειολωρίδα αποκλειστικής χρήσης η οποία θα αντικαταστήσει και θα πάρει μια λωρίδα των αυτοκινήτων.

Σε ότι αφορά τη λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, οι λεωφορειολωρίδες θα αρχίζουν και από τις δύο κατευθύνσεις (άνοδος και κάθοδος), παρά τον κυκλικό κόμβο Πολεμιδιών, στο σημείο που θα κατασκευαστεί park and ride, ενώ θα καταλήγει στη συμβολή των φώτων τροχαίας της λεωφόρου Μακαρίου, γνωστά φώτα της πρώην «Fairways». Από τη Μακαρίου προς τα κάτω (οδός Λεοντίου) μέχρι τον παραλιακό και πάλι με τη βοήθεια της τεχνολογίας και θα δίνεται προτεραιότητα των λεωφορείων, στα φανάρια.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More