Saturday, July 27, 2024
Home » Κόπηκε φωτοβολταϊκό για τις νυχτερίδες

Κόπηκε φωτοβολταϊκό για τις νυχτερίδες

0 comment

Κόπηκε φωτοβολταϊκό για τις νυχτερίδες

Η παρουσία του σπάνιου είδους νυχτερίδας Rhinolophus euryale, στην κοινότητα Στενής στην επαρχία Πάφου, αποτέλεσε την αιτία απόρριψης αίτησης για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου από την Περιβαλλοντική Αρχή. Το είδος της νυχτερίδας Rhinolophus euryale είναι το πιο σπάνιο απ’ όλες τις ευρωπαϊκές νυχτερίδες και κατατάσσεται ως «Near Threatened» (σχεδόν απειλούμενα) στον κόκκινο κατάλογο της IUCN σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο.

Η συγκεκριμένη σπηλιά, αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο αναπαραγωγής του είδους, το οποίο είναι και το πιο σπάνιο είδος νυχτερίδας που υπάρχει στην Κύπρο, ο πληθυσμός του οποίου κυμαίνεται από 120 – 200 άτομα. Σημειώνεται ότι η αιτούμενη περιοχή όπως αναφέρθηκε εμπίπτει σε γεωργική ζώνη Υψηλής Φυσικής Αξίας, εφάπτεται σε Ζώνης προστασίας Ζ1 της κοινότητας Στενής, στο βορειοδυτικό σύνορο και απέχει 590 μέτρα, περίπου, από καταφύγιο το οποίο φιλοξενεί το σπάνιο είδος της νυχτερίδας Rhinolophus euryale.

Το είδος της νυχτερίδας Rhinolophus euryale για σκοπούς τροφοληψίας κινείται σε ακτίνα 2,2 χλμ και ως μέτρο διατήρησης της προστασίας της περιοχής τροφοληψίας είναι η ακτίνα 5 χλμ. Σύμφωνα με πιο πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει, ο μέσος όρος του μικρότερου πολύγωνου που χρησιμοποιεί το είδος για τις ανάγκες τροφοληψίας του είναι 1,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα από το καταφύγιο του. Η απόσταση αυτή διαφέρει μεταξύ της αναπαραγωγικής περιόδου, που φτάνει τα 3,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά την περίοδο εγκυμοσύνης, μειώνεται δραματικά στα 0,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά την διάρκεια του θηλασμού και μετά αυξάνεται και πάλι σημαντικά, κατά την περίοδο του απογαλακτισμού, στα 7,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επίσης, το προτεινόμενο έργο απέχει 850 μέτρα, περίπου, από περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως διάδρομος αποδημητικών πτηνών βάση των στοιχείων της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Η Περιβαλλοντική Αρχή κατέληξε ότι ο επηρεασμός του είδους της νυχτερίδας Rhinolophus euryale λόγω απώλειας περιοχών τροφοληψίας, καθώς και του καταφυγίου λόγω κραδασμών.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More