Saturday, July 27, 2024
Home » Κυρώσεις σε Ρώσους: Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνουν πολλές υποθέσεις – Ανάμεσά τους και ο μεγιστάνας Αλεξέι Μορντάσοφ

Κυρώσεις σε Ρώσους: Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνουν πολλές υποθέσεις – Ανάμεσά τους και ο μεγιστάνας Αλεξέι Μορντάσοφ

0 comment

Κυρώσεις σε Ρώσους: Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνουν πολλές υποθέσεις – Ανάμεσά τους και ο μεγιστάνας Αλεξέι Μορντάσοφ

Άσπρος καπνός φαίνεται ότι βγαίνει σύντομα από τη διερεύνηση αρκετών υποθέσεων οι οποίες αφορούν παραβίαση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ σε Ρώσους πολυεκατομμυριούχους, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία όπου τέθηκε εκ νέου το θέμα των ερευνών για τις υποθέσεις που καταγγέλθηκαν από διάφορους φορείς και αφορούν στο ενδεχόμενο παραβίασης των κυρώσεων από νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

Πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι οι ανακριτές της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν ολοκληρώσει συνολικά περί τις 10 υποθέσεις από τις 30 που διερευνούν και τώρα αναμένουν οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό τους.

Μεταξύ των υποθέσεων που οι έρευνες έχουν περατωθεί, είναι και αυτή που αφορά στην περίπτωση του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Αλεξέι Μορντάσοφ. Όπως αναφερόταν σε αποκαλυπτικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα ομάδας διεθνών δημοσιογράφων, ο Ρώσος μεγιστάνας φέρεται να αποξένωσε €1,4 δισ. μεταφέροντας μετοχές που κατείχε στη σύζυγο του, ενώ του είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Αυτό που διερευνήθηκε επισταμένα ήταν κατά πόσο η μεταφορά των μετοχών έγινε πριν την επιβολή των κυρώσεων ή μετά.

Οι ανακριτές πήγαν σήμερα στη Νομική Υπηρεσία όπου συζήτησαν με τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και ομάδα νομικών τις υποθέσεις που διερευνώνται συνολικά. Αφού έγινε αξιολόγηση της πορείας των ερευνών δόθηκαν περαιτέρω οδηγίες.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σύντομα θα δούμε κάποιες υποθέσεις να καταλήγουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι φάκελοι όσων υποθέσεων η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί δόθηκαν στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη, ενώ ήδη στην Εισαγγελία βρίσκονταν οι φάκελοι άλλων δύο υποθέσεων.

Ως γνωστόν, η Αστυνομία ξεκίνησε τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών από τις αρχές του 2023 μετά από αναφορές που έλαβαν από διάφορους φορείς όπως η ΜΟΚΑΣ, ο Σύνδεσμος Λογιστών, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που διερευνώνται είναι και τέσσερις Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι αναφέρονται μαζί με άλλους δύο στα «Cyprus Confidential», την έρευνα δηλαδή του συνασπισμού διεθνών δημοσιογράφων που ερεύνησαν χιλιάδες έγγραφα, τα οποία αφορούσαν την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος στο Αρχηγείο Αστυνομίας, στο οποίο λειτουργεί το κλιμάκιο ανακριτών που ερευνά τυχόν παραβίαση των κυρώσεων, έχει πρόσφατα ενισχυθεί. Προς εξέτασή τους, υποβάλλονται αιτήματα προς ξένες χώρες, έτσι ώστε να ληφθούν όλα τα στοιχεία για να μπορεί να τεκμηριωθεί αδίκημα. Παράλληλα, μας αναφέρθηκε ότι οι πλείστες περιπτώσεις αφορούν μεταφορά κεφαλαίων εκτός Κύπρου, λίγες ώρες πριν την επιβολή κυρώσεων.

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More