Home » Δικηγόροι μοναχών: Παράνομη η Ανακριτική Επιτροπή αν συντάξει κατηγορητήριο

Δικηγόροι μοναχών: Παράνομη η Ανακριτική Επιτροπή αν συντάξει κατηγορητήριο

0 comment

Δικηγόροι μοναχών: Παράνομη η Ανακριτική Επιτροπή αν συντάξει κατηγορητήριο

Ουδέποτε δηλώσαμε ότι σήμερα Πέμπτη οι μοναχοί θα επέστρεφαν στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, δήλωσε ο ένας εκ των δικηγόρων των εν αργία μοναχών, Αναστάσιος Βαβούσκος, ο οποίος έκανε λόγο για «ψευδή» δημοσιεύματα.

Ερωτηθείς, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι μοναχοί θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στη Μονή Αββακούμ σήμερα Πέμπτη, ο κ. Βαβούσκος είπε πως είναι «ψευδές αυτό που γράφτηκε» και ότι οι δικηγόροι των μοναχών ουδέποτε δήλωσαν εκ μέρους τους ότι θα επέστρεφαν σήμερα στο μοναστήρι.

«Τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με εμένα, διότι κανείς εξ όσων δημοσίευσαν ή αναδημοσίευσαν αυτό το γεγονός, δεν είχαν επικοινωνία με εμένα. Εσείς επικοινωνείτε αυτή τη στιγμή και μαθαίνετε την αλήθεια. Αν είχαν όλοι ρωτήσει δεν θα δημιουργείτο θόρυβος τζάμπα», είπε.

Ουδέν νεότερο από την Ανακριτική

Κληθείς να αναφέρει εάν οιδικηγόροι έχουν ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών της Ανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Βαβούσκος είπε πως δεν υπάρχει κανένα νεότερο από την Ανακριτική Επιτροπή, για να σημειώσει ότι τις εκκλησιαστικές πηγές που επικαλούνται τα ΜΜΕ δεν τις γνωρίζει και «κακώς δίνουν πληροφόρηση, διότι ούτε επιτρέπεται να έχουν, αλλά και δεν μπορούν να έχουν την πραγματική και αν την έχουν αυτό που κάνουν είναι παράνομο».

Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Βαβούσκο η νομική ομάδα των μοναχών έχει μείνει στο γεγονός ότι γίνονται ανακρίσεις.

Ωστόσο, σημείωσε πως «οι ανακρίσεις γίνονται από δύο κληρικούς, οι οποίοι δεν είναι μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής και παράνομα τις κάνουν», συμπληρώνοντας πως «είναι άκυρες άρα όλες οι καταθέσεις».

«Γνωρίζουμε ότι συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος για τις 20 Ιουνίου, ενώ κατά τον Καταστατικό Χάρτη η συνεδρία γίνεται μέσα στο πρώτο 15νθημερο, άρα θα έχει και εδώ πρόβλημα κανονικά, το οποίο δεν αφορά βεβαίως εμάς, αλλά το κύρος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου. Από εκεί πέρα περιμένουμε τα επόμενα βήματα από πλευράς της Ανακριτικής Επιτροπής», είπε ο κ. Βαβούσκος.

Όλα γίνονται σε αντίθεση με κάθε σωστή διαδικασία

Εξάλλου, ο κ. Βαβούσκος είπε ότι δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του αρμοδίου οργάνου, ενώ πρόσθεσε πως «η Ανακριτική επιτροπή αντί για 5μελής είναι 3μελής και δύο μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα κάνουν ανακρίσεις παρανόμως».

Ακούω, συνέχισε, «από διάφορα δημοσιεύματα ότι η Ανακριτική Επιτροπή μετά θα δώσει την απόφαση της στην Ιερά Σύνοδο ή στο Συνοδικό Δικαστήριό. Άλλοι λένε ότι θα γραφτεί δήθεν το κατηγορητήριο από την Ανακριτική Επιτροπή, όταν η Ανακριτική Επιτροπή μπορεί να παύσει ή να διατάξει τη δίωξη μόνο -και τίποτε άλλο- και να στείλει τον φάκελο στον Εκκλησιαστικό Εισαγγελέα. Καταλαβαίνετε ότι με αυτό το μπάχαλο, που δημιουργείται από διάφορες φήμες και την ανακολουθία της διαδικασίας εκ μέρους της Ανακριτικής Επιτροπής εγώ τί να σας προβλέψω και να σας πω».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως «όλα γίνονται σε αντίθεση με κάθε σωστή διαδικασία κα εγώ προσπαθώ μέσω συστάσεων, γιατί ο λόγος που αναμείχθηκα είναι για να δώσω λύση στο θέμα και όχι για αυτή την έκταση που πήρε το θέμα την άσχημη». «Κανείς δεν με ακούει και δεν εισακούομαι», συμπλήρωσε.

Παράνομη η Ανακριτική Επιτροπή αν συντάξει κατηγορητήριο

Εξάλλου, ο κ. Βαβούσκος υποστήριξε ότι «αν η ανακριτική Επιτροπή συντάξει κατηγορητήριο αυτό είναι παράνομο», εξηγώντας ότι «το κατηγορητήριο το συντάσσει ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας, αφού πάρει όλο το υλικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής αφού ολοκληρώσει το ανακριτικό του έργο, συντάσσει το πόρισμα του, το οποίο υποβάλλει μαζί με τον φάκελο της ανάκρισης στην Ανακριτική Επιτροπή.

Το πόρισμα περιλαμβάνει περίληψη μαρτυριών και την εισήγηση του, εάν στοιχειοθετείται ή όχι διάπραξη εκκλησιαστικού αδικήματος.

Ακολούθως, η Ανακριτική Επιτροπή αξιολογεί το πόρισμα και αποφαίνεται για την άσκηση δίωξης ή όχι κατά του συγκεκριμένου προσώπου.

Εάν αποφασίσει την άσκηση δίωξης και την παραπομπή του, ορίζει τον κληρικό που θα εκπληρώσει χρέη Εκκλησιαστικού Εισαγγελέως, για παρουσίαση της υπόθεσης ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Ακολούθως, ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας συντάσσει το κατηγορητήριο με βάση το ανακριτικό υλικό και την απόφαση της Ανακριτικής Επιτροπής. Στο κατηγορητήριο καταγράφονται οι κατηγορίες, οι κανόνες που παραβιάστηκαν, η ποινή που προβλέπεται, καθώς επίσης περιγράφονται τα γεγονότα.

Μετά τη σύνταξη του κατηγορητηρίου ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας καταχωρίζει το κατηγορητήριο στη Γραμματεία του Συνοδικού Δικαστηρίου και αποστέλλει κλήση στους κατηγορούμενους, ώστε για να παρουσιαστούν συγκεκριμένη ώρα και μέρα ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου.

Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Αντρέου, οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και μόλις ολοκληρωθούν θα σταλούν στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να δοθούν οδηγίες για το πως θα προχωρήσουν.

«Οι έρευνες της Αστυνομίας για όλες τις υποθέσεις, που αφορούν στην Μονή Οσίου Αββακούμ, είναι σε εξέλιξη. Είναι σε προχωρημένο στάδιο, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι ανακοινώσιμο για το πότε ολοκληρώνονται», είπε.

ΚΥΠΕ

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.