Home News Για ιστορική νίκη κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία

Για ιστορική νίκη κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία

by FarosTv
0 comment

Για ιστορική νίκη κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία

Για ιστορική νίκη κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, αν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ανάγνωση είναι πως «δεν κέρδισε το CHP, αλλά έχασε ο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ». Μεταξύ των θεμάτων που φαίνεται ότι στοίχησαν εκλογικά στο ΑΚΡ και στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν είναι η οικονομία, ο πληθωρισμός και οι συντάξεις.

Ο χάρτης της Τουρκίας άλλαξε έπειτα από σχεδόν 50 χρόνια με το CHP να παίρνει την πρωτιά και το ΑΚΡ να λαμβάνει τη δεύτερη θέση για πρώτη φορά έπειτα από το 2002. Στον χάρτη εμφανίζεται και το ισλαμικό Κόμμα Νέας Ευημερίας το οποίο παίρνει πλέον την τρίτη θέση διεκδικώντας ρόλο ρυθμιστή. Με καταμετρημένο το 99% το CHP κερδίζει στο σύνολο της Τουρκίας το 37,74% και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ακολουθεί με 35,49%. Τρίτο το ισλαμικό κόμμα Νέας Ευημερίας με 6.19% και ακολουθούν το φιλοκουρδικό κόμμα DEM με 5,68%, το ακροδεξιό ΜΗΡ με 4,98% και το Καλό Κόμμα με 3,77%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ / Γέμισαν μέδουσες οι κυπριακές παραλίες: Για ποια άλλα…

Αμάλθεια: Έφτασε με επιτυχία στη Γάζα η δεύτερη αποστολή με…

Κολωνός: Ισόβια στον Μίχο – Ελεύθερη άμεσα η μητέρα της…

Με ηγέτη τον Οζγκιούρ Οζέλ, το CHP έγινε πρώτο κόμμα σε επίπεδο επικράτειας. Για πρώτη φορά κέρδισε τον δήμο Κιρίκαλε, ενώ κέρδισε για πρώτη φορά μετά το 1989 το Αντίγιαμαν και την Αμάσια μετά το 1977. Επίσης κέρδισε με διαφορά σε Ντένιζλι, Μανισα, Προύσα, Μπαλίκεσιρ. Το CHP μετά τις παραλιακές περιοχές ανοίχτηκε και στην Ανατολία.

Το ΑΚΡ έχασε 15 δήμους σε σχέση με το 2019. Η Προύσα και η Αφιόν που ήταν κάστρο κυβερνητικής συμμαχίας πέρασε στο CHP. Οι δήμοι ΜΗΡ από 11 υποχώρησαν στους 8. Το φιλοκουρδικό DEM κέρδισε 10 δήμους, το ισλαμικό κόμμα Νέας Ευημερίας 2 και το Καλό Κόμμα 1. Tο Καλό Κόμμα είχε μεγάλη απώλεια καθώς από 9,9% που έλαβε το 2023 υποχώρησε στο 3,77%

Άλλαξαν οι ισορροπίες στις σεισμόπληκτες περιοχές

Η συμμαχία ΑΚΡ – ΜΗΡ πήρε 6 δήμους από 11, δύο λιγότερους από ό,τι είχαν το 2019. Η Αντιόχεια πέρασε από CHP στο ΑΚΡ επειδή ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν μπλεγμένος σε σκάνδαλα. Το ΑΚΡ έχασε Αντίγιαμαν και Κιλίς που πέρασαν στο CHP. Το ΑΚΡ έχασε και την Σανλιούρφα που πέρασε στο ισλαμικό Κόμμα Νέα Ευημερία

Στην Κωνσταντινούπολη, από τις 39 συνοικίες οι 26 πέρασαν στο CHP. Η κυβερνητική συμμαχία έχασε Τούζλα, Σκούταρι, Τσεκμέκιοϊ,, Σαντζάκτεπε, Σιλίβρι, Εγιούπσουλταν και Μπέγιογλου.

Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μειώθηκε στο 74,55%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κερδίζοντας και την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης, διασφάλισε την ευκαιρία να αφήσει τη θέση του ως δήμαρχος σε περίπτωση που αποφασίσει να αποχωρήσει, σε ένα μέλος του CHP ενώ έχει ξεκινήσει η συζήτηση να κινηθεί για να αναλάβει αρχηγός του κόμματος.

Ωστόσο είναι και αυτοί που βλέπουν τον Ιμάμογλου να έχει πάρει απόσταση από τις προεδρικές εκλογές του 2028 καθώς υποστηρίζουν ότι στο κάδρο πλέον έχει μπει και ο δήμαρχος Άγκυρας του CHP Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος φλερτάρει επίσης με τη θέση του αρχηγού του κόμματος, όσο και με τη θέση του προέδρου της χώρας. Και αυτό γιατί ο Μανσούρ Γιαβάς αισθάνεται ότι πέτυχε μεγαλύτερη νίκη από τον Ιμάμογλου καθότι κέρδισε τον ανθυποψήφιό του στην Άγκυρα με 29 μονάδες διαφορά, ενώ ο Ιμάμογλου κέρδισε με σχεδόν 12 μονάδες διαφορά. Η εκτίμηση ωστόσο μέσα στο κόμμα του είναι ότι ο Μανσούρ Γιαβάς είναι εξαιρετικός δήμαρχος αλλά για πρόεδρο της χώρας θέλουν τον Ιμάμογλου.

Από την άλλη όμως υπάρχει και η εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των εκλογών πιο πολύ ηρέμησε τον αρχηγό του CHP Oζγκιούρ Οζέλ ο οποίος πλέον απελευθερώθηκε από τη σκιά και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που ήθελε να επιστρέψει ως αρχηγός του κόμματος αλλά και του Εκρέμ Ιμάμογλου. Τώρα είναι βέβαιο ότι δεν επιστρέφει ο Κιλιτσντάρογλου. Φαίνεται ότι τώρα θα υπάρξει μια μάχη για την εξουσία μεταξύ εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ Ιμάμογλου, Γιαβάς και Οζέλ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σεβάστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών και παραδέχτηκε την ήττα του λέγοντας «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Η εκτίμηση τώρα είναι πως θα συνεχίσει το οικονομικό πρόγραμμα που ξεκίνησε με τον Υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα προγραμματίσει τώρα τον χρόνο του, έχοντας μπροστά του 4 χρόνια χωρίς εκλογές. Εκτιμάται επίσης ότι από τον Απρίλιο θα επικεντρωθεί στην διπλωματία, ενώ ταυτόχρονα θα εργαστεί για τις εκλογές του 2028 από σήμερα. Αναμένονται ωστόσο αλλαγές στο κόμμα και το υπουργικό, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.