Home » ΠτΔ: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας

ΠτΔ: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας

by FarosTv
0 comment

ΠτΔ: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν μέσα από την ενέργεια, είναι σήμερα για την Κυπριακή Δημοκρατία το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με το μέλλον της χώρας, σε σχέση με τον μεγάλο μας στόχο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση της HELLENiQ ENERGY για την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας της εταιρείας EKO Energy Cyprus.

«Ως Κυβέρνηση προσεγγίζουμε τον ευρύτερο τομέα της ενέργειας, ως υψίστη προτεραιότητα, είναι η υπ΄αριθμό ένα εσωτερική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλές άλλες προκλήσεις, ανάμεσα σε άλλα, τόσο στη λειτουργία του κράτους και των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομόνοια: Είναι πολλά τα κέρδη

Η Κατερίνα Λιόλιου «άδειασε» δημόσια τον Ηλία Ψινάκη: Επιφυλάσσομαι για…

Δώνης: «Θεωρώ ότι είμαστε καλύτερη ομάδα και πιο έμπειρη από…

Γιατί οι προκλήσεις, όπως είπε, επηρεάζουν φυσικά το κράτος, τις κυπριακές επιχειρήσεις, τα κυπριακά νοικοκυριά.

Αναφέροντας ότι η διεύρυνση των εργασιών της HELLENiQ ENERGY στην Κύπρο και οι νέες της επενδύσεις στην κυπριακή αγορά αποτελούν για την Κυβέρνηση «μια από τις σημαντικότερες ψήφους εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «ως Κυβέρνηση σάς προσεγγίζουμε ως συνεργάτες, ως συνοδοιπόρους σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση που έχουμε ενώπιον μας για να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση, όχι μόνο γιατί μας το επιβάλλουν τα δεδομένα, οι συζητήσεις, οι υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, ως κράτος της διεθνούς κοινότητας, αλλά επειδή το οφείλουμε στους ίδιους μας τους πολίτες».

Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι δράσεις μας έχουν, ως και οι σχετικές μας υποχρεώσεις, μακροπρόθεσμο στόχο την πράσινη μετάβαση» και πρόσθεσε πως «η προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, αποτελούν κεντρική στρατηγική επιδίωξή μας από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας».

Ανέφερε ότι τον Ιανουάριο 2024, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το φιλόδοξο Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες για τα έτη 2024 και 2025, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για όλους», για το οποίο υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους οικιακούς καταναλωτές, όπως είπε.

Απευθυνόμενος εκ νέου στην HELLENiQ ENERGY, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ακολουθώντας τα δικά σας βήματα – και εδώ θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη δική σας τεχνογνωσία καθώς γνωρίζετε πολύ περισσότερα από εμάς καθώς σας προσεγγίζουμε ως συνεργάτες – θα θέλαμε τη δική σας τεχνογνωσία για να δούμε το μέλλον».

«Καταρτίζουμε την Εθνική Στρατηγική για το υδρογόνο, ενώ μέσω ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων στηρίζουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που έχουν και οι επιχειρήσεις αφορά τον τομέα της Ενέργειας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «για πρώτη φορά στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει προκηρυχθεί σχέδιο χορηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων».

«Πρόκειται για δράσεις, οι οποίες δεν εξυπηρετούν μόνο τους στόχους για πράσινη μετάβαση, αλλά ενισχύουν και την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η διαδικασία αίτησης, εξέτασης και αδειοδότησης έργων ΑΠΕ από το Υπουργείο Ενέργειας γίνεται πλέον ψηφιακά, ενώ «το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν σχέδια που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ» που αποτελεί «μια άλλη μεγάλη πρόκληση που έχουμε ενώπιον μας», όπως είπε.

Ανέφερε επίσης ότι την ίδια στιγμή, στον τομέα των συμβατικών καυσίμων, ως μεταβατική λύση, «στοχεύουμε στην ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών με σκοπό την έλευση φυσικού αερίου – το φυσικό αέριο δεν είναι η λύση, το φυσικό αέριο είναι ακόμη μια «γέφυρα» για να πετύχουμε τους στόχους μας – είναι για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με γειτονικές χώρες».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι ενεργειακά απομονωμένο. Άρα, είναι μια άλλη τεράστια πρόκληση στον τομέα της Ενέργειας για την οποίαν εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Η προώθηση, ειδικότερα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «αποτελεί κεντρική στρατηγική επιδίωξη της διακυβέρνησής μας».

«Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που χαιρετίζουμε τη δεδηλωμένη μετεξέλιξη της HELLENiQ ENERGY και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «οι πολύ φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ – και το συζητούμε συνεχώς στις Βρυξέλλες, ακόμη και τα μεγάλα κράτη θεωρούν τους στόχους που έχουν τεθεί ως φιλόδοξους και δύσκολους – για μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού, ενώ προδιαγράφουν ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον για κάθε μέρος στην προμηθευτική αλυσίδα της Ενέργειας, περιλαμβανομένης και της πετρελαϊκής βιομηχανίας».

Αναφέροντας ότι η παρουσία του στην εκδήλωση, «πέραν από το γεγονός ότι αποτελεί ένδειξη της εκτίμησης για τη σημαντική δουλειά που επιτελείται και ένδειξη ευχαριστιών για την ψήφο εμπιστοσύνης σας στην κυπριακή οικονομία», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε την HELLENiQ ENERGY ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον αυξανόμενης παραγωγικότητας, με τη διευκόλυνση της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών, απλοποίηση των εταιρικών νομοθετικών υποχρεώσεων, διευκόλυνση νέων επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, παροχή κινήτρων για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και την κοινωνία, και υψηλές προσδοκίες μέσα από την εταιρική διακυβέρνηση».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε εκ μέρους της Πολιτείας την HELLENiQ ENERGY για τις εργασίες της στην Κύπρο.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.