Saturday, July 27, 2024
Home » Παράνομα κυκλώματα εκμεταλλεύονται την απουσία μηχανισμού πληρωμών μεταξύ ΚΔ και κατεχομένων – Φέρνουν χρήματα με τις τσάντες

Παράνομα κυκλώματα εκμεταλλεύονται την απουσία μηχανισμού πληρωμών μεταξύ ΚΔ και κατεχομένων – Φέρνουν χρήματα με τις τσάντες

0 comment

Παράνομα κυκλώματα εκμεταλλεύονται την απουσία μηχανισμού πληρωμών μεταξύ ΚΔ και κατεχομένων – Φέρνουν χρήματα με τις τσάντες

Η ανυπαρξία μηχανισμού πληρωμών μεταξύ δημοκρατίας-κατεχομένων διαχρονικό και δύσκολο πρόβλημα, που από τη μία βάζει εμπόδια στην προσπάθεια οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και από την άλλη προκαλεί ανησυχίες για τον τρόπο που αυτά τα χρήματα θα βρουν τρόπο εισόδου στη δημοκρατία.

Αυτό δεν αφορά μόνο το θέμα που η εφημερίδα «Αλήθεια» αναδεικνύει, δηλαδή τις αποζημιώσεις που ε/κ λαμβάνουν από την επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα, αλλά επηρεάζει τους εγκλωβισμένους μας, Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και το εμπόριο μέσω του κανονισμού της πράσινης γραμμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζει να νοσηλεύεται η Ε/κ συνοδηγός του χθεσινού τροχαίου στα…

Τρία σπίτια στα κατεχόμενα για κάθε Τούρκο πολίτη θα παρέχει…

Συνεχίζεται η ανέγερση «προεδρικού συγκροτήματος» στα κατεχόμενα

«Το μεγάλο κοινό θέμα είναι ότι οι τρόποι πληρωμών τώρα είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στην προσωπική κατανάλωση μέσω καρτών όταν Τ/κ περνούν στις ελεύθερες περιοχές και ανάποδα. Όταν ερχόμαστε στο θέμα του εμπορίου επειδή τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα από την κατανάλωση χρειάζονται άλλοι τρόποι πληρωμής από τις πιστωτικές κάρτες και εδώ έχουμε σοβαρά εμπόδια γιατί δεν υπάρχει, αν και στο παρελθόν υπήρχαν τρόποι μεταφοράς χρημάτων», δήλωσε ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, Ερευνητικός Συνεργάτης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Αυτοί οι τρόποι σταδιακά έφθιναν όχι με πολιτική απόφαση, όπως ο ίδιος εκτιμά.

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι στην προσπάθεια διάφορων ινστιτούτων τραπεζικών και μη να είναι compliance με διάφορους κανονισμούς της κυπριακής δημοκρατίας και της ΕΕ σε θέματα ξεπλύματος. Δεν θεωρώ ότι υπήρχε πολιτικό κίνητρο. Είδαμε για παράδειγμα ότι για προσωπικούς λογαριασμούς για τ/κ, εγκυκλίους της κεντρικής τράπεζας. Δυστυχώς το θέμα παραμένει για μεγάλα ποσά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αποτελεί, δε, ένα από τα εμπόδια περαιτέρω ώθησης εμπορίου μέσω του κανονισμού της πράσινης γραμμής, ο όγκος του οποίου το 2023 άγγιξε το ποσό ρεκόρ των 16 εκατομμυρίων.

«Τις περισσότερες φορές οι πληρωμές πρέπει να γίνουν με μετρητά με δόσεις που στο μέγιστο ποσό μετρητών που επιτρέπεται να περάσουν μέσω των οδοφραγμάτων, κάτι που δεν είναι ευχάριστο για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας», δήλωσε ο Τ/κ Επιχειρηματίας Yaprak Ozyalcin.

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι απουσία μηχανισμού πληρωμών, οι πληρωμές γίνονται με… μετρητά, μεταφέρονται δηλαδή από τα σημεία διέλευσης, αλλά και ο κίνδυνος το κενό αυτό να εκμεταλλευτούν διάφορα κυκλώματα ώστε να παρακάμπτεται το όριο των 9 χιλιάδων, 999 ευρώ, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, ένα ευρώ περισσότερο υπάρχει υποχρέωση δήλωσης στις τελωνειακές αρχές.

«Η μια κοινότητα που δεν την ενοχλεί αυτή η έλλειψη, είναι η εγκληματική κοινότητα. Οι εγκληματίες δεν βλέπουν πράσινες γραμμές ούτε έχουν πρόβλημα να βρουν παράνομους τρόπους να κάνουν πληρωμές. Πρέπει να βρούμε συλλογικά κάποιους τρόπους να γίνονται εύκολα οι πληρωμές», ανέφερε επίσης ο κ. Αποστολίδης.

Εάν υπάρχει βούληση, υπάρχουν τρόποι, συνεχίζει, χωρίς σε καμία περίπτωση να συνιστά αναγνώριση, φέροντας ως παράδειγμα αυτό της διασύνδεσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μέσω κόμβου σε τρίτη χώρα.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More