Home » Ισπανία: Κλειδώνουν τα μπουκάλια με ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ, όπως τα ουίσκι

Ισπανία: Κλειδώνουν τα μπουκάλια με ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ, όπως τα ουίσκι

by News FarosTV
0 comment

Οι τιμές του ελαιολάδου, οι οποίες επισήμως ανέρχονται στα 8 ευρώ το λίτρο, έχουν αυξηθεί κατά 150% τα τελευταία δύο χρόνια στην Ισπανία, καθώς η ξηρασία στον Νότο έχει πλήξει την παραγωγή

Στην Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο, τα σούπερ μάρκετ κλειδώνουν τα μπουκάλια με το βασικό είδος μαγειρικής της χώρας, λόγω του κύματος κλοπών που σημειώθηκε, έπειτα από τις αυξήσεις στις τιμές.

Εως και 14,50 ευρώ το λίτρο διατίθεται το έξτρα παρθένα ελαιόλαδο σε κάποια ισπανικά σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία προϊόντων με το ουίσκι.

Τοποθετείται σε ράφια με ετικέτες ασφαλείας, όπως τα οινοπνευματώδη ποτά, τα καλλυντικά και οι ηλεκτρικές συσκευές.

«Αντιμετωπίζουμε μεγάλη αύξηση στις κλοπές», δήλωσε ο Ρούμπεν Ναβάρο, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tu Super, με 30 καταστήματα στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας. «Το ελαιόλαδο έχει γίνει το τέλειο προϊόν προς κλοπή», ανέφερε ο ίδιος.

Οι τιμές του ελαιαλάδου, οι οποίες επισήμως ανέρχονται στα 8 ευρώ το λίτρο, έχουν αυξηθεί κατά 150% τα τελευταία δύο χρόνια στην Ισπανία, καθώς η ξηρασία στον Νότο έχει πλήξει την παραγωγή. Συμμορίες κλέβουν το λάδι για να το μεταπωλήσουν, δήλωσε ο Ναβάρο.

Από τον Σεπτέμβριο, η Tu Super «αλυσοδένει» φιάλες ελαιολάδου των 5 λίτρων μεταξύ τους και τις κλειδώνει με λουκέτο στα ράφια για να αποτρέψει κλοπή τους.

«Τρελό» μέτρο

«Είναι τρελό, ακραίο μέτρο, αλλά έχει αποδώσει», δήλωσε ο Ναβάρο.

Η Tu Super δεν είναι η μοναδική αλυσίδα λιανεμπορίου που αυστηροποιεί τα μέτρα ασφαλείας: στα σούπερ μάρκετ Carrefour και Auchan στη Μαδρίτη, οι φιάλες του ενός λίτρου έχουν ετικέτες ασφαλείας, οι οποίες αφαιρούνται από το προσωπικό.

Η STC, ισπανική εταιρεία που παρέχει αντικλεπτικές λύσεις σε εμπόρους λιανικής πώλησης, ανέφερε δωδεκαπλασιασμό των παραγγελιών από σούπερ μάρκετ για συσκευές προστασίας φιαλών ελαιολάδου αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλός της, Σαλβαντόρ Κανόνες.

Κλοπές σε ελαιοτριβεία

Η ισπανική αστυνομία αντιμετωπίζει επισης αύξηση των κλοπών σε ελαιοτριβεία. Τον Οκτώβριο συνέλαβε δύο άτομα, στο πλαίσιο έρευνας για την κλοπή 56 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Οι οικογένειες στην Ισπανία συνήθως αγοράζουν χύμα ελαιόλαδο για μαγειρική χρήση. Από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ελαιολάδου στον κόσμο, έχουν ήδη μειώσει σημαντικά τις αγορές: Ο όγκος των πωλήσεων έξτρα παρθένου ελαιολάδου μειώθηκε κατά 17% σε επίπεδο δωδεκαμήνου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη NielsenIQ.

Κύμα κλοπών στα καταστήρμα

Τα μέτρα στα σούπερ μάρκετ έχουν σκληρύνει ιδιαίτερα γενικά, για όλα τα προϊόντα, γεγονός που σηματοδοτεί ευρύτερο κύμα κλοπών σε καταστήματα.

Ο κορυφαίος επιχειρηματικός οργανισμός της Ισπανίας, ο CEOE, ανακοίνωσε αύξηση 30% στις κλοπές στο λιανικό εμπόριο το 2022 και περαιτέρω αύξηση, της τάξης του 12%, μέχρι στιγμής, το 2023.

Στην Ισπανία, οι κλοπές αντικειμένων αξίας κάτω των 400 ευρώ δεν τιμωρούνται, εκτός και αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο αδίκημα.

Ο Ναβάρο δήλωσε ότι οι κλέφτες εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις σε προσωπικό στα καταστήματα, ενώ, όπως είπε, η συχνά προσβλητική συμπεριφορά προς τους εργαζομένους, δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση.

«Οι εργαζόμενοι ζουν με τον φόβο… κάποιοι καταλήγουν ακόμη και να παραιτηθούν από τη δουλειά τους έπειτα από κλοπές και ληστείες», ανέφερε ο Ναβάρο.

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή: kathimerini.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.