Saturday, July 27, 2024
Home » «Η Ευαγγελία και η “ιδιαίτερη” γιαγιά της» – Ένα παιδικό παραμύθι για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

«Η Ευαγγελία και η “ιδιαίτερη” γιαγιά της» – Ένα παιδικό παραμύθι για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

0 comment

«Η Ευαγγελία και η “ιδιαίτερη” γιαγιά της» – Ένα παιδικό παραμύθι για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

«Αν δεν ήμασταν εμείς να προσέχουμε αυτό το άτομο που δεν έχει κανέναν να το προσέχει που θα κατέληγε;» διερωτήθηκε η 5χρονη σήμερα Ευαγγελία, συγγραφέας τουπαραμυθιού«Η Ευαγγελία και η ιδιαίτερη γιαγιά της». Βίωσε και ακόμη βιώνει μαζί με τους γονείς της τις δυσάρεστες συνέπειες των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ σε κοντινό τους πρόσωπο που νοσεί.

Είδε τη μνήμη του προσώπου αυτού να λειτουργεί «επιλεκτικά» σε ένα ταξίδι από το παρόν στο παρελθόν μέσα σε λίγα λεπτά. Τη μία στιγμή να την αναγνωρίζει και να την καλωσορίζει φιλικά και με αγάπη και τα επόμενα λεπτά να βρίσκεται αντιμέτωπη με βίαια ξεσπάσματα, την έβλεπε σαν ξένο που εισέβαλε παράνομα στην περιουσία της.

Όλα αυτά τα βιώματα, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χιλιάδες απορίες στη μικρή Ευαγγελία. Οι απορίες λύθηκαν με τη βοήθεια ψυχολόγου. Όμως έγιναν και η αφορμή η ίδια να σκεφτεί μια ιστορία και μιας και δεν έχει μάθει ακόμη να γράφει, να βάλει τον πατέρα της, τον Παντελή Θεοδοσίου, να τη γράψει την ιστορία για να εξηγήσει με απλά λόγια στα παιδιά τι είναι αυτή η νόσος που «σβήνει» τα αρχεία του μυαλού και κάνει τους ανθρώπους να λησμονούν και τους πιο δικούς τους ανθρώπους. Και δεν της χάλασε χατίρι. Υπαγόρευε η Ευαγγελία, έγραφε ο πατέρας της. Εικονογραφούσε ο πατέρας της και… ενέκρινε!

Το παραμύθι, μεταφέρει τις απαντήσεις από όλα τα βιώματα της 5χρονης Ευαγγελίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων και την απομόνωση από τους φίλους της, μιας και η γιαγιά της, με την οποία περνούσε τον περισσότερο χρόνο της ημέραςκατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αδυνατούσε να την συνοδεύει στο παιχνίδι με τους φίλους της, εφόσον είχε αναλάβει τη φροντίδα του ατόμου που είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ. Οι συνεχόμενες αρνητικές απαντήσεις σε προσκλήσεις για παιχνίδι είχαν αποτέλεσμα την απομόνωση της.

Το philenews επικοινώνησε με τον πατέρα της Ευαγγελίας, για να μάθει περισσότερα για το παραμύθι. Μας ανέφερε πως όλα όσα έζησε η μικρή, έδρασαν μέσα της καταλυτικά. «Για μέρες ολόκληρες δεν μπορούσε να ησυχάσει και να σταματήσει να σκέφτεται όλο αυτό που συνέβαινε. Την είχα δει πολλές φορές να παίζει με τις κούκλες της, βάζοντας τη μια κούκλα να εξηγεί στην άλλη τι είναι το Αλτσχάιμερ. Μια μέρα μέσα στο αυτοκίνητο μου ζήτησε να την βοηθήσω να γράψουμε μια ιστοριούλα για όλα αυτά που ζούσε. «Εγώ θα σου πω την ιστορία που έχω στο μυαλό μου κι εσύ θα την ζωγραφίσεις». Ήταν τόσο παρακλητική και συνάμα τόσο επιτακτική εκείνη η πρότασή της, που δεν μπορούσα να αρνηθώ σαν πατέρας.

Η καρδιά, η ψυχή και το μυαλό παιδιού κατάφερε μέσα σε μερικές μέρες να με κάνει να αναρωτηθώ στα αλήθεια πού είναι το κράτος σε τέτοιες περιπτώσεις και πάνω από όλα πώς λειτουργεί σε περιπτώσεις ασθενών που η ζωή τα έφερε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εντελώς μόνοι σε αυτή τη ζωή. Ξεκίνησα να ψάχνω το θέμα σαν άτομο, σαν πολίτης αυτής της χώρας, αναζητώντας μια επίσημη αρχή ή υπηρεσία στην οποία θα μπορούσα να αποταθώ για βοήθεια. Μετά λύπης μου ανακάλυψα ότι οι ασθενείς της νόσου του Αλτσχάιμερ σε αυτό το κράτος είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας» μας λέει.

Έτσι λοιπόν, το παραμύθι «Η Ευαγγελία και η ιδιαίτερη γιαγιά της» αποτελεί προϊόν συνεργασίας πατέρα και κόρης, από τη συγγραφή της ιστορίας, μέχρι την εικονογράφηση και την έκδοση. Για να μπορέσουν να βοηθήσουν μέχρι το τέρμα των δυνάμεων τους τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και τις οικογένειες τους. Στόχος τους, όλα τα έσοδα από το παραμύθι να διατεθούν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αλτσχάιμερ και συναφών ανοιών «Μη-με-λησμόνει» για τη δημιουργία στην Επαρχία Αμμοχώστου ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας, όπου μια ομάδα ψυχολόγων θα μπορεί να στηρίζει ψυχολογικά τόσο τους ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους.

Το παραμύθι είναι διαθέσιμο προς πώληση στην τιμή των 5€. Για παραγγελίες και παγκύπρια αποστολή το κοινό μπορεί να απευθυνθεί στο τηλέφωνο 99728272.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More