Saturday, July 27, 2024
Home » Αφήνει εκτεθειμένους δύο Προέδρους ο Οδυσσέας – Στο στόχο τα επιδόματα Χριστοδουλίδη

Αφήνει εκτεθειμένους δύο Προέδρους ο Οδυσσέας – Στο στόχο τα επιδόματα Χριστοδουλίδη

0 comment

Αφήνει εκτεθειμένους δύο Προέδρους ο Οδυσσέας – Στο στόχαστρο τα επιδόματα Χριστοδουλίδη

Αρκετές χιλιάδες ευρώ αναμένεται να κληθεί να επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με το σκεπτικό ότι τα εισέπραξε παράτυπα ή και παράνομα. Αυτό από μόνο του αποτελεί θέμα όχι μόνο για τον ίδιο τον νυν Πρόεδρο, αλλά και για τον προκάτοχό του, Νίκο Αναστασιάδη, την κυβέρνηση του οποίου ή και τον ίδιο, υπηρετούσε τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο νυν Πρόεδρος είχε υπηρέτησε ως Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείουτου τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, την περίοδο 2013-2018 και ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος την περίοδο 2014-2018. Για κάποια χρονικά διαστήματα ο κ. Χριστοδουλίδης φέρεται να πληρωνόταν, όχι με βάση την κλίμακα στην οποία εργοδοτείτο ως δημόσιος υπάλληλος, αλλά με βάση την «ταρίφα» που ίσχυε για τη θέση στην οποίαν είχε μετακινηθεί/ αποσπαστεί.

Την 1η Μαρτίου του 2018 ο κ. Χριστοδουλίδης διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, θέση την οποία κατείχε μέχρι την παραίτησή του στις 11 Ιανουαρίου 2022.

Βεβαίως, ο κ. Χριστοδουλίδης εισέπραξε μεν περίπου €200.000, ως απολαβές για τα πόστα που υπηρέτησε, αλλά αρκετά από αυτά τα πληρώθηκε δικαιωματικά, οπόταν δεν εγείρεται θέμα επιστροφής τους. Το ποσό το οποίο θα του ζητηθεί να επιστρέψει, φαίνεται να ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ και προέρχεται, είτε ως επιπλέον απολαβές είτε ως έξοδα παραστάσεως τα οποία δεν δικαιούτο, υπό την έννοια ότι υπηρεσιακά ανήκε σε χαμηλότερη κλίμακα. Το συγκεκριμένο ποσό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, δεδομένου ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία κατέληξε μόνο στα πρώτα ευρήματα. Το τελικό ποσό θα ξεκαθαρίσει μετά και την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα αρχικά ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αναφορά στην επιστροφή χρημάτων έκανε χθες η εφημερίδα «Αλήθεια» με αφορμή την παράδοση της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Ύστερα από το σχετικό δημοσίευμα και προφανώς για να στείλει το μήνυμα ότι δεν εμπλέκεται στη διαρροή της πληροφορίας για την πρόθεση να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων, η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται, πως «η ανακοίνωση θα εκδοθεί 7/12 και μέχρι τότε δεν θα σχολιάζουμε δημοσιεύματα». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, ότι προχθές «στάλθηκε στην Προεδρία προσχέδιο ανακοίνωσης για τα ωφελήματα που λάμβανε ο ΠτΔ τα έτη 2014-18. Ζητήθηκαν σχόλια μέχρι 4/12 όπως προβλέπει η ελεγκτική διαδικασία».

Ο έλεγχος που διενεργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία άρχισε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, η οποία ακολούθησε τις αναφορές για την τότε αναπληρώτρια κυβερνητική Εκπρόσωπο, Δόξα Κομωδρόμου, η οποία παραιτήθηκε όταν διέρρευσαν πληροφορίες ότι δήλωνε ως υπερωρίες ακόμη και για το γεγονός ότι παρευρισκόταν σε εθνικά μνημόσυνα. Το θέμα είχε τεκμηριωθεί και με σχετικά στοιχεία τα οποία κατέθεσε η Ελεγκτική Υπηρεσία ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα είχαν κατατεθεί, η Προεδρία υπέβαλε 50 αιτήματα για καταβολή υπερωριών τις οποίες εμφανιζόταν να εργάστηκε η κ. Κομωδρόμου, για συνολικό ποσό ύψους €2.486, το οποίο αφορούσε την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2023.

Όσον αφορά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο επί του Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, είχε δηλώσει, πως «για ό,τι έχει λάβει ο κ. Χριστοδουλίδης, είτε ως επιδόματα, είτε ως δαπάνη για άλλους λόγους από τη Δημοκρατία την περίοδο του ελέγχου (2014-2018) θα εξεταστεί.

Η εφημερίδα «Πολίτης» είχε γράψει, πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης την πενταετή περίοδο της απόσπασης του στο Προεδρικό δεν λάμβανε τον μισθό του μόνιμου συμβούλου – Γενικού Πρόξενου Α΄ του υπουργείου Εξωτερικών, κλίμακας Α12, αλλά απολάμβανε ένα μεγαλύτερο πακέτο παροχών και αποδοχών.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία, ζήτησε και έλαβε στοιχεία από το υπουργείο Εξωτερικών, όπου εργοδοτείτο ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η Κυβέρνηση θα απαντήσει

Η κυβέρνηση θα απαντήσει γραπτώς στην Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως ακριβώς προνοείται στη διαδικασία, είπε χθες ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά με δημοσιεύματα για τα ωφελήματα που λάμβανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταξύ 2014-2018, σημειώνοντας πως όλα έγιναν με πλήρη νομιμότητα.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο ενημέρωσης των ΜΜΕ αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αμφισβητήσει το τελικό ποσό που αναμένεται να επιστρέψει στο δημόσιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναφέρεστε σε σημερινά δημοσιεύματα, διότι εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Πρόσθεσε ότι ως πρώτο σχόλιο, θα ήθελε να πει «πως ό,τι έγινε, έγινε με πλήρη νομιμότητα, στη βάση νομικής συμβουλής του τότε Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία κοινοποιήθηκε τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τότε Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας». Ως κυβέρνηση, είπε, «θα απαντήσουμε γραπτώς στην Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως ακριβώς προνοείται στη διαδικασία. Διερωτόμαστε, όμως», είπε ο Εκπρόσωπος «ως προς τη σκοπιμότητα ή το όφελος της σημερινής διαρροής σε εφημερίδα που περισσότερο εμπεριέχει συστατικά πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More