Saturday, July 27, 2024
Home » Έργα για 620 νέα κελιά στις Κεντρικές Φυλακές – Προγραμματίζονται για το 2024

Έργα για 620 νέα κελιά στις Κεντρικές Φυλακές – Προγραμματίζονται για το 2024

0 comment

Έργα για 620 νέα κελιά στις Κεντρικές Φυλακές – Προγραμματίζονται για το 2024

Στο διπλασιασμό της χωρητικότητας των Κεντρικών Φυλακών αισιοδοξεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης με μια σειρά έργων που προγραμματίζονται για το 2024 για επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κρατούμενους.

Σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του Υπουργείου, η χωρητικότητα των κελιών αναμένεται να φτάσει τα 1.200 άτομα αντί 620 που είναι σήμερα, με σειρά έργων, με κυριότερο αυτό που αφορά την μετατροπή της ανοικτής φυλακής σε κλειστή και την ανέγερση νέας πτέρυγας.

Οι σχεδιασμοί όπως αναφέρθηκε στον «Φ» αφορούν:

Μετατροπή της ανοικτής φυλακής σε κλειστή.
Μετατροπή του Κέντρου Εξωιδρυματικής Απασχόλησης Κρατουμένων σε ανοικτή φυλακή.
Δημιουργία νέου Κέντρου Εξωιδρυματικής Απασχόλησης.
Δημιουργία δύο καινούργιων μεταλλικών πύργων ασφαλείας για επίβλεψη.
Νέα περίφραξη περιμετρικά των συγκροτημάτων της ανοικτής φυλακής και της νέας κλειστής φυλακής.
Νέο ενιαίο σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης (CCTV) για κάλυψη όλων των χώρων των Φυλακών
Αγορά νέων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.
Αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού για τις ανάγκες των πτερύγων.
Ενίσχυση φυσικών μέτρων ασφάλειας στις περιμετρικές ζώνες ασφάλειας.
Κατασκευή στεγάστρων στην αυλή της νέας ανοικτής φυλακής.

Ως γνωστό, τα πρώτα κτήρια των εγκαταστάσεων των Κεντρικών Φυλακών είχαν ανεγερθεί γύρω στο 1894 και ήταν αρχικής χωρητικότητας μόλις 350 κρατουμένων. Έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες τα τελευταία χρόνια για βελτίωση των υποδομών και αύξηση της χωρητικότητας, με αποτέλεσμα σήμερα η πραγματική χωρητικότητα, υπό συνθήκες που να ικανοποιούν τα ελάχιστα πρότυπα που θέτουν ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί, να ανέρχεται στις 620 περίπου θέσεις.

Σημειώνεται ότι η ονομαστική χωρητικότητα υπό τέτοιες συνθήκες, είναι 707 θέσεις. Εντούτοις, σημαντικός αριθμός θέσεων στην Ανοικτή Φυλακή και στο Κέντρο Καθοδήγησης Εξωιδρυματικής Απασχόλησης Αποκατάστασης Καταδίκων (ΚΚΕΑΑΚ) δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, διότι δεν υπάρχει ανάλογος αριθμός κρατουμένων που να πληροί τα κριτήρια για μεταφορά στους χώρους αυτούς. Στις κενές θέσεις της ανοικτής φυλακής δεν μπορούν να μεταφερθούν κρατούμενοι της κλειστής φυλακής, αφού απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή μεταξύ κρατουμένων κλειστής και ανοικτής φυλακής. Ο αριθμός των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές την τελευταία διετία, ανέρχεται με μικρές αυξομειώσεις στα 1000 περίπου πρόσωπα.

Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και των παράνομων μεταναστευτικών ροών, ο αριθμός των κρατουμένων παρουσιάζει αυξητική τάση, με αποτέλεσμα οι διαθέσιμες θέσεις /κελιά, να μην επαρκούν για την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών. Οι αριθμοί δεν προβλέπεται να μειωθούν, δεδομένου ότι την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει και το προφίλ των κρατουμένων, αφού ενώ προ δεκαετίας οι ελαφρυποινίτες αποτελούσαν το 70% του συνόλου και οι βαρυποινίτες μόνο το 30%, τα ποσοστά αυτά τώρα έχουν αντιστραφεί.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπιστώνει πλέον ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού δυσχεραίνει τη λειτουργία του σωφρονιστικού ιδρύματος και την ορθή επιτήρηση των κρατουμένων και απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Για σκοπούς επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές, είναι αναγκαία η δημιουργία πρόσθετων υποδομών και η μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα κράτησης τουλάχιστον 1200 ατόμων.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 620 θέσεις στην κλειστή φυλακή, 30 θέσεις στο Ειδικό Ανηλίκων (18-21 ετών), 116 θέσεις στην ανοικτή φυλακή (και υπάρχουν 38 κρατούμενοι) και 41 θέσεις στο ΚΚΕΑΑΚ (και υπάρχουν 21 κρατούμενοι).

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (ΥΔΔΤ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών αποφάσισαν την αύξηση της χωρητικότητας της κλειστής φυλακής κατά 240 κλίνες με την μετατροπή της ανοικτής φυλακής σε κλειστή, έργο που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024. Αφετέρου αποφασίστηκε η ανέγερση νέας πτέρυγας κλειστής φυλακής χωρητικότητας 360 θέσεων εντός του χώρου των Κεντρικών Φυλακών, η οποία θα αποτελέσει την πιο μακροπρόθεσμη λύση.
Για τη νέα πτέρυγα, έχει ήδη ετοιμαστεί το κτιριολογικό πρόγραμμα από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και αναμένεται η κοστολόγηση του από τα αρμόδια Τμήματα.

Με την ολοκλήρωση της κοστολόγησης θα προωθηθεί το σχετικό Σημείωμα Έργου (PCN) στην Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης για έγκριση. Η νέα πτέρυγα που θα κατασκευαστεί θα ενσωματώνει όλους τους απαραίτητους σύγχρονους μηχανισμούς που θα διευκολύνουν τη διαχείριση και θα παρέχουν τη μέγιστη ασφάλεια και θα πληροί όλες τις προδιαγραφές που αφορούν την αξιοπρεπή διαβίωση των κρατούμενων.

Πηγή: Philenews

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More