Sunday, September 27, 2026
Home WorldΟι Χούθι επιτέθηκαν ξανά στη Σαουδική Αραβία με drones και πυραύλους

Οι Χούθι επιτέθηκαν ξανά στη Σαουδική Αραβία με drones και πυραύλους

0 comments

Αναχαιτίστηκαν πύραυλοι και drones ανταρτών της Υεμένης κατά της Σαουδικής Αραβίας

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, η οποία επενέβη από το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχαιτίστηκαν δυο drones που εξαπολύθηκαν εναντίον της πρωτεύουσας Ριάντ και δυο πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν εναντίον της πόλης Χαμίς Μουσάιτ (νότια) από το κίνημα ανταρτών Ανσαραλά της Υεμένης — γνωστό επίσης με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, Χούθι — που πρόσκειται στο Ιράν.

Συστήματα «αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν δυο drones που εξαπέλυσε η τρομοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση των Χούθιπρος την κατεύθυνση της περιοχής του Ριάντ», ανέφερε ο σαουδάραβας συνταγματάρχης και εκπρόσωπος της συμμαχίας, Τούρκι αλ Μάλκι, μέσω X.

Ο αλ Μάλκι έκανε λόγο λίγο αργότερα για αναχαίτιση δυο βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον της Χαμίς Μουσάιτ, πόλης στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία όπου βρίσκεται ιδίως μεγάλη βάση της πολεμικής αεροπορίας του βασιλείου.

Η Ανσαραλά επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε νέες επιθέσεις.

«Παρά την ισχύ, το εύρος και τον αντίκτυπο της επιχείρησης, οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν θεωρούν ότι επρόκειτο παρά για μικρή πρόβα ενόψει κλιμάκωσης ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε μέσω X ο Χιζάμ Αλασάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την Παρασκευή τις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας το κίνημα ανταρτών Ανσαραλά. «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με τον πιο σθεναρό τρόπο τη συνέχιση των επιθέσεων των Χούθι εναντίον του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας», ιδίως αυτές «εναντίον πολιτικών και ενεργειακών υποδομών, που είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΑ αυτόν τον μήνα, τον πρεσβευτή της Γαλλίας Ζερόμ Μποναφόντ.

Το κείμενο τονίζει επίσης ότι τα κράτη μέλη καταδικάζουν «τις επιθέσεις εναντίον πλοίων και τις απειλές εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ» και «τονίζει τη σημασία» που έχει να είναι εγγυημένη «η ασφάλεια των εμπορικών πλοίων και των πληρωμάτων τους».

Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ καλούν σε «πρακτική συνεργασία», ιδίως με τη διεθνώς αναγνωρισμένη «κυβέρνηση της Υεμένης» προκειμένου «να εμποδίζονται οι Χούθι να αποκτούν όπλα και συναφές υλικό, τεχνική βοήθεια, εκπαίδευση, χρηματοδότηση» που τους επιτρέπει να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Υπογραμμίζουν το «εγγενές δικαίωμα του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στη νόμιμη άμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ, προειδοποίησε την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι τυχόν «νέες επιθέσεις» εναντίον της Μέκκας, που θεωρείται η πιο ιερή πόλη για το ισλάμ, στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, θα ξεπερνούσαν «κόκκινη γραμμή» για το Ισλαμαμπάντ.

«Καταδικάζουμε για μια ακόμη φορά, με τον πιο σθεναρό τρόπο, τις (…) πρόσφατες επιθέσεις που διεξήγαγαν οι Χούθι εναντίον του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας», είπε.

«Η απόπειρα επίθεσης με drone εναντίον της ιερής πόλης της Μέκκας προκάλεσε αποστροφή στους μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια και την ιερότητά της (…) είναι κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί ποτέ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΠΗΓΗ: Cyprus Times
Δείτε το πλήρες άρθρο εδώ.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More