Friday, December 5, 2025
Home » Μητσοτάκης: Με την απόφαση της UNESCO αναγνωρίζεται η οικουμενική αξία του Μινωικού Πολιτισμού

Μητσοτάκης: Με την απόφαση της UNESCO αναγνωρίζεται η οικουμενική αξία του Μινωικού Πολιτισμού

0 comments

«Με τη σημερινή απόφαση της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αναγνωρίζεται διεθνώς η εξέχουσα οικουμενική αξία του Μινωικού Πολιτισμού. Ενός από τους λαμπρότερους του προϊστορικού Αιγαίου, που γεννήθηκε στην Κρήτη για να αποτελέσει ρίζα της ευρωπαϊκής σκέψης και αισθητικής», τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έτσι», αναφέρει σε ανάρτησή του, «η αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία όπως και ο μίτος της Αριάδνης επιστρέφουν από την αρχαία ελληνική μυθολογία στη σύγχρονη ζωή, μεταφέροντας τα διαχρονικά της μηνύματα. Με πρώτο ανάμεσά τους, το δίδαγμα του διαρκή αγώνα για ελευθερία και πρόοδο του ανθρώπου».

«Δικαίωση που τιμά τη μνήμη της Μαριάννας Βαρδινογιάννη»

Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι «η εξέλιξη αυτή, που χαροποιεί κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, είναι το επιστέγασμα μιας πολύχρονης και επίμονης συλλογικής προσπάθειας στην οποία αξίζει να θυμηθούμε ότι συμμετείχε με πάθος και η αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Πρόκειται για μία δικαίωση που τιμά τη μνήμη της».

«Συγχαρητήρια, λοιπόν, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στην UNESCO. Κι ακόμη, στην Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν, προετοιμάζοντας τον φάκελο της υποψηφιότητας. Σε δύσκολους καιρούς, ένας ακόμη ευγενής στόχος της χώρας μας έγινε πραγματικότητα!», σημειώνει καταληκτικά ο πρωθυπουργός.

Όλο το παρασκήνιο της πολιτικής στο inbox σου

Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου

Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. ΕΓΓΡΑΦΗ

Έξι αρχαιολογικοί χώροι

Στην απόφαση της UNESCO, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης που απολαμβάνουν διεθνή προστασία είναι πλέον έξι: το ανάκτορο της Κνωσού, το ανάκτορο της Φαιστού, το ανάκτορο Ζάκρου, το ανάκτορο Μαλίων, το ανάκτορο Ζωμίνθου και το ανάκτορο Κυδωνίας (Χανιά).

Τα ανάκτορα αυτά, που ανάγονται στη 2η χιλιετία π.Χ., αντικατοπτρίζουν την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, την κοινωνική οργάνωση και τη θρησκευτική κοσμοαντίληψη των Μινωιτών και του πολιτισμού τους.

Η απόφαση της UNESCO βασίστηκε στην πολιτιστική αξία, την ιστορική σημασία και τη μοναδικότητα των μνημείων. Η αναγνώριση αυτή θεωρείται σημαντική όχι μόνο για την τουριστική προβολή της Κρήτης, αλλά και για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

Πηγή: To Vima

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More