Monday, November 4, 2024
Home » Πώς ο θάνατος του Σινουάρ αποτελεί άσο στο μανίκι του Μπάιντεν – Διπλωματία και πιέσεις στο Ισραήλ

Πώς ο θάνατος του Σινουάρ αποτελεί άσο στο μανίκι του Μπάιντεν – Διπλωματία και πιέσεις στο Ισραήλ

0 comments

Αισιόδοξος για τον τερματισμό της σύγκρουσης ο Μπάιντεν – Εμπόδιο για την ειρήνη ο Σινουάρ – Η επόμενη κίνηση του Νετανιάχου

Μετά την δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στηνΛωρίδα της Γάζας.

Advertisement

Μάλιστα, κατά την άφιξη του στην Γερμανία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αισιόδοξος για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα στείλει τον Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες τέσσερις ή πέντε μέρες.

Τι συζήτησαν Μπάιντεν – Νετανιάχου

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία την Πέμπτη στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο Σινουάρ«έχει πολύ αίμα στα χέρια του – αμερικανικό αίμα, ισραηλινό αίμα και άλλα».

Κατόπιν τούτου, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός.

Κινήσεις Μπάιντεν – Μπλίνκεν

Μετά τον θάνατο του Σινουάρ, ο Τζο Μπάιντεν ήρθε σε επαφή με ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, προτρέποντας να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν είχε την Πέμπτη ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, με θέμα τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εμπόδιο για την ειρήνη ο Σινουάρ

Σύμφωνα με το CNNi, ο Σινουάρ αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στις αποτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να μεσολαβήσει για την επίτευξη εκεχειρίας που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων στη Γάζα και στην ανακούφιση μιας καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτή βέβαια είναι μόνο η μισή ιστορία, αφού κατά καιρούς, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέδειξαν ότι ο Νετανιάχου είχε συμφέροντα και για την παράταση του πολέμου.

Αλλά αν ο θάνατος του Σινουάρ οδηγήσει στην αποσύνθεση της Χαμάς και στο τέλος ενός σχεδόν δύο δεκαετιών ασφυκτικού ελέγχου της Γάζας, θα απομακρύνει ένα από τα πιο επίμονα εμπόδια στις ειρηνευτικές προσπάθειες των ΗΠΑ όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου αλλά και σε τέσσερις κυβερνήσεις.

Ένα τέτοιο σενάριο είναι μακρινό, ωστόσο, χωρίς καμία ένδειξη ότι όποιος κληρονομήσει την ηγεσία της Χαμάς θα υποβαθμίσει την αποστολή της να εξαλείψει το Ισραήλ. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις ανταρτών κατά των ισραηλινών δυνάμεων είναι τουλάχιστον εξίσου πιθανές με την απόφαση της Χαμάς να σταματήσει τη σύγκρουση.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, ο Μπάιντεν επιδιώκει να διευρύνει το παράθυρο για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που είχαν συλληφθεί στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Πριν αναφερθεί ο θάνατος του Σινουάρ, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Τετάρτη το Ισραήλ ότι πρέπει να αφήσει περισσότερη βοήθεια να εισέλθει στον θύλακα.

Η επόμενη κίνηση του Νετανιάχου

Τις επόμενες ημέρες οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν τις κινήσεις του Νετανιάχου προκειμένου να δουν αν θα χρησιμοποιήσει τον θάνατου του Σινουάρ για να ανοίξει σταδιακά τις διαπραγματεύσεις, δίνοντας προτεραιότητα στην επιστροφή των ομήρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όποτε ο Νετανιάχου βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολιτικά επικίνδυνη επιλογή που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον πιο υπερσυντηρητικό συνασπισμό στην ιστορία του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός επέλεξε την πολιτική αυτοσυντήρηση και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο απέτυχαν οι αμερικανικές προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Αν αποφασίσει να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς θα μπορούσε να μειώσει την πίεση που αντιμετωπίζει από τις οικογένειες των ομήρων της Γάζας, ειδικά αν οι προσπάθειες του οδηγήσουν στην απελευθέρωσή τους. Αν και όποια επιλογή που δεν περιλαμβάνει πρώτα την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς, όποιο κι αν είναι το κόστος, θα μπορούσε να εξοργίσει τους δεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του πρωθυπουργού.

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More