Friday, July 19, 2024
Home » Μητσοτάκης: Ελπίζω να ολοκληρωθεί η συμφωνία για φον ντε Λάιεν, Κόστα, Κάλας

Μητσοτάκης: Ελπίζω να ολοκληρωθεί η συμφωνία για φον ντε Λάιεν, Κόστα, Κάλας

0 comment

Μητσοτάκης: Ελπίζω να ολοκληρωθεί η συμφωνία για φον ντε Λάιεν, Κόστα, Κάλας

«Η πρώτη αποστολή του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να επικυρώσει τις επιλογές για τις ηγετικές θέσεις του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Όπως γνωρίζετε, οι τρεις πολιτικές οικογένειες – του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι – έχουν συμφωνήσει να προτείνουν για τις θέσεις αυτές για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κυρία φον ντερ Λάιεν, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 2,5 χρόνια, όπως ορίζουν οι συνθήκες, τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα και για τη θέση του Ύπατου εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας την πρωθυπουργό της Εσθονίας, κυρία Κάγια Κάλας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ευελπιστεί ότι αυτές οι επιλογές «θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει στη συνέχεια η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικύρωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της κυρίας φον ντερ Λαιεν».

«Πολύ σημαντικό να υπάρξει συμφωνία εντός Ιουλίου»

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως «είναι πολύ σημαντικό όλες αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του μηνός Ιουλίου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «το επόμενο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει θα είναιη στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία, για τα σημαντικά ζητήματα πολιτικής τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την ΕΕ. Και εκεί χαίρομαι διότι όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό».

«Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για περισσότερη αμυντική συνεργασία με εξεύρεση ενδεχομένως και δυνατοτήτων χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουνε με την ανταγωνιστικότητα, αλλά και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας και των αλιέων μας. Ένα κείμενο, το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη πενταετία», όπως είπε.

«Θα επαναφέρω την πρόταση για την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα»

Σημείωσε επίσης πως «θα συζητήσουμε πιο αναλυτικά και τα θέματα της κοινής αμυντικής συνεργασίας, όπου θα έχω την ευκαιρία να επαναφέρω την κοινή πρόταση, την οποία έχω διατυπώσει με τον Πολωνό πρωθυπουργό, για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας ως ενός έργου “φάρου” θα έλεγα, το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, σε μια εποχή όπου όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση στα αγγλικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συζήτηση για τις ηγετικές θέσεις στην ΕΕ θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Όπως ξέρετε οι τρεις βασικές πολιτικές οικογένειες έχουν τις προτάσεις τους οι οποίες χρειάζεται να γίνουν αποδέκτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και νομίζω ότι αναγνωρίζεται ότι θα έχουμε όφελος ως Ευρώπη αν φτάσουμε σε μια συμφωνία πιο νωρίς. Είναι επίσης σημαντικό ότι θα συζητήσουμε για τη στρατηγική ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι αυτές οι συζητήσεις αφορούν στις πολιτικές για τις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται – για το μεταναστευτικό, για περισσότερη αμυντική συνεργασία, για τις σημαντικές προτεραιότητες στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

Αναφορικά με τις προτάσεις των τριών πολιτικών οικογενειών για τις ηγετικές θέσεις στην ΕΕ, ο πρωθυπουργούς δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι εκφράζουν την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών. «Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μας να αποκλείσουμε τον οποιοδήποτε. Έχω μεγάλο σεβασμό προσωπικά για την κυρία Μελόνι. Η Ιταλία είναι πολύ σημαντική χώρα στην ΕΕ», όπως είπε.

philenews / in.gr

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More