Wednesday, July 24, 2024
Home » Καραϊβική: Ο τυφώνας Μπέριλ προσγειώνεται την Τετάρτη στην Τζαμάικα

Καραϊβική: Ο τυφώνας Μπέριλ προσγειώνεται την Τετάρτη στην Τζαμάικα

0 comment

Καραϊβική: Ο τυφώνας Μπέριλ προσγειώνεται την Τετάρτη στην Τζαμάικα

Η επίσημη πρόβλεψη του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων δείχνει ότι το μάτι του τυφώνα Μπέριλ θα προσγειωθεί στη νότια Τζαμάικα την Τετάρτη. Ο τυφώνας είναι πρωτοφανής στην ιστορία για τόσο νωρίς χρονικά, σημάδι πως οι ζεστοί ωκεανοί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα φέρνουν όλο και πιο καταστροφικούς τυφώνες, νωρίτερα στη σεζόν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, ο τυφώνας Beryl προβλέπεται να είναι τουλάχιστον τυφώνας κατηγορίας 3, με ταχύτητα ανέμων άνω των 100 χλμ/ώρα, όταν προσγειωθεί στις νότιες ακτές της Τζαμάικα το απόγευμα της Τετάρτης. Οι τροπικοί κυκλώνες που φτάνουν τουλάχιστον στην κατηγορία 3 θεωρούνται μεγάλοι τυφώνες. Ήδη ο τυφώνας έχει προξενήσει μεγάλες ζημιές στην Καραϊβική.

Αυτή η μετατόπιση της τροχιάς θα αυξήσει τις επιπτώσεις που θα νιώσουν όσοι βρίσκονται στην Τζαμάικα, καθώς το οφθαλμικό τοίχωμα του τυφώνα – όπου βρίσκονται οι ισχυρότεροι άνεμοι – θα περάσει πάνω από την ξηρά. Εξαιτίας αυτού, η πρόβλεψη για το κύμα καταιγίδας έχει επίσης αυξηθεί και τώρα η στάθμη των υδάτων θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 3 μέτρα πάνω από τα κανονικά επίπεδα παλίρροιας την Τετάρτη.

OVER THE CARIBBEAN – Inside the eye of Category 5 Hurricane #Beryl!
NOAA WP-3D Orion #NOAA43 “Miss Piggy” continues operations into Hurricane #Beryl to collect data for hurricane forecasting and research.
Visit https://t.co/3phpgKNx0q for the latest forecast and advisories.… pic.twitter.com/Ld3kjkcPh1

— NOAA Aircraft Operations Center (@NOAA_HurrHunter) July 2, 2024

Ο Μπέριλ ως τυφώνας κατηγορίας 4 έχει ήδη αφήσει πίσω του νεκρούς και αγνοούμενους

Η Beryl παραμένει μια επικίνδυνη και ισχυρή καταιγίδα: Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, ο Μπέριλ παραμένει ένας επικίνδυνος για τη ζωή τυφώνας καθώς στροβιλίζεται στην Καραϊβική Θάλασσα. Παρόλο που υποβαθμίστηκε από τυφώνας κατηγορίας 5 σε τυφώνα κατηγορίας 4 το απόγευμα της Τρίτης, η καταιγίδα εξακολουθεί να έχει διατηρούμενους ανέμους ταχύτητας 155 μιλίων/ώρα, λίγο πριν από το όριο της κατηγορίας 5, δηλαδή 157 μίλια/ώρα ή περισσότερο.

Αναφέρθηκαν θάνατοι σε νησιά που επλήγησαν από την καταιγίδα: Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το χτύπημα του τυφώνα Μπέριλ στα νησιά Καριάκου και την Μικρή Μαρτινίκα, ένας στην Γρενάδα και ένας στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, σύμφωνα με αξιωματούχους. Αναφέρθηκαν δύο θάνατοι στο Καρριάκου και την Μικρή Μαρτινίκα της Γρενάδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντίκον Μίτσελ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, επικαλούμενος τον Τέβιν Άντριους, υπουργό του Καρριάκου και της Πιτίτ Μαρτινίκα.

Δύο από τους θανάτους σημειώθηκαν στη Βενεζουέλα, αφού η καταιγίδα πέρασε βόρεια της χώρας, δήλωσε ο Ρεμίτζιο Σεμπάλος Ιτσάσο, υπουργός Εσωτερικών Σχέσεων της Βενεζουέλας, στην κρατική τηλεόραση VTV. Τουλάχιστον άλλοι πέντε αγνοούνται στη Βενεζουέλα, συμπλήρωσε. Η Βενεζουέλα επλήγη από τις εξωτερικές ζώνες και το περιθώριο του Βέριλ, οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες, συγκεκριμένα του ποταμού Μανζανάρες στα βορειοανατολικά της χώρας, δήλωσε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ (Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του PCC), ανέφερε στους λαούς της Καραίβικής πως μπορούν να υπολογίζουν στην Κούβα για οτιδήποτε χρειαστούν, μέσα από το παρακάτω μήνυμα που μετέφερε την αλληλεγγύη του στους πληγέντες.

Toda la solidaridad con nuestros hermanos del Caribe, que sufren el paso del potente huracán #Beryl. Cuenten con #Cuba para lo que necesiten.
Hemos estado en comunicación con nuestros colaboradores, todos están bien y muchos ya se incorporan a seguir prestando servicios. pic.twitter.com/WDg1Mp6qXv

— Miguel Díaz-Canel Bermúdez (@DiazCanelB) July 2, 2024

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει τα αμερικανικά εδάφη

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι έτοιμος να παράσχει στήριξη στους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο και των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων, καθώς ο τυφώνας Μπέριλ συνεχίζει την πορεία του στην Καραϊβική. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε εκδήλωση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα την Τρίτη, δήλωσε ότι οι άνθρωποι και οι κοινότητες που επλήγησαν από τον Beryl είναι «στις προσευχές μας».

Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση ως αιτία για τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο ενεργής και ακραίας περιόδου τυφώνων φέτος.

For #TimelapseTuesday, this #GeoColor imagery from @NOAA’s #GOESEast satellite shows the first 4-days of #Beryl, when the storm grew from a tropical cyclone in the western Atlantic Ocean to a category 5 hurricane in the Caribbean Sea.
More on #HurricaneBeryl:… pic.twitter.com/sWSLLUUKNe

— NOAA Satellites (@NOAASatellites) July 2, 2024

Η φτωχότερη χώρα του ημισφαιρίου με 300.000 εκτοπισμένους, αναμένεται να πληγεί

Η Αϊτή θα μπορούσε να πληγεί από ισχυρές βροχές, ανέμους και κατολισθήσεις από τον τυφώνα Μπέριλ, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντούτζαριτς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η φετινή περίοδος των τυφώνων «θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων Αϊτινών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε μια σύνθετη ανθρωπιστική κρίση, όπως γνωρίζετε, που χαρακτηρίζεται από βία, εκτοπισμό, επισιτιστική ανασφάλεια και ανεπαρκή πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες», δήλωσε ο Ντούτζαριτς, προσθέτοντας ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται σε «στενή επαφή» με τις αρχές της Αϊτής.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 300.000 εκτοπισμένοι στην Αϊτή είναι παιδιά και αυτό είναι περίπου το ήμισυ όλων των εσωτερικά εκτοπισμένων στη χώρα αυτή», πρόσθεσε.

Το νότιο μισό του νησιού -συγκεκριμένα τα διαμερίσματα Sud, Sud-Est και Grand-Anse- θα μπορούσε να πληγεί περισσότερο μέσα στις επόμενες 24 ώρες, δήλωσε ο Ντούτζαριτς, σημειώνοντας ότι οι οργανισμοί του ΟΗΕ είναι έτοιμοι να παράσχουν «άμεση βοήθεια», αν χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας σε τρόφιμα και μετρητά.

philenews / in.gr

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More