Friday, July 19, 2024
Home » Εκλογές στη Γαλλία: Επικράτηση της Λεπέν με 33-34% δείχνουν τα exit poll

Εκλογές στη Γαλλία: Επικράτηση της Λεπέν με 33-34% δείχνουν τα exit poll

0 comment

Εκλογές στη Γαλλία: Επικράτηση της Λεπέν με 33-34% δείχνουν τα exit poll

Πρωτιά για την παράταξη της ΜαρίνΛεπέν, όπως εξάλλου αναμενόταν, δίνουν τα πρώτα exit poll από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BFMTV σε συνεργασία με το Elabe δίνουν στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν 33%, ενώ στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τον συνασπισμό του Κέντρου και της Αριστεράς το 28,5%.

Τρίτη και από απόσταση είναι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 22%.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, οι Ρεπουμπλικανοί είναι στο 10,5%, ενώ από 0,5% έως 2% έχουν κόμματα της άκρας Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς που κατέβηκαν στις εκλογές εκτός συνασπισμών.

Παραπλήσια είναι τα αποτελέσματα του exit poll του Le Monde, που δίνει στην Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν το 34%, στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο το 28,1% και την Αναγέννηση του Μακρόν το 20,3%.

Η πρόβλεψη του TF1 δίνει 34,2% στον Εθνικό Συναγερμό, το 29,1% στο Μέτωπο και 21,5% στην παράταξη του Μακρόν το 10%.

Η κατανομή των εδρών

Το σημαντικό είναι το πώς μεταφράζονται αυτά τα αποτελέσματα σε έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Η παράταξη της Λεπέν έχει 260-310 έδρες ενώ χρειάζεται 289 για την αυτοδυναμία. Το Μέτωπο θα έχει περίπου 115-145 και η παράταξη του Μακρόν περίπου 90-120 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές.

Η προβολή των αποτελεσμάτων που μετέδωσε το BFMTV αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας για την παράταξη της Λεπέν και από τον πρώτο γύρο, ένα αποτέλεσμα που θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη Γαλλία και την Ευρώπη. Αντίθετα, πανωλεθρία είναι τα αποτελέσματα για την παράταξη του Μακρόν που από 245 έδρες που είχε σήμερα συρρικνώνεται μόλις στις 90-120 έδρες, κάτω και από το ένα τρίτο της δύναμης του.

Αντίθετα η Ipsos προέβλεψε εύρος 230-280 εδρών για το RN της Λεπέν και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Σημαντική παράμετρος που ίσως αποδέχτηκε καθοριστική για το αποτέλεσμα ήταν η υψηλή συμμετοχή που άγγιξε το 70%. Είναι ενδεικτικό ότι στις 5 το απόγευμα (ώρα Γαλλίας) ήταν περίπου στο 60% ή 20 και πλέον μονάδες πάνω από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για ποσοστό που είναι ρεκόρ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη ημέρα. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι αν θα έχει η παράταξη της Λεπέν τη δυνατότητα να κατακτήσει την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο ή άν το Μέτωπο μπορέσει να αποτελέσει πραγματικό ανάχωμα στην ακροδεξιά παράταξη. Και βέβαια, πώς θα εξελιχιθεί η συγκατοίκηση του Μακρόν με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό.

Αντίδραση από Μακρόν

Σε μια πρώτη αντίδραση στα αποτελέσματα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η αυξημένη συμμετοχή δείχνει την θέληση «να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ένα «δημοκρατικό μέτωπο» έναντι του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν.

Τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο

Ο δεύτερος γύρος πραγματοποιείται την στις 7 Ιουλίου. Σε κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, εάν δεν εκλεγεί ένας υποψήφιος με ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο, περνούν στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι που εξασφαλίζουν την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο δεύτερος γύρος είναι συχνά μια αναμέτρηση μεταξύ δύο κομμάτων – στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2022, υπήρξαν μόνο επτά περιπτώσεις με τρεις υποψηφίους.

Το σύστημα είναι ευάλωτο τόσο σε πολιτικούς ελιγμούς, με τους οποίους τα κόμματα αποσύρουν τους υποψηφίους τους για να συγκεντρώσουν υποστήριξη για έναν σύμμαχο και να κρατήσουν έναν αντίπαλο εκτός, όσο και σε ψηφοφορίες τακτικής.

Μετά τις εκλογές ο πρόεδρος διορίζει νέο πρωθυπουργό. Εν όψει ενδεχόμενης συγκυβέρνησης (όπου ο πρόεδρος και η κυβέρνηση είναι διαφορετικών πολιτικών τάσεων) και ιδίως ενός κοινοβουλίου χωρίς ψήφο, το σύνταγμα δεν ορίζει κανένα κριτήριο με το οποίο θα γίνει αυτό. Ο πρόεδρος θα μπορούσε να διορίσει έναν τεχνοκράτη ή πολιτικό, και μάλιστα κάποιον που μπορεί να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ή όχι.

protothema.gr

Philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More