Thursday, July 18, 2024
Home » Γάζα: Έκκληση του επικεφαλής της UNRWA – «Μην αφήσετε το Ισραήλ να μας διαλύσει»

Γάζα: Έκκληση του επικεφαλής της UNRWA – «Μην αφήσετε το Ισραήλ να μας διαλύσει»

0 comment

Γάζα: Έκκληση του επικεφαλής της UNRWA – «Μην αφήσετε το Ισραήλ να μας διαλύσει»

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) κάλεσε σήμερα τους εταίρους της να αγωνιστούν κατά των προσπαθειών του Ισραήλ να διαλυθεί η οργάνωση η οποία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στηΓάζα και σε όλη την περιοχή.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Γάζα για τους αμάχους

«To Ισραήλ είναι εδώ και καιρό επικριτικό απέναντι στην εντολή της υπηρεσίας. Αλλά τώρα θέλει να τερματιστεί η λειτουργία της, απορρίπτοντας την οργάνωση ως μια οντότητα των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζεται από μια συντριπτική πλειονότητα των χωρών μελών», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της οργάνωσης Φιλίπ Λαζαρίνι σε συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής της στη Γενεύη.

«Αν δεν αποκρούσουμε (Σ.τ.Σ: τις προσπάθειες του Ισραήλ) θα ακολουθήσουν άλλες οντότητες των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς οργανισμοί, γεγονός που θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο το πολυμερές σύστημά μας», είπε.

Η ισραηλινή διπλωματική αποστολή στη Γενεύη δεν προέβη σε σχόλιο.

«Αδιάκοπες επιθέσεις»

Σύμφωνα με τον Λαζαρίνι, η υπηρεσία η οποία έχει παράσχει απαραίτητη βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης, «παραπαίει υπό το βάρος των αδιάκοπων επιθέσεων».

«Στη Γάζα, η υπηρεσία έχει πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα:έχουν σκοτωθεί 193 μέλη της UNRWA. Περισσότερες από180 εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 ανθρώπους που αναζητούσαν την προστασία των Ηνωμένων Εθνών… Οι εγκαταστάσεις μας έχουν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από το Ισραήλ, την Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», είπε ο Λαζαρίνι.

Όπως πρόσθεσε, η υπηρεσία υφίσταται μια «ενοχρηστρωμένη προσπάθεια» διάλυσής της, περιλαμβανομένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που την απειλούν με έξωση από τις εγκαταστάσεις της και επιδιώκουν να την χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση.

Ανάρτηση της UNRWA στο Χ:

These shocking pictures show the Jabalia Health Centre, before and after this devastating war.
Before the war, @UNRWA met 70-80% of primary healthcare needs in #Gaza.
Only a fraction of @UNRWA’s health centres remain operational, with minimal access to supplies.#CeasefireNowpic.twitter.com/G57lusufBP

— UNRWA (@UNRWA) June 24, 2024

Έλλειψη πόρων

Πολλές χώρες πάγωσαν τη χρηματοδότηση προς την UNRWA έπειτα από τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι προσωπικό της συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα. Οι περισσότεροι δωρητές έχουν έκτοτε ξεκινήσει εκ νέου τη χρηματοδότηση.

Ο Λαζαρίνι είπε ότι η UNRWA ακόμη δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να εκπληρώσει την αποστολή της.

«Η ικανότητα της υπηρεσίας να λειτουργήσει πέραν του Αυγούστου θα εξαρτηθεί από το αν οι χώρες μέλη θα αποδεσμεύσουν τα προγραμματισμένα κονδύλια και θα παράσχουν νέα οικονομική συνδρομή στον κεντρικό προϋπολογισμό», εξήγησε.

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 έπειτα από τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο και παρέχει υπηρεσίες όπως εκπαίδευση, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία, στη Συρία και στον Λίβανο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Philenews.com

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More