Περιβαλλοντική καταστροφή από το Δήμο Γεροσκήπου.

Sharing is caring!

Κάθε χρόνο, γύρω στις αρχές του μήνα Μάη, γίνεται εκστρατεία συλλογής και απομάκρυνσης από το Δήμο τεράστιου όγκου φυκιών από τη δημοτική παραλία της Γεροσκήπου. Φύκια τα οποία εκβράζονται στην ακτή λόγω της θαλασσοταραχής που προηγείται κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ο Δήμος Γεροσκήπου, όπως πράττει κάθε χρόνο, προκήρυξε και φέτος προσφορές από ενδιαφερόμενους για απομάκρυνση των φυκιών από την παραλία που περιλαμβάνει: Συλλογή, φόρτωση , μεταφορά και εκφόρτωση των φυκιών στο ΧΥΤΑ Μαραθούντας. Η προσφορά κατακυρώθηκε στον πιο φτηνό προσφοροδότη. Έτσι, περί τα 180 φορτηγά αυτοκίνητα, περίπου 3000 κυβικά μέτρα, συλλέχθηκαν και απομακρύνθηκαν από την δημοτική παραλία με στόχο τον καθαρισμό αλλά και ευπρεπισμό της.

Η όλη εκστρατεία του Δήμου Γεροσκήπου κατέληξε στο πιο κάτω τραγικό αποτέλεσμα:

  1. Ο  τεράστιος αυτός όγκος φυκιών αντί να καταλήξει στη  Μαραθούντα και στον ΧΥΤΑ, όπως ήταν ο όρος της προκήρυξης, μεταφέρθηκε ακριβώς δίπλα από τη δημοτική παραλία και παραπλεύρως των εκβολών του ποταμού της Έζουσας, σε έδαφος του Κ.Σ. Αχέλειας. Ένα πάρκο σε χαλίτικη γη, πάνω στο κύμα, μέχρι πρότινος πνεύμονας πρασίνου που εφάπτεται στα δυτικά του αεροδρομίου Πάφου καταστράφηκε, αφού εκεί εναπόθεσε ο Δήμος Γεροσκήπου τον τεράστιο όγκο φυκιών. Είναι άξιον αναφοράς ότι το εν λόγω πάρκο αποτελούσε πόλο έλξης για εκατοντάδες ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες. Οι παραδοσιακές βρύσες με καμάρες και τα πέτρινα παγκάκια, στη σκιά των δέντρων δίπλα από τη θάλασσα, συνέθεταν ένα μικρό παράδεισο στην περιοχή. Αυτό το πάρκο πρασίνου, γνωστό ως πάρκο της Βλοερής, εγκαινιάστηκε το έτος 2000 από τον τότε υπουργό γεωργίας κ. Αντρέα Θεμιστοκλέους. Σαν αποτέλεσμα της εκφόρτωσης των φυκιών, καλύφθηκαν πολλά δέντρα, σε ύψος περίπου τρία μέτρα και επίσης πέτρινες παραδοσιακές βρύσες ενώ έκλεισε και η δυτική πρόσβαση προς το χώρο.
  2. Το δεύτερο ερώτημα που γεννάται για το δήμο και το δήμαρχο Γεροσκήπου είναι η διαφοροποίηση των όρων της προσφοράς συλλογής, μεταφοράς και εναπόθεσης των φυκιών χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Εκφράζονται ήδη έντονα παράπονα από άλλους προσφοροδότες ότι ο αρχικός όρος για μεταφορά των φυκιών από την παραλία ανηφορικά προς τη Μαραθούντα, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων και άλλων τόσων χιλιομέτρων για επιστροφή, διαφοροποιήθηκε εκ των υστέρων . Συγκεκριμένα η απόφαση του δημάρχου για εναπόθεση των φυκιών δίπλα στο πάρκο και σε απόσταση ενός μόλις χιλιομέτρου από την παραλία διαφοροποιεί τον πιο σημαντικό όρο της προσφοράς, που είναι η απόσταση για εναπόθεση των φυκιών και ως εκ τούτου το κόστος του απαιτούμενου καυσίμου. Με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό μειώθηκε εκ των υστέρων η απόσταση κατά περίπου 4000km.(180 αυτοκίνητα Χ 22 km= περίπου 4000 km εκ των οποίων τα μισά με πλήρες φορτίο και σε ανηφορική διαδρομή).

 

Η Κίνηση μας καλεί άμεσα το δήμαρχο Γεροσκήπου όπως:

1.Προχωρήσει άμεσα στην απομάκρυνση των φυκιών και σε επαναφορά του πάρκου της Βλοερής στην προηγούμενη του κατάσταση. Aφού δεν ρωτήθηκε το δημοτικό συμβούλιο εύλογα προκύπτει το ερώτημα. Ποιος πληρώνει για να ξαναφορτωθούν και να απομακρυνθούν τα φύκια από το πάρκο; Ο δημότης πάλι;

  1. Δώσει εξηγήσεις για την εκ των υστέρων διαφοροποίηση των όρων της σχετικής προσφοράς απομάκρυνσης των φυκιών από την δημοτική παραλία και ως εκ τούτου για το επιπλέον κόστος για το δήμο. Μήπως αυτή η ενέργεια αποτελεί διασπάθιση δημόσιου χρήματος;

Η Κίνηση μας προειδοποιεί ότι, αν σε διάστημα δέκα ημερών δεν υπάρξει ανταπόκριση θα προβεί στις δέουσες νόμιμες ενέργειες για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

 

Με εκτίμηση

 

Μιχάλης Χατζημιτσής

Προεδρος Κίνησης Σωτηρίας της Πάφου.

Related posts