Η τελευταία συγκριτική αξιολόγηση της Omdia σε εννέα προμηθευτές ολοκληρωμένων υποδομών ιδιωτικών δικτύων 5G κατατάσσει τις Nokia, ZTE και Ericsson μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου. Η έκθεση αποτυπώνει το επίπεδο ωριμότητας των προμηθευτών, τη στρατηγική τους προσήλωση στην αγορά και την ικανότητά τους να παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς.
Τα ιδιωτικά δίκτυα 5G εξελίσσονται σταδιακά από βασικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε πιο ολοκληρωμένες λύσεις, οι οποίες καλύπτουν τις σύνθετες απαιτήσεις εξειδικευμένων αγορών. Η έγκαιρη παρουσία των προμηθευτών στον χώρο συχνά συνδέεται με πλεονεκτήματα σε επίπεδο ωριμότητας προϊόντων και εμπορικής θέσης, ωστόσο η αγορά παραμένει δυναμική, με τις ανάγκες των επιχειρήσεων να αλλάζουν και νέες ευκαιρίες να δημιουργούνται. Η επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής – είτε αφορά την ενοποίηση ιδιωτικού 5G με Wi-Fi, είτε την προσαρμογή λύσεων σε κρίσιμες αποστολές ή συγκεκριμένες αγορές, είτε την ανάπτυξη υπηρεσιών edge και τεχνητής νοημοσύνης – αποτελεί βασικό παράγοντα για τη μελλοντική πορεία των εταιρειών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Omdia, η αγορά των ιδιωτικών δικτύων 5G αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες για προμηθευτές και παρόχους. Όλο και περισσότεροι προμηθευτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη αγορά απαιτεί περιορισμένο αριθμό εξειδικευμένων συνεργατών, καθώς ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη. Παράλληλα, οι εταιρείες που δεν ενοποίησαν έγκαιρα τις τεχνολογίες πληροφορικής (IT) και λειτουργίας (OT) αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εμπορική τους διείσδυση. Η εναρμόνιση των δύο τομέων θεωρείται κρίσιμη από την αρχή κάθε έργου.
Όπως αναφέρει ο Pablo Tomasi, Principal Analyst Private Networks and Enterprise 5G της Omdia, «ενώ υπάρχει εκτενής συζήτηση για τις επιχειρήσεις και για τη μεγάλη ευκαιρία του 5G, όσοι δραστηριοποιούνται στα ιδιωτικά δίκτυα προσπαθούν να μετατρέψουν το εμπορικό αφήγημα σε πραγματικά έσοδα». Τα ιδιωτικά δίκτυα, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνουν τη δυνατότητα σε προμηθευτές και συνεργάτες να αξιοποιήσουν νέες αγορές, πέρα από την παραδοσιακή συνδεσιμότητα. Η Nokia και η ZTE προσφέρουν λύσεις για βιομηχανικές εφαρμογές και ενσωμάτωση συστημάτων για την υποστήριξη του industry 4.0, ενώ Ericsson και Celona επικεντρώνονται στη βελτίωση της εσωτερικής κάλυψης μέσω ουδέτερων δικτύων υποδοχής. Παράλληλα, η Huawei Enterprise Wireless εστιάζει σε μεγάλης κλίμακας κρίσιμα δίκτυα για τον εκσυγχρονισμό σιδηροδρομικών υπηρεσιών.
Διαβάστε επίσης: Μήπως το τηλέφωνο του παιδιού σας το αρρωσταίνει;
Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το digitallife.com.cy