Table of Contents
Με σημαντική καθυστέρηση οι Βρυξέλλες εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τα μειούμενα υπόγεια αποθέματα νερού στην ΕΕ. Σύμφωνα με τους Financial Times, τον επόμενο μήνα αναμένεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά συγκεκριμένο Σχέδιο με στόχο την αποδοτικότητα του νερού, σύμφωνε με το οπαίο θα ζητηθεί από τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τη χρήση νερού κατά τουλάχιστον 10% έως το 2030, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει παρατεταμένες και εκτεταμένες ξηρασίες.
«Πρέπει να σκεφτούμε πώς να χρησιμοποιούμε το νερό πιο αποδοτικά», δήλωσε στην Financial Times η αρμόδια επίτροπος περιβάλλοντος της ΕΕ, Jessika Roswall. «Όταν κάνουμε ντους, πρέπει να το σκεφτόμαστε».
Το σχέδιο για το νερό θα περιγράψει πώς η ΕΕ μπορεί να γίνει πιο ανθεκτική απέναντι στην υδατική πίεση, όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, και στοχεύει να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να επενδύσουν περισσότερο σε δίκτυα σωληνώσεων, αντλίες και εγκαταστάσεις επεξεργασίας.
Τραγική η κατάσταση στην Κύπρο – «Μάχη» για το νερό σε όλες τις χώρες
Σε ότι αφορά την Κύπρο, το 2025 «σηματοδοτεί το τρίτο συνεχόμενο έτος ξηρασίας και αντιπροσωπεύει την όγδοη χειρότερη περίοδο για τα αποθέματα νερού» σε 50 χρόνια, σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου.
Την ίδια στιγμή, Πολίτες, αγρότες και επιχειρήσεις ανησυχούν έντονα για βραχυπρόθεσμες ελλείψεις νερού στη χώρα μας.
Ακόμα και στη Σουηδία, την πατρίδα της επίτροπου περιβάλλοντος της ΕΕ Jessika Roswall και μία από τις βορειότερες χώρες της Ευρώπης, έχει απαγορευτεί το πότισμα κήπων με λάστιχο σε ορισμένες περιοχές.
Στη Γαλλία και την Ισπανία έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα σε αγρότες και περιβαλλοντιστές σχετικά με τα δικαιώματα στο νερό και τα σχέδια για την κατασκευή φραγμάτων τα τελευταία χρόνια.
Το νερό που χάνεται από διαρροές των δικτύων
Περίπου το 25% του νερού στην ΕΕ χάνεται λόγω διαρροών, σύμφωνα με τον οργανισμό της υδατικής βιομηχανίας EarEau. Ωστόσο, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο σε κάποιες χώρες, όπως η Βουλγαρία, που χάνει περίπου το 60% του νερού ετησίως από διαρροές σωληνώσεων.
Ο στόχος για εξοικονόμηση 10% δεν θα είναι υποχρεωτικός, με την Επιτροπή να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να θέσουν τους δικούς τους εθνικούς στόχους και να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα — που συχνά λείπουν στον τομέα του νερού. Ορισμένες χώρες με σοβαρά προβλήματα νερού, όπως η Ισπανία, έχουν ήδη θέσει δικούς τους στόχους αποδοτικότητας.
Ωστόσο, σε μια αξιολόγηση για το κλίμα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η Επιτροπή τόνισε ότι μόνο ένας «περιορισμένος αριθμός» κρατών-μελών έχει εξετάσει μέτρα ανθεκτικότητας στο νερό.
Το σχέδιο της ΕΕ έρχεται μετά την προειδοποίηση της Επιτροπής πέρυσι για την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα για τους υδατικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του «ενδεχόμενου κινδύνου συγκρούσεων εντός και ανάμεσα στα κράτη-μέλη».
Η Jessika Roswall δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεργαστούν στα θέματα νερού: «Όταν πρόκειται για το νερό, δεν ακολουθεί εθνικά σύνορα».
Η Επιτροπή εκτιμά ότι χρειάζονται 23 δισ. ευρώ ετησίως για τη σωστή χρηματοδότηση των υποδομών νερού, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στη σύνταξη του σχεδίου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συγκροτήσει επίσης ένα πρόγραμμα 15 δισ. ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση υποδομών νερού από το 2025 έως το 2027, αναφέρεται στο έγγραφο.
Μόνο το 2,4% επαναχρησιμοποιείται
Το σχέδιο αναφέρει ότι μόνο το 2,4% του νερού επαναχρησιμοποιείται κάθε χρόνο στην ΕΕ — ένας αριθμός που θα πρέπει να αυξηθεί. Το προσχέδιο ενδέχεται να τροποποιηθεί πριν από τη δημοσίευση.
Τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έλλειψη νερού, ως κρίσιμη απειλή για τις επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «η έλλειψη επιφανειακού νερού από μόνη της θέτει σε κίνδυνο σχεδόν το 15% της οικονομικής παραγωγής στην ευρωζώνη».
Διαβάστε επίσης: Αβεβαιότητα στην αγορά: Φήμες για καθυστέρηση της εφαρμογής του AI Act
Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύεται από το digitallife.com.cy