Tuesday, November 5, 2024
Home » Κυπριακό: Η επόμενη κίνηση θα είναι από την ΕΕ

Κυπριακό: Η επόμενη κίνηση θα είναι από την ΕΕ

0 comments

Κίνηση και από πλευράς Ευρωπαϊκή Ένωσης στο Κυπριακό θα αναμένεται σύντομα η οποία θα αποτελεί και μιας μορφής συνέχεια στην άτυπη συνάντηση της περασμένης Τρίτης στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, άφησε να διαφανεί ότι οι σχετικές ανακοινώσεις από την ΕΕ θα πρέπει να αναμένονται πριν το τέλος του χρόνου.

Τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, της περασμένης Τρίτης, συζήτησαν στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται πως έκρινε άκρως θετικά τα όσα άκουσε από το Νίκο Χριστοδουλίδη γι’ αυτό και ετοιμάζεται – σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – να κάνει τη δική της κίνηση για να βοηθήσει την προσπάθεια στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη ανέφερε πως θα πρέπει σύντομα να αναμένουμε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δείχνουν και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει –γιατί υπάρχει– σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών».

Καλούμενος να διευκρινίσει κατά πόσον περιμένουμε σχετικές ανακοινώσεις εντός του 2024, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Εντός του 2024. Να περάσουν οι παρουσιάσεις των υποψήφιων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και, ακολούθως, ευελπιστώ ότι θα γίνουν και οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δείχνουν αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει».

Ο Προέδρος Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον καγκελάριο της Γερμανίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό «σε σχέση με τη συνάντηση που έγινε στη Νέα Υόρκη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Μια συνάντηση, η οποία κρατά ζωντανή την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Χαίρομαι για τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα, για την επιμονή του. Είμαστε εδώ, για να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια μαζί και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει».

Ο Ερσίν Τατάρ ο οποίος ήδη βρίσκεται στο νησί στις πρώτες δηλώσει που έκανε επιστρέφοντας επέλεξε να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στις δικές του θέσεις που παρουσίασε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα ως προς το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος και δικαιωμένος για τη διαπίστωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το ότιυφίσταται χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών.

Στις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ (πηγή Χαλκίν Σεσί/ΓΤΠ) σημείωσε ότι ο ίδιος είχε προτείνει στον Γενικό Γραμματέα μια συνάντηση σε μορφή 4+1, προσθέτοντας ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για διευρυμένη συνάντηση κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι αναζητήσεις του Γενικού Γραμματέα και ότι υπάρχει και το θέμα της Βρετανίας, ο Τατάρ πρόσθεσε: «Αυτό που ουσιαστικά επιθυμούμε εμείς είναι η συζήτηση του ζητήματος σε ένα πλαίσιο ενώπιον των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, της Ελλάδας και του ΟΗΕ». Υποστηρίζοντας ότι δεν θα ήταν σωστό να παραταθεί η θητεία της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ επειδή δεν υπάρχει κοινό έδαφος, πρόσθεσε ότι ήταν σημαντικό το γεγονός ότι τους σεβάστηκε ο Γενικός Γραμματέας πάνω σε αυτό το θέμα.

Σημειώνοντας ότι στην έκθεση που υπέβαλε η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, ο Τατάρ είπε ότι στην έκθεση γίνεται αναφορά σε δύο διαφορετικές θέσεις, κάτι που είναι σημαντικό από διπλωματικής άποψης, «διότι κατά μία έννοια γίνεται αντιληπτή η δίκαιη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς, γίνεται αντιληπτό στους διπλωματικούς κύκλους γιατί είναι διαφορετική η άποψή μας».

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ το δείπνο «μπορεί να μας χαράξει έναν οδικό χάρτη», υποστηρίζοντας ότι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για δημιουργία εδάφους συμφωνίας με εποικοδομητική στάση και διαβουλεύσεις και ότι πάντοτε ήταν υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας, όμως δεν θα ήταν καθόλου σωστό να αρχίσει μια διαδικασία σε περίπτωση που δεν δημιουργηθεί η σωστή βάση. Ο Τατάρ συνέχισε λέγοντας ότι δεν θα ήταν σωστό να ανέμενε κανείς να γεννηθεί μεγάλη ελπίδα για την ουσία του Κυπριακού μετά από ένα τέτοιο δείπνο και πρόσθεσε ότι με τις αξιολογήσεις που διεξήχθησαν κατά το δείπνο έγινε ένα βήμα.

Τέλος ανέφερε ότι ενέκρινε τη διαβούλευση με τη «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, για να αυξηθούν επαφές όπως το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και το εμπόριο και πρόσθεσε ότι στο δείπνο είπε ότι θα μπορούσαν να βρεθούν στην Κύπρο με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη για διαβούλευση και αξιολόγηση αυτών των θεμάτων.

Πηγή: Φilenews

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More