Thursday, December 5, 2024
Home » Η πολιτική συνοχή και η ανταγωνιστικότητα πάνε μαζί, είπε η Ραουνά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Η πολιτική συνοχή και η ανταγωνιστικότητα πάνε μαζί, είπε η Ραουνά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

0 comments

Η πολιτική συνοχή και η ανταγωνιστικότητα πάνε μαζί, είπε η Ραουνά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων – Τι ανέφερε στην παρέμβασή της

Τον ρόλο της πολιτικής συνοχής στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας συζητούν μεταξύ άλλων τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο οποίο συμμετέχει την Τρίτη στις Βρυξέλλες η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ΜαριλέναΡαουνά, η οποία σε παρέμβασή της τόνισε την ανάγκη όπως η Πολιτική Συνοχής εξακολουθήσει να προωθεί μια ολιστική προσέγγιση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και για υποστήριξη επενδύσεων στα κράτη μέλη.

Advertisement

Στην παρέμβασή της στη συνάντηση, η κ. Ραουνά έφερε σύμφωνα με πληροφορίες ως παράδειγμα την Κύπρο και τις ιδιαιτερότητες της λόγω γεωγραφικής θέσης που λαμβάνονται υπόψη μέσω της Πολιτικής Συνοχής, με αποτέλεσμα τα ταμεία συνοχής να έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και των επενδύσεων, δίνοντας ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% και στη δημιουργία πέραν των 20 χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Όπως σημείωσε κατά την άφιξή της στη σύνοδο η κ. Ραουνά, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης απασχολούν, εκτός από τον ρόλο της πολιτικής συνοχής στην ανταγωνιστικότητα, και ο ετήσιος διάλογος για την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη, καθώς και οι προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 – 20 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά την πολιτική συνοχής και την ανταγωνιστικότητα, κατά την άφιξή της η κ. Ραουνά σημείωσε πως για την Κύπρο, «η πολιτική συνοχής έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας» και τόνισε τη σημασία των πολιτικών αυτών στις προσπάθειές μας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, καθώς είναι «το κλειδί για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να γεφυρώσουν τις ανισότητες» όπως είπε.

Στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κ. Ραουνά τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες πως η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ αποτελεί οδηγό για την ανταγωνιστικότητα και γεφυρώνει τα κενά και τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών.

Η Κύπρος θεωρεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως η ολιστική προσέγγιση όσον αφορά τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητα πρέπει να διέπει και τις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Στη παρέμβασή της η κ. Ραουνά σημείωσε ότι οι ανισότητες και η απόσταση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα μεγαλώσουν εάν μια ισχυρή Πολιτική Συνοχής δεν είναι συνυφασμένη με την εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Πρόσθεσε πως αν επικρατήσουν ιδέες για πιο επιλεκτική χρηματοδότηση σε συγκεκριμένους τομείς, αυτό θα συνεπάγεται υποβάθμιση της προσέγγισης αυτής και πιθανόν να επηρεάσει ζητήματα όπως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την απασχόληση.

Σε σχέση με την προετοιμασία για το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η κ. Ραουνά αναφέρθηκε το πρωί κατά την άφιξη της στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στη σημασία «της συνέχισης των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, την εφαρμογή του Συμφώνου για το Άσυλο και τη μετανάστευση, την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης και της λαθραίας διακίνησης, καθώς και την οικοδόμηση στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με τους εταίρους μας, που αποτελεί βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης», που σχετίζεται και με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις πρωτοβουλίες της Κύπρου για ανθρωπιστική στήριξη στη Λωρίδα της Γάζας, η κ. Ραουνά ανέφερε πως η Κύπρος «εκπληρώνει την ηθική της ευθύνη απέναντι στην άμεση περιοχή της, τη Μέση Ανατολή. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου και δημιούργησε τον θαλάσσιο διάδρομο Αμάλθεια για την παράδοση επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, σημείωσε, η Κύπρος συνεργάστηκε στενά με τους εταίρους στην ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι εργασίες μας για τη συνέχιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του κυπριακού θαλάσσιου διαδρόμου συνεχίζονται, κατά τρόπο πάντα συμπληρωματικό με άλλες οδούς» σημείωσε, υπογραμμίζοντας την προτεραιτόητα που έχουν οι χερσαίες δίοδοι μεταφοράς βοήθειας.

Νωρίτερα, ανέφερε η κ. Ραουνά, συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας για την ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού μετά από πρόσφατα ανησυχητικά γεγονότα, το οποίο φιλοξένησαν ο Γάλλος Υπουργός για θέματα Ευρώπης, Μπέντζαμιν Χαντάντ, και ο Υπουργός Εξωτερικών των Κάτω Χωρών, Κάσπαρ Φέλντκαμπ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει περιθώριο για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη. Η δέσμευση της Κύπρου για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού είναι αταλάντευτη, όπως και όλων των μορφών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων» σημείωσε η Υφυπουργός.

Στο μεταξύ, πριν την έναρξη της συνόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των χωρών του Τρίο Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο οποίο συμμετέχει η Κύπρος (η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία το πρώτο μισό του 2026), μαζί με την Πολωνία (πρώτο μισό του 2025) και τη Δανία (δεύτερο μισό του 2025), με τις χώρες του Τρίο που θα τις διαδεχθεί, δηλαδή την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα.

Πολωνία, Δανία και Κύπρος ενημέρωσαν την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα για την προετοιμασία που γίνεται και τη διαπραγμάτευση για τις κοινές προτεραιότητες που θα προωθηθούν από τον Ιανουάριο του 2025 μέχρι τον Ιούνιο του 2026.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Cyprus Times

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More